Persediaan Sebelum Masuk Bulan Cukai (Mac) Buat Pembayar Cukai & Pembayar Kali Pertama

Tarikh 1 Mac sehingga 30 April setiap tahun adalah tarikh untuk penghantaran borang cukai pendapatan untuk kategori BE iaitu individu Warganegara Malaysia yang tidak menjalankan apa-apa perniagaan dalam tahun yang ditaksir. Kini, pembayar cukai boleh hantar borang cukai pendapatan secara online dengan mudah melalui e-Filing.

E-FILING merupakan satu laman untuk menghantar Borang Nyata Cukai (BNCP) Pendapatan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) secara elektronik melalui Internet. Melalui kaedah ini, pembayar cukai boleh menghantar borang ini dengan mudah, cepat dan selamat tanpa perlu pergi ke kaunter LHDNM.

Selain daripada pengisian e-filing, terdapat beberapa persediaan yang perlu dilakukan oleh pembayar cukai sebelum masuk bulan cukai.

PERSEDIAAN SEBELUM MASUK BULAN CUKAI

Berikut adalah senarai persediaan yang perlu dibuat sebelum masuk bulan cukai iaitu Mac setiap tahun oleh pembayar cukai dan individu yang pertama kali ingin bayar cukai:

Mohon No. Pin (Pengguna MyTax Baru)

Bagi yang pertama kali log masuk MyTax anda perlu mohon nombor pin terlebih dahulu untuk tujuan pendaftaran akaun MyTax. Pembayar cukai yang berdaftar dengan LHDNM boleh mendapatkan/ menyemak No. Pin untuk akses ke MyTax melalui kaedah berikut:

  • Melalui cawangan LHDNM yang berdekatakan; ATAU
  • Permohonan secara dalam talian di PAUTAN INI

Cuba Log Masuk (Pengguna Sedia Ada)

Sekiranya anda pernah mendaftar sebelum ini dan dah ada akaun, cuba anda cuba log masuk laman MyTax untuk pastikan anda tidak lupa kata laluan. Maklumlah, bayar cukai hanya setahun sekali, tidak mustahil jika anda terlupa.

Reset Kata Laluan MyTax

Bagi yang terlupa kata laluan MyTax, anda boleh reset sendiri melalui

  • Email atau nombor telefon yang berdaftar dengan LHDNM

Borang EA & EC

Pastikan anda telah terima Borang EA (swasta) atau EC (kerajaan) untuk tahun saraan 2021 daripada majikan tempat anda bekerja.

Sediakan Resit / Dokumen

Pastikan anda telah menyediakan semua resit atau dokumen bagi tuntutan cukai, derma yang diluluskan dan rebat cukai (zakat).

Rujuk: e-Filing LHDN: Senarai Pelepasan Cukai Pendapatan Terkini Yang Boleh Dituntut

Isi Maklumat Dengan Betul

Isi maklumat dengan betul, lengkap dan teratur supaya tiada halangan.

Hantar Borang Cukai Pendapatan Melalui e-Filing

Pembayar cukai baharu yang ingin menghantar borang cukai pendapatan melalui e-FIling perlu dapatkan nombor pin terlebih dahulu.

Rujuk: Panduan Permohonan No. Pin e-Filing Untuk Pembayar Cukai Pendapatan Baharu

Bagi yang taktahu cara mengisi borang cukai pendapatan secara online melalui e-Filing boleh rujuk panduan yang dikongsikan di bawah:

Mut turun Nota Penerangan dari Portal Rasmi LHDNM untuk penerangan lanjut mengenai penjelasan cukai pendapatan setiap tahun.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma