Perbezaan Antara Pembiayaan Pendidikan PTPTN, MARA & JPA. Mana Lebih Berbaloi?

Anda dapat tawaran sambung pengajian di peringkat lebih tinggi? Jangan lepaskan peluang itu, sesungguhnya mencari ilmu tidak akan pernah merugikan! Seperti yang kita tahu, pelbagai tawaran pembiayaan pelajaran ditawarkan. Antara yang paling terkenal dan menjadi pilihan ramai adalah PTPTN, JPA dan MARA.

Apa perbezaan ketiga-tiga pembiayaan ini dan yang mana paling berbaloi untuk anda mohon? Masing-masing ada kelebihan tersendiri, jadi anda nilailah sendiri!

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui perbezaan antara PTPTN, MARA dan JPA.

PERBEZAAN ANTARA PTPTN, MARA & JPA

Pinjaman Pelajaran PTPTN

PTPTN merupakan satu pinjaman. Ini bermaksud, bila dah pinjam kita kena pulangkan balik dengan kadar yang lebih tinggi. Contohnya jika anda pinjam RM16,000, anda kena pulangkan lebih sedikit daripada jumlah tersebut kerana pinjaman PTPTN ada faedah.

Namun pinjaman PTPTN boleh ditukarkan kepada biasiswa penuh jika anda dapat ijazah kelas pertama. Jadi anda boleh buat pengecualian bayaran balik tanpa membayar sebarang nilai sekiranya mendapat ijazah kelas pertama. Hanya tamat pengajian peringkat Ijazah dengan keputusan cemerlang sahaja layak untuk dapat pengecualian bayaran balik pinjaman.

Untuk mohon PTPTN, syarat permohonan adalah tidak terlalu ketat. Pemohon hanya perlu menunjukkan surat tawaran kemasukan IPT sahaja.

Biasiswa JPA

JPA pula merupakan satu biasiswa. Bermakna segala yuran pengajian anda ditanggung, malah anda akan dapat elaun sara hidup sepanjang pengajian. Namun JPA adalah berteraskan bond atau terikat. Selepas tamat pengajian, anda perlu berkhidmat dengan kerajaan dalam tempoh tertentu untuk menjadikannya biasiswa penuh.

Perjanjian pinjaman akan dikuatkuasakan mengikut empat keadaan seperti berikut:

  • Pinjaman akan ditukar kepada biasiswa penuh dan dikecualikan daripada bayaran balik sekiranya pelajar berkhidmat dengan Kerajaan setelah tamat pengajian dalam tempoh seperti yang dinyatakan dalam perjanjian;
  • Bayaran balik sebanyak 25% daripada jumlah pinjaman yang diterima sekiranya pelajar berkhidmat dengan Syarikat Milik Kerajaan (GLC) setelah tamat pengajian dalam tempoh seperti yang dinyatakan dalam perjanjian;
  • Bayaran balik sebanyak 50% daripada jumlah pinjaman yang diterima sekiranya pelajar berkhidmat dengan syarikat swasta dalam negara setelah tamat pengajian dalam tempoh seperti yang dinyatakan dalam perjanjian; dan
  • Bayaran balik keseluruhan pinjaman sekiranya pelajar bekerja di luar negara.

Permohonan JPA adalah dibuka dalam tempoh tertentu. Namun pelajar yang sedang melanjutkan pengajian dan merupakan peminjam PTPTN juga boleh mohon apabila tawaran JPA dibuka. Semakin bagus keputusan anda, semakin mudah untuk anda dapat tawaran biasiswa JPA.

Pinjaman MARA

MARA pula merupakan pinjaman boleh ubah. Ini bermaksud anda perlu bayar balik, tetapi tidak banyak ikut keputusan atau CGPA yang anda dapat. Semakin bagus keputusan anda, semakin sedikit jumlah bayaran balik kepada MARA. Pinjaman MARA adalah terhad kepada Bumiputera sahaja.

Dah jelas dengan perbezaan ketiga-tiga pembiayaan pendidikan yang terkenal ini? Pada pendapat anda yang mana paling berbaloi? Keputusan adalah di tangan anda! Semuanya ada kelebihan tersendiri.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma