axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Perbezaan Antara Pencen Terbitan & Pencen Tanggungan Yang Ramai Keliru

Skim pencen di Malaysia telah memanjangkan faedah persaraan kepada tanggungan anggota berpencen yang meninggal dunia sama ada semasa masih dalam perkhidmatan Kerajaan ataupun selepas bersara. Faedah ini dikenali sebagai Ganjaran Terbitan dan Pencen Terbitan.

Pencen Tanggungan merupakan suatu faedah persaraan tambahan yang diberikan kepada orang-orang tanggungan pesara atau anggota yang telah meninggal dunia akibat dari kecederaan yang dialami semasa menjalankan tugas-tugas rasmi atau penyakit yang dihidapi atau kemalangan dalam perjalanan.

Pencen Terbitan juga merupakan pencen bulanan yang diberikan kepada tanggungan sekiranya berlaku kematian pegawai/pesara.

Jadi apa yang membezakan kedua-dua pencen ini? Jika nak tahu, ikuti perkongsian di bawah.

PENCEN TERBITAN VS PENCEN TANGGUNGAN

Berikut adalah penjelasan mengenai perbezaan antara Pencen Terbitan dan Pencen Tanggungan.

1) Beza Tentang Punca Kematian

Pencen Tanggungan, ialah faedah TAMBAHAN bulanan dibayar kepada waris yang layak atas kematian penjawat awam yang kematiannya berpunca dari:
  •  kemalangan dalam perjalanan (yang bukan disebabkan kecuaian gemulah)
  • ditimpa bencana semasa menjalankan tugas rasminya
  • penyakit yang berpunca dari tugas rasminya
  • mati dalam tempoh tujuh (7) tahun, dari tarikh gemulah menanggung bencana disebabkan oleh penyakit yang berpunca dari tugas rasminya.

Manakala ‘Pencen Terbitan’, ialah faedah bulanan yang dibayar kepada waris yang layak, atas kematian penjawat awam atau pesara, ‘atas apa jua sebab kematian’

2) ‘Beza’ Tentang Kelayakan Sekiranya Berkahwin Semula

Balu sudah tidak boleh terima ‘Pencen Tanggungan’, apabila balu tersebut ‘berkahwin semula.’ Kelayakan terhenti. Jadi balu perlu maklumkan kepada pihak SPA sekiranya berkahwin semula. Ini adalah kerana balu itu sekarang menjadi tanggungan suami baharu.

Manakala bagi Pencen Terbitan, Balu/Duda masih layak dan boleh terima Pencen Terbitan walaupun mereka berkahwin semula dengan individu lain sama ada atas pilihan hati atau pilihan orang lain.

3) ‘Beza’ Tentang Kelayakan Duda Ke Atas Pencen Tanggungan dan pencen Terbitan

Penjawat perlu ingat:

  • Semua balu LAYAK pencen tanggungan, tetapi TAK SEMUA duda layak pencen tanggungan
  • Semua balu dan duda LAYAK pencen terbitan

Ingat, duda yang sihat dan boleh tanggung diri adalah tidak layak terima Pencen Tanggungan. Tetapi duda yang sakit, tidak berupaya tanggung diri dan selama ini ditanggung oleh isterinya adalah layak dipertimbangkan.

Manakala bagi Pencen Terbitan, duda yang sihat dan tidak mengalami masalah adalah layak terima Pencen Terbitan.

Bagi yang masih tidak tahu, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam juga ada memperkenalkan Ex-Gratia Kematian iaitu bayaran sekaligus kepada tanggungan pegawai yang meninggal dunia. Wang faedah sehingga RM150,000 diberikan kepada tanggungan yang layak. Baca info lanjut mengenai Ex Gratia Kematian.

Semoga bermanfaat!

Baca juga: Skim Pencen atau Skim KWSP. Mana Yang Patut Penjawat Awam Pilih?

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma