Pempengaruh Media Sosial: Janji Kejayaan Tanpa Pendidikan Antara Punca Pelajar Tak Duduki SPM

Kuala Lumpur: Statistik menunjukkan lebih 10,000 Calon SPM 2023 Tak Hadir Menduduki Peperiksaan tersebut.

Menurut Pengerusi Kumpulan Bertindak Ibu Bapa bagi Pendidikan (PAGE), Datin Noor Azimah Abdul Rahim, ketiadaan pembimbing dan terpengaruh dengan dakyah segelintir pempengaruh media sosial menjadi antara faktor utama yang menyebabkan masalah ini.

Pengaruh Media Sosial: Janji Kejayaan Tanpa Pendidikan

Datin Noor Azimah menyatakan bahawa golongan pelajar yang tidak mendapat bimbingan sewajarnya mudah terpesong dengan ‘tawaran menarik’ daripada pempengaruh media sosial yang menjanjikan kejayaan dan kekayaan tanpa perlu kelulusan akademik. Banyak pelajar melihat kerjaya sebagai pempengaruh media sosial, seperti membuat ulasan produk, atau menjadi penghantar makanan sebagai jalan mudah untuk mendapatkan pendapatan lumayan tanpa perlu mengambil SPM.

“Jika diikutkan memang rugi apabila persekolahan dari darjah satu hingga tingkatan lima itu berakhir begitu (tidak ambil SPM), namun dari sudut pandang mereka yang tidak minat, tidak cenderung akademik dan tiada bimbingan betul, tempoh itu hanya (sebahagian) masa yang perlu dijalani dalam hayat mereka,” katanya.

Alternatif: Fokus Kepada Bidang Kemahiran

Noor Azimah mencadangkan agar pelajar yang tercicir dari SPM memberi tumpuan kepada bidang kemahiran yang diminati sebagai alternatif dalam mencipta peluang pekerjaan. Ramai yang tidak berkelulusan SPM menyesal kemudian kerana gaji yang diterima tidak boleh naik apabila mereka meningkat dalam pekerjaan.

Baca juga: Permohonan GIATMARA 2024 Kini Dibuka, Apply Kemasukan Terkini

Cabaran dan Realiti Masa Kini

Pengerusi Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Keluarga Universiti Malaya, Dr Abd Razak Zakaria turut menyatakan bahawa segelintir remaja masa kini tidak peduli tentang masa depan kerana merasakan pendidikan di sekolah belum tentu menjamin kehidupan. Mereka lebih terpengaruh dengan kehidupan yang dipaparkan di media sosial yang kelihatan terlalu selesa tanpa perlu menamatkan persekolahan.

Kepentingan Data Lengkap dan Tindakan Kerajaan

Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Fouzi Singon menggesa Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) agar lebih terperinci dalam mengeluarkan data berkaitan ketidakhadiran pelajar bagi menduduki SPM. Data lengkap perlu diberikan supaya tiada pihak yang dipersalahkan tanpa sebab yang jelas.

Statistik SPM 2023

Dalam sidang media pengumuman keputusan SPM 2023 Isnin lalu, Ketua Pengarah Pendidikan Azman Adnan melaporkan bahawa daripada 383,685 calon yang mendaftar untuk menduduki peperiksaan awam itu, hanya 373,525 calon hadir dengan 93.5 peratus daripadanya layak mendapat sijil SPM.

Masalah ketidakhadiran pelajar menduduki SPM adalah isu yang serius dan perlu ditangani dengan segera. Kurangnya bimbingan adalah antara faktor utama yang menyumbang kepada masalah ini. Penting untuk pelajar diberi pemahaman tentang kepentingan pendidikan dalam memastikan masa depan yang lebih cerah dan stabil. Pada masa yang sama, KPM perlu memastikan data yang lengkap dan tepat untuk mengenal pasti dan menangani masalah ini dengan lebih berkesan.

Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma