axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Panduan Mudah Selesaikan Hutang PTPTN Tanpa Rekod Buruk

Bagi yang susah sangat nak bayar balik pinjaman PTPTN, tahu tak perbuatan anda itu akan memburukkan nama anda dalam laporan kredit CCRIS? Nanti dibimbangi susah untuk anda lulus pinjaman perumahan atau kereta!

Pasti ramai yang mempunyai hutang lapuk dengan PTPTN sehingga ke hari ini?

Panduan Mudah Selesaikan Hutang PTPTN Tanpa Rekod Buruk

Bagi yang rasa susah sangat nak selesaikan hutang tersebut, anda boleh ikut panduan yang dikongsikan ini untuk memudahkan anda selesaikan hutang PTPTN.

PANDUAN SELESAIKAN HUTANG PTPTN

1) Membuat Rundingan Dengan Pegawai PTPTN Berkenaan Jumlah Ansuran

Panduan Mudah Selesaikan Hutang PTPTN Tanpa Rekod Buruk

Jika anda merasakan anda tidak mampu bayar hutang PTPTN bulanan dalam jumlah yang besar kerana komitmen anda terlalu banyak, anda boleh buat rundingan dengan pegawai PTPTN untuk tentukan jumlah bayaran ansuran yang anda mampu. PTPTN tidaklah terlalu kejam untuk memaksa anda bayar di luar kemampuan.

Hadir ke mana-mana pejabat PTPTN berdekatan anda untuk rundingan. Anda juga boleh hubungi Eksekutif Pemasaran PTPTN yang disediakan percuma untuk anda hubungi jika mahu berunding hal bayaran ansuran.

2) Bayar Ikut Waktu

Panduan Mudah Selesaikan Hutang PTPTN Tanpa Rekod Buruk

Dalam memastikan rekod laporan nama anda bersih dalam laporan CCRIS, anda perlu pastikan pembayaran bulanan adalah teratur dan mengikut jadual bayaran balik yang ditetapkan. Jangan sesekali tertunggak dengan lama kerana bila sekali tertunggak pasti akan berasa malas nak bayar selepas itu.

3) Bayar Di Lebih 3,000 Ejen PTPTN

Panduan Mudah Selesaikan Hutang PTPTN Tanpa Rekod Buruk

Tidak perlu ke pejabat PTPTN pun setiap kali nak bayar ansuran bulanan. Anda boleh buat bayaran di lebih 3,000 cawangan Bank Islam, CIMB Bank, Bank Simpanan Nasional, Bank Rakyat dan Pos Malaysia  yang ada menyediakan kemudahan pembayaran PTPTN.

Anda juga boleh guna kemudahan bayaran balik tanpa tunai melalui EDC Terminal di kaunter PTPTN menggunakan kad ATM atau kad debit bank tempatan anda.

4) Bayar Melalui Perbankan Internet

Panduan Mudah Selesaikan Hutang PTPTN Tanpa Rekod Buruk

Tipu lah jika masih ada yang tidak tahu menggunakan perbankan online. Untuk memudahkan peminjam, PTPTN juga menyediakan kemudahan pembayaran ansuran bulanan melalui perbankan online seperti Maybank2u, CIMB Clicks, Bank Islam, Public Bank dan banyak lagi.

Baca juga: Cara Daftar Akaun Maybank2u

Asyik guna perbankan online untuk membeli belah secara online sahaja kan? Cuba pula guna untuk bayar hutang PTPTN.

5) Potongan Gaji Setiap Bulan

Panduan Mudah Selesaikan Hutang PTPTN Tanpa Rekod Buruk

Bagi memudahkan peminjam dan pastikan peminjam tidak lupa untuk bayar setiap bulan, KWSP juga ada menyediakan kemudahan potongan gaji secara bulanan untuk pembayaran hutang. Anda boleh mohon secara online dan peroleh borang melalui portal rasmi PTPTN.

Ini adalah langkah yang paling bagus untuk peminjam lunaskan hutang!

Baca Cara Mohon Potongan Gaji Untuk Bayaran PTPTN.

6) Pengeluaran KWSP

Panduan Mudah Selesaikan Hutang PTPTN Tanpa Rekod Buruk

Peminjam atau ibu bapa peminjam (ahli akaun) boleh mengeluarkan Akaun 2 KWSP untuk membuat bayaran balik pinjaman PTPTN. Peminjam boleh memilih untuk membuat pengeluaran keseluruhan atau sebahagian dari Akaun 2 KWSP. Tambahan lagi peminjam juga boleh membuat pengeluaran lebih daripada sekali selagi Akaun 2 masih berbaki.

Untuk kaedah permohonan pengeluaran KWSP anda boleh lihat DI SINI.

Pelbagai kemudahan disediakan untuk memudahkan peminjam membayar balik pinjaman hutang PTPTN. Jadi apa lagi alasan untuk anda tidak membayar hutang PTPTN? Marilah kita jadi pengguna yang bertanggungjawab selesaikan kewajipan masing-masing.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk jadikan panduan kepada anda!

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma