Panduan Terbaik Dalam Memilih IPTS Untuk Sambung Pengajian Serta Kelebihan

IPTS merupakan salah satu pusat pendidikan yang ditawarkan untuk pelajar-pelajar lepasan SPM bagi meneruskan pengajian mereka di peringkat yang lebih tinggi.

IPTS atau singkatan kepada Institusi Pengajian Tinggi Swasta juga mempunyai fungsi yang sama seperti IPTA iaitu membuka peluang kepada pelajar untuk belajar di peringkat yang lebih tinggi. Namun, tanggapan ramai orang terhadap IPTS yang salah menyebabkan ramau yang fikir banyak kali untuk belajar di IPTS.

Tak salah sebenarnya nak belajar di IPTS, malah banyak kelebihan yang tersendiri ramai tak tahu! Jika nak berbaloi belajar di IPTS, pastikan anda pilih IPTS yang betul dan sesuai dengan minat masing-masing.

KOS PENGAJIAN DI IPTS TINGGI?

Kebiasaannya, majoriti pelajar lepasan SPM agak keberatan untuk memilih IPTS sebagai medan pengajian tinggi mereka. Dalam erti kata lain, IPTS tidaklah popular seperti IPTA kerana beberapa faktor dan salah satunya adalah kos pengajiannya yang tinggi kerana tidak mendapat subsidi daripada kerajaan.

Malah, kebanyakan pelajar lepasan SPM akan meletakkan senarai IPTS pada bahagian paling bawah pilihan mereka. Jika mereka tidak diterima masuk IPTA barulah mereka akan memilih IPTS. Hal ini kerana banyak tanggapan negatif diberikan oleh pelajar kepada IPTS seperti yuran mahal, sijil tidak diiktiraf MQA dan lain-lain.

Namun, sedarkah anda bahawa IPTS kini tidak lah seperti dahulu? Banyak pembaharuan serta kemajuan telah dijalankan di IPTS bagi memastikan institusi ini mampu menawarkan kualiti yang baik setanding dengan IPTA. Malah, kebanyakan graduan IPTS lebih banyak diterima bekerja kerana prestasi cemerlang mereka.

Namun, anda harus bijak dalam memilih IPTS yang baik dan berkualiti. Hal ini kerana tidak semua IPTS mampu menghasilkan graduan yang cemerlang dan kompeten. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan Panduan Terbaik Untuk Memilih IPTS yang boleh anda gunakan semasa ingin memilih IPTS kelak.

PANDUAN UNTUK MEMILIH IPTS

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian ketika ingin membuat pemilihan untuk belajar di sesebuah IPTS. 

1) Pilih Bidang Pengajian Yang Betul

Perkara yang paling penting yang perlu anda titikberatkan adalah memastikan bidang pengajian anda. Pastinya akan ada satu bidang pengajian yang anda minat untuk teruskan pengajian di peringkat tinggi. 

Jadi, sebelum memilih IPTS, kaji tentang bidang pengajian yang ditawarkan oleh IPTS tersebut. Pastikan IPTS yang anda ingin pilih itu menawarkan bidang pengajian yang anda minat. Sila pastikan juga IPTS tersebut mampu melahirkan graduan yang dicari majikan dalam bidang pengajian yang anda minat itu.

2) Selidik Penuntut

Perkara penting yang perlu anda lakukan dalam memilih IPTS juga adalah menyelidik penuntut IPTS tersebut. Pastikan penuntut-penuntut IPTS itu semuanya berkaliber dan berkualiti. Hal ini demikian kerana terdapat sesetengah IPTS yang tidak mementingkan keputusan dan pencapaian pelajar.

IPTS ini biasanya hanya mementingkan wang iaitu sekiranya pelajar itu mampu membayar yuran, IPTS tersebut akan mengambil mereka belajar tanpa menghiraukan pencapaian mereka.

Namun, tidak semua IPTS seperti itu. Malah, terdapat beberapa IPTS yang mendapat pengiktirafan bertaraf dunia seperti Malaysia Multimedia University (MMU), Universiti Teknologi Petronas (UTP), Taylor’s University, Kolej Damansara Utama (KDU) dan lain-lain lagi. IPTS seperti ini juga setaraf dengan universiti-universiti awam yang lain.

KELEBIHAN MEMILIH IPTS 

Banyak sebenarnya kelebihan-kelebihan yang bakal anda peroleh sekiranya anda memilih IPTS untuk meneruskan pengajian. Salah satunya adalah:

  • Anda lebih “marketable”.
  • Hal ini bermaksud anda akan menjadi sasaran majikan.

Malah, ada juga graduan IPTS yang dicari oleh majikan dan bukannya graduan tersebut yang pergi mencari kerja. Ini kerana IPTS lebih banyak:

  • Menawarkan modul latihan dan pengajian secara efektif dan praktikal.

Seterusnya, kelebihan lain adalah:

  • Membantu anda dalam menguasai Bahasa Inggeris.

Untuk makluman, sistem di IPTS serta silibus pembelajarannya banyak menggunakan Bahasa Inggeris. Secara tidak langsung, anda akan terbiasa dengan penggunaan bahasa antarabangsa ini.

Perkara ini menjadi nilai tambah buat anda kerana Bahasa Inggeris sangat penting dan diutamakan dalam bidang pekerjaan. Berdasarkan statistik sebelum ini, ramai graduan tidak diterima bekerja kerana penguasaan Bahasa Inggeris yang kurang baik. 

Jadi, sekiranya anda berminat untuk meneruskan pengajian di IPTS, teruskan niat anda itu. Jangan ragu-ragu kerana banyak kelebihan serta peluang akan menanti anda. Semoga berjaya dalam alam pengajian tinggi anda!


Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma