Panduan Pendaftaran SPA8i Untuk Lepasan SPM Yang Ramai Tak Cuba

Anda sudah lama buat pendaftaran jawatan di sistem SPA8i tetapi masih tiada apa-apa panggilan? Mungkin ada berlaku kesilapan pendaftaran yang anda tidak sedar. Macam mana nak dapat panggilan kan jika pendaftaran pun tidak betul?

Bagi lepasan SPM, anda boleh semak syarat kelayakan untuk mohon SPA.

Berikut adalah panduan buat anda berkaitan pendaftaran SPA8i yang mungkin anda terlepas pandang.

PANDUAN PENDAFTARAN SPA8i

Daftar Akaun Baru

Untuk Pendaftaran Akaun Baru, pastikan anda masukan No. Kad pengenalan yang betul dan alamat emel yang aktif. Jangan sesekali masukkan emel yang tidak aktif kerana  tawaran akan dihantar ke emel yang anda masukkan.

Jika anda sudah membuat pendaftaran dan emel semasa pendaftaran sudah tidak aktif, anda boleh kemaskini emel dan tukar ke emel yang baru.

Untuk soalan keselamatan, pastikan anda ingat jawapan kepada soalan tersebut. Kata laluan yang dicipta mestilah diingat. Klik Daftar sekiranya maklumat anda sudah tepat.

Panduan Pendaftaran SPA8i Untuk Lepasan SPM Yang Ramai Tak Cuba

Maklumat Akademik

Lengkapkan maklumat akademik anda daripada taraf PMR sehingga yang paling tinggi. Pastikan anda semak semula sijil-sijil pelajaran anda supaya tidak berlaku kesilapan ketika mengisi gred penilaian peperiksaan.

Maklumat Ko-Kurikulum anda juga penting untuk dimasukkan bagi memantapkan lagi penilaian pihak SPA terhadap anda. Isi Maklumat Tambahan seperti bakat yang anda miliki penguasaan anda dalam bahasa lain.

Pastikan anda tekan butang Simpan sebelum ke peringkat seterusnya

Panduan Pendaftaran SPA8i Untuk Lepasan SPM Yang Ramai Tak Cuba

Jawatan Dipohon

Untuk membuat Permohonan Jawatan Kosong , klik pada menu JAWATAN DIPOHON, sub menu “Jawatan SPA” dan sub menu “Jawatan PDRM/LAIN” seperti berikut akan dipaparkan.

Jawatan yang boleh dipohon akan dipaparkan bergantung kepada Maklumat Akademik pemohon. Jadi pastikan maklumat yang dimasukkan adalah betul.

Pilih jawatan pada ruang Jawatan Yang Layak Dipohon dan tekan butang >> bagi memasukkan jawatan tersebut ke ruang Jawatan Yang Dipohon.

Calon hanya boleh mohon jawatan berdasarkan prinsip one step lower sahaja.

Tekan butang SIMPAN untuk menyimpan maklumat yang diisi. Pemohon hanya boleh memohon 15 jawatan sahaja dalam satu-satu masa.

Panduan Pendaftaran SPA8i Untuk Lepasan SPM Yang Ramai Tak Cuba

Pengakuan Permohonan

Setiap kali anda kemaskini jawatan kosong yang dipohon sila pastikan anda membuat pengakuan permohonan. Anda hanya perlu klik pada pautan Pengakuan Pemohon dan semak kembali jawatan-jawatan yang anda mohon dan pastikan anda klik SAYA SETUJU dan tekan butang SIMPAN.

Panduan Pendaftaran SPA8i Untuk Lepasan SPM Yang Ramai Tak Cuba

Semakan Permohonan

Bila dan sahkan permohonan anda boleh buat semakan jawatan yang telah anda mohon di bahagian Semakan Permohonan.

Selepas anda membuat permohonan jawatan kosong sila pastikan tarikh daftar dan tarikh anda hantar permohonan adalah sama. Ingat, permohonan yang anda boleh hanya sah selama 1 tahun sahaja.

Panduan Pendaftaran SPA8i Untuk Lepasan SPM Yang Ramai Tak Cuba

Panduan yang dikongsikan ini adalah penting untuk calon kerana kesilapan semasa pendaftaran adalah antara perkara yang ramai calon terlepas pandang dan menyebabkan mereka tidak mendapat apa-apa panggilan.

Anda boleh baca Makluman Penting yang perlu anda tahu dalam membuat pendaftaran SPA8i agar tidak melakukan kesilapan yang tidak diingini.

Dah lama buat permohonan jawatan di sistem SPA8i tetapi masih tidak mendapat apa-apa panggilan? Mungkin anda ada lakukan kesilapan ini! Baca 6 Sebab Calon Masih Tidak Mendapat Panggilan SPA.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma