Malaysia Masuk Fasa Endemik Hujung Oktober, Ini Maksud Fasa Endemik Yang Anda Perlu Tahu

Pada bulan Mac 2020, World Health Organization (WHO) telah mengisytiharkan COVID-19 sebagai pandemik setelah menilai penularan ini sepanjang masa di seluruh dunia dan sangat bimbang dengan tahap penyebaran dan kemudaratannya tambahan pula dengan tahap tindakan yang diambil tidak mencukupi.

Setelah lebih kurang 2 tahun kita hidup dalam penularan wabak Covid-19, pelbagai usaha telah diambil bagi mengurangkan kadar jangkitan di kalangan orang ramai. Antara usaha jelas yang diambil di negara kita adalah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan dan pelaksanaan SOP yang ketat.

Selain itu, kadar vaksinasi di negara kita juga semakin meningkat bagi mencegah orang ramai mendapat jangkitan yang teruk. Setelah mengambil kira beberapa aspek, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin telah memaklumkan Malaysia bakal memasuki fasa endemik Covid-19 bermula hujung Oktober 2021.

PERALIHAN MALAYSIA KE FASA ENDEMIK

Malaysia bakal memasuki fasa endemik Covid-19 bermula hujung Oktober ini, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin. Beliau berkata, peralihan fasa itu dijangka:

  • berlaku selepas 80% populasi dewasa di Malaysia lengkap menerima dua dos vaksin

“Kita perlu tunggu dua bulan lagi, apabila 80 peratus dewasa mendapat dos vaksin lengkap, seperti kita lihat contoh di Labuan dan Sarawak.

“Penghujung Oktober kita akan memasuki fasa endemik,” katanya dalam sidang media khas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di Putrajaya pada Rabu.

“Bersedia Untuk Hidup Bersama Virus”

Rakyat perlu bersedia untuk menerima konsep hidup bersama virus meskipun negara berjaya mengawal pandemik Covid-19.

“Kita harus menerima hakikat bahawa sekalipun kita berjaya mengawal pandemik ini, kita juga perlu bersedia untuk menerima kenyataan bahawa akan tiba masanya nanti COVID-19 menjadi endemik dan oleh itu, kita mesti mengambil langkah-langkah untuk hidup bersama virus ini.

MAKSUD FASA ENDEMIK

Istilah endemik digunakan dalam kejadian sesuatu penyakit yang sentiasa wujud dalam sesuatu masyarakat atau tempat. Bilangan kes penyakit tersebut sentiasa ada dan pada kadar yang stabil atau rendah.

Contohnya demam denggi yang menjadi isu apabila berlakunya musim hujan kerana pada ketika itu nyamuk Aedes mempunyai tempat untuk membiak.

Kekerapan kes demam denggi yang sentiasa akan berlaku itu diistilahkan sebagai endemik. Dengan kata lain, kewujudan penyakit tersebut sentiasa dijangka akan berlaku dan sentiasa pada tahap yang tetap dan rendah.

Dah faham maksud endemik? Ini bermakna, tidak lama lagi pandemik Covid-19 akan menjadi virus yang akan sentiasa ada dalam kalangan masyarakat kita dan kita perlu kekal hidup dalam norma baru mengikut SOP yang ditetapkan seperti memakai face mask dan sentiasa menjaga penjarakan sosial bagi mengelakkan jangkitan Covid-19.

Baca: Perbezaan Antara Endemik, Epidemik dan Pandemik

Dengan adanya vaksinasi, usaha untuk melakukan perubahan kepada tingkah laku dan usaha mengamalkan SOP yang berterusan, maka kita boleh mula memasuki fasa baharu hidup bersama virus COVID-19

Jelas Khairy, langkah itu membolehkan pelbagai sektor di dalam negara dapat dibuka dan kehidupan rakyat kembali seperti sedia kala dalam norma baharu.

Sebagai persediaan untuk hidup bersama COVID-19, jelas Khairy lagi, rakyat perlu sentiasa melakukan kawalan kendiri, memakai pelitup muka dan mendapatkan vaksin seperti disyorkan kerajaan.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma