Selain Tugas, Ini Maklumat Penting Mengenai Jawatan Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Temuduga

Tahniah sekiranya anda dapat panggilan temuduga bagi jawatan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)! Bekerja dalam perkhidmatan awam sememangnya antara impian ramai orang.Jadi, jika diberi peluang untuk hadir temuduga SPA, pastikan anda buat persediaan yang terbaik untuk temuduga nanti.

Seringkali orang berpesan untuk hafal deskripsi tugas jawatan untuk temuduga kerana soalan mengenai tugas ini agak famous ditanya dalam temuduga. Namun, pastikan anda tidak ambil tahu tugas semata-mata. Banyak lagi perkara penting mengenai jawatan yang anda perlu ambil tahu sebagai persediaan sebelum temuduga!

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui beberapa maklumat penting mengenai jawatan yang anda perlu ambil tahu sebelum hadir ke temuduga.

1 Deskripsi Tugas (Job Scope)

Deskripsi tugas bagi jawatan yang bakal ditemuduga ini adalah PERKARA UTAMA yang anda perlu hafal dan ambil tahu. Jangan sekadar hafal sahaja, pastikan anda buat kajian terperinci tugasan bagi jawatan tersebut. Soalan mengenai tugas jawatan adalah antara soalan yang sering ditanya dalam temuduga.

Jika tugas jawatan pun tak tahu bila ditanya, memang kena reject awal lah! Jika tak tahu tandanya calon tidak bersungguh-sungguh atau tidak berminat dengan jawatan yang dipohon. Anda boleh semak senarai tugas bagi jawatan tertentu melalui Portal Rasmi SPA di pautan berikut:

2 Jabatan/ Kementerian Untuk Jawatan Yang Ditemuduga

Jangan hanya sekadar tahu jenis jawatan yang akan ditemuduga sahaja. Pastikan anda tahu jawatan yang akan temuduga di bawah jabatan atau kementerian apa. Kenapa perlu ambil tahu?

Ini kerana dalam temuduga pasti akan ditanya mengenai jabatan atau kementerian terlibat. Antara soalan famous mengenai jabatan atau kementerian adalah:

  • Nama kabinet terkini
  • Nama kementerian untuk jawatan yang ditemuduga
  • Siapa orang terpenting dalam jabatan
  • Senarai organisasi yang terlibat dalam jawatan
  • dan sebagainya

3 Visi, Misi & Matlamat

Bila dah tahu jabatan atau kementerian mana yang akan anda ditemuduga, pastikan anda ambil tahu visi, misi dan matlamat jawatan/ kementerian berikut. Perkara ini antara perkara penting yang perlu anda hafal sebagai tanda anda seorang calon yang berpengetahuan dan bersungguh-sungguh ambil tahu mengenai jabatan.

4 Soalan Situasi

Soalan situasi biasanya diberi untuk menguji calon dan lihat sama ada calon boleh kawal sesuatu situasi dengan bijak atau tidak. Soalan situasi biasanya akan diberikan sesuai dengan jenis jawatan yang dimohon.

Contohnya sekiranya anda mohon jawatan sebagai Penolong Pegawai Tadbir N29, soalan situasi yang biasa diberi adalah:

  • Bagaimana cara anda memberi arahan kepada pekerja di bawah anda yang lebih berusia
  • Bagaimana cara tegur pekerja ponteng kerja

Sebab itu penting untuk anda ambil tahu tugas-tugas jawatan dan ketahui bagaimana jawatan tersebut berfungsi. Letakkan diri anda sebagai jawatan tersebut dan fikirkan bagaimana anda kawal situasi dengan bijak.

5 Tujuan Mohon Jawatan

“Kenapa anda mohon jawatan ini”. Popular juga ya soalan ini dalam temuduga kerajaan! Jangan main jawab sahaja atau jawab terlalu ringkas. Pastikan anda ambil tahu kenapa anda mohon jawatan tersebut. Kaitkan tujuan anda mohon jawatan tersebut dengan kemahiran yang anda ada.

Rujuk: Contoh Jawapan Sekiranya Ditanya “Kenapa Mohon Jawatan Ini?”

Selain daripada perkara-perkara yang disebutkan di atas, pastikan anda persiapkan diri dengan lebih banyak pengetahuan terutama berkaitan dengan jawatan yang ditemuduga seperti sistem yang digunakan dan sebagainya. Dengan usaha anda buat research, pasti akan membuahkan hasil.

Baca juga: Dapat Panggilan Temuduga SPA? Pastikan Anda Mula Buat “Research” Beberapa Perkara Ini

Semoga bermanfaat!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma