Selain Google Scholar, Ini 10 Laman Percuma Untuk Pelajar Cari Artikel Atau Bahan Pembelajaran

Google Scholar pasti sangat terkenal dalam kalangan pelajar terutama pelajar universiti untuk pencarian artikel atau bahan pembelajaran. Google Scholar mempunyai fungsi yang sama dengan Google. Namun bezanya adalah Google Scholar menyediakan hasil pencarian yang berkaitan dengan ilmiah atau hasil kajian manakala Google menyediakan maklumat secara menyeluruh.

Hasil pencarian yang muncul di Google Scholar adalah hasil daripada artikel yang paling relevan dengan kata kunci yang dimasukkan serta hasil yang paling banyak digunakan oleh pelajar lain. Mungkin ramai lagi pelajar yang tidak tahu sebenarnya banyak lagi database lain percuma yang menyediakan fungsi yang sama dengan Google Scholar!

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui pelbagai database percuma yang sangat bermanfaat untuk pelajar buat pencarian artikel atau bahan pembelajaran.

DATABASE PERCUMA UNTUK PELAJAR

Berikut adalah antara database percuma yang boleh digunakan oleh pelajar untuk mencari sebarang artikel ataupun bahan pembelajaran selain Google Scholar:

1) Semantic Scholar

2) IEEE Xplore

3) Dimensions

4) Microsoft Academics

5) DOAJ

6) PubMed

7) ERIC

8) EconBiz

9) Proquest

10) OATD

Dah tahu laman-laman percuma yang dikongsikan ini, pelajar boleh manfaatkannya dengan baik. Anda boleh hasilkan sebuah artikel yang baik dengan pelbagai kajian lepas yang terbaik. Kunci untuk mendapatkan artikel yang baik adalah pastikan anda rajin membuat kajian dan pembacaan tentang perkara berkaitan.

Semoga bermanfaat!

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma