axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Apa Itu Kumpulan B40, M40 dan T20, Ini Maksud Untuk Mudah Anda Faham

PENGENALAN MAKSUD GOLONGAN B40, M40 DAN T20

Seperti yang kita lihat setiap kali pembentangan bajet atau belanjawan tahunan negara dijalankan pasti pelbagai inisiatif atau bantuan diumumkan daripada pihak kerajaan untuk rakyat Malaysia. Bantuan sebegini lazimnya dikhususkan buat golongan berpendapatan rendah atau dikenali sebagai B40.

Namun, baru-baru ini kerajaan telah mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat dengan pelbagai bantuan yang disediakan buat golongan B40 dan M40 bagi membantu rakyat yang mengalami kesusahan akibat daripada penularan COVID-19. Bantuan ini dikenali dengan Bantuan Prihatin Nasional.

Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan golongan B40 dan siapa pula yang tergolong dalam kumpulan M40 serta T20?

Ikuti perkongsian di bawah untuk menjawab persoalan ini.

APAKAH MAKSUD ISTILAH GOLONGAN B40, M40 DAN T20?

B40, M40 dan T20 adalah takrifan yang digunakan bagi pendapatan isi rumah golongan masyarakat di Malaysia. Jabatan Perangkaan Malaysia atau Department of Statistics, Malaysia telah bertanggungjawab untuk menjalankan survei atau kajian terhadap julat pendapatan yang dimiliki oleh rakyat Malaysia.

Melalui laporan tersebut, kerajaan dapat mengenalpasti dengan lebih tepat julat pendapatan yang diperoleh bagi setiap rakyat Malaysia yang telah bekerja.

Melalui laporan ini kerajaan dapat merangka dan merancang jenis bantuan dan subsidi yang perlu disalurkan kepada masyarakat khususnya bagi mereka yang memerlukan. Pendapatan ini dilihat secara seisi rumah dan bukan secara pendapatan gaji individu.

Untuk lebih jelas mari kita lihat dengan lebih dekat maksud B40, M40 dan T20.

Apa Itu Kumpulan B40, M40 dan T20

1 GOLONGAN B40

Golongan B40 (bottom 40) adalah kumpulan isi rumah berpendapatan 40% terendah merujuk kepada isi rumah yang berpendapatan di bawah RM4,849. Kumpulan isi rumah B40 juga merangkumi isi rumah miskin yang berpendapatan bulanan kurang daripada pendapatan garis kemiskinan (PGK) iaitu kurang daripada RM2,208 sebulan.

Kerajaan telah mengambil pelbagai langkah untuk menangani kemiskinan dan ketidakseimbangan sosioekonomi. Pelbagai program dilaksanakan bagi meningkatkan pendapatan B40 tanpa mengira jantina, kumpulan etnik, status sosioekonomi dan kedudukan geografi B40.

B40 telah banyak menerima manfaat dalam Bajet 2020 sebagai usaha kerajaan untuk mengurangkan kos sara hidup yang amat tinggi di Malaysia terutamanya di bandar.

Baca juga: Gaji Pendapatan RM4,849 Kini Dianggap B40

2 GOLONGAN M40

Golongan M40 (middle 40) adalah kumpulan isi rumah berpendapatan 40% pertengahan iaitu isi rumah yang berpendapatan di antara RM4,850 sehingga RM10,959 sebulan. Golongan kelas pertengahan ini adalah pemacu kepada negara dan sangat penting kepada kesejahteraan negara.

M40 juga adalah tunjang kepada perbelanjaan penggunaan dan pelaburan swasta di Malaysia serta merupakan satu kumpulan yang kritikal untuk sumber manusia, pelaburan dan keusahawanan.

3 GOLONGAN T20

Golongan T20 (Top 20) adalah kumpulan isi rumah yang berpendapatan 20% tertinggi yang merujuk kepada isi rumah berpendapatan bulanan sebanyak RM10,959 ke atas dan mereka adalah penggerak ekonomi dan majikan kepada M40 dan B40.

Semoga perkongsian mengenai maksud golongan B40, M40 dan T20 ini dapat menjawab persoalan apakah yang dimaksudkan dengan kumpulan pendapatan B40, M40 dan T20 yang sering disebut oleh para menteri dan media massa di kaca televisyen.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma