Rupanya Ini Perbezaan Label Tarikh Luput “Baik Sebelum” dan “Guna Sebelum”

Dalam berbelanja barangan dapur atau makanan, perkara pertama yang kita selalu lihat pada produk tersebut adalah tarikh luput. Pasti ramai sudah menyedari betapa pentingnya untuk kita cek tarikh luput supaya tidak tertipu dengan membeli barangan yang sudah melepasi tarikh luput. Kadang-kadang peniaga pun terlepas pandang.

Selain tarikh luput, adakah anda sedar ada tanda lain pada produk makanan yang anda beli? Tanda lain selain tarikh luput tersebut adalah tanda “best before” atau “baik sebelum”. Jangan fikir tanda ini sama seperti tarikh luput kerana ia membawa maksud yang berbeza.

Bukan itu sahaja, adalah lagi satu tanda yang selalu kita jumpa iaitu “guna sebelum”.

Apa sebenarnya tanda-tanda ini memberi makna kepada sesuatu produk itu? Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui perbezaan antara istilah “baik sebelum” dan “guna sebelum”.

MAKSUD LABEL “BAIK SEBELUM”

Rupanya Ini Perbezaan Label Tarikh Luput "Baik Sebelum" dan "Guna Sebelum"

Tarikh yang tertera pada label “baik sebelum” adalah tarikh di mana tarikh akhir bagi jaminan terhadap ciri-ciri pada produk tersebut. Sebaik sahaja tamat atau melepas tarikh tersebut, produk tersebut mungkin akan hilang kesegaran, rasa, aroma atau nutrisinya.

Label tersebut tidak membawa maksud produk tersebut sudah rosak atau tidak selamat lagi untuk dimakan. Anda perlu gunakan deria rasa, bau dan penglihatan untuk menilai sendiri sama ada produk tersebut boleh dimakan lagi atau tidak.

Sebagai contoh, jika anda beli roti dan roti tersebut sudah melepasi tarikh “baik sebelum” tetapi ia masih belum berkulat, anda masih boleh memakannya. Cuma kelazatan dan kesegarannya mungkin tidak sama seperti sebelum tarikh tersebut.

MAKSUD TARIKH LUPUT

Rupanya Ini Perbezaan Label Tarikh Luput "Baik Sebelum" dan "Guna Sebelum"

Tidak sama seperti label “baik sebelum”, tarikh luput sudah pastinya sangat jelas dan mudah difahami. Label ini akan terpapar tarikh yang menunjukkan tarikh luput produk makanan dan memberitahu pengguna hari terakhir sesuatu produk itu selamat dimakan.

Penting untuk makluman semua, produk makanan yang telah melepasi tarikh luput TIDAK BOLEH dimakan dan harus dibuang walaupun rupa bentuk dan baunya masih elok.

Tarikh luput adalah penanda yang digunakan berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan produk makanan.

Jelas kan perbezaan label “baik sebelum” dan tarikh luput?

MAKSUD LABEL “GUNA SEBELUM”

Rupanya Ini Perbezaan Label Tarikh Luput "Baik Sebelum" dan "Guna Sebelum"

Label “guna sebelum” ini pula hanya digunakan untuk barang-barang yang mudah rosak seperti ikan segar atau daging. Anda mempunyai masa sehingga tarikh yang diberikan untuk menggunakan atau membekukan makanan tersebut sebelum ia menjadi berisiko untuk dimakan (rosak).

Sekiranya produk yang dibeli sudah melepas tarikh “guna sebelum” terus buang produk tersebut jika ia tidak dalam keadaan beku.

Rupanya Ini Perbezaan Label Tarikh Luput "Baik Sebelum" dan "Guna Sebelum"

KETAHUI BAGAIMANA PRODUK MAKANAN DIKATEGORIKAN DI PASARAYA

Dengan mengetahui bagaimana produk makanan harian anda dilabel, anda boleh menyimpannya dengan cara yang betul untuk mengekalkan kesegarannya lebih lama.

Kalau anda perasan, sebahagian besar produk makanan yang terdapat di pasaraya dikategorikan dalam 3 kumpulan yang berbeza iaitu mudah rosak, separa mudah rosak dan tidak mudah rosak.

1. Mudah Rosak

Produk makanan dalam kategori mudah rosak adalah seperti ayam, daging, ikan, telur, buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan mentah. Makanan yang perlu dimasak di anggap sebagai makanan yang mudah rosak.

Rupanya Ini Perbezaan Label Tarikh Luput "Baik Sebelum" dan "Guna Sebelum"

Penyimpanan makanan kategori ini memerlukan proses penyejukan dalam peti sejuk dan biasanya bertahan untuk beberapa hari sahaja.

2. Separa Mudah Rosak

Makanan dalam kategori ini  jika disimpan dengan betul dan ditangani dengan berhati-hati, kesegarannya masih tetap kekal dan tetap tidak tercemar sehingga 6 bulan atau lebih lama sehingga setahun.

Contoh makanan kategori ini adalah seperti bijirin, beras, tepung, buah kering dan coklat.

Rupanya Ini Perbezaan Label Tarikh Luput "Baik Sebelum" dan "Guna Sebelum"

3. Tidak Mudah Rosak

Produk makanan dalam kategori ini tidak mudah rosak kecuali tidak disimpan dengan betul. Contohnya seperti gula, garam, rempah, kacang kering, kopi dan produk dalam tin. Walaupun ia tidak mudah rosak, jika disimpan dalam jangka masa yang terlalu lama kualitinya mungkin boleh terjejas.

Rupanya Ini Perbezaan Label Tarikh Luput "Baik Sebelum" dan "Guna Sebelum"

Semoga perkongsian ini memberi pengetahuan baru kepada anda mengenai label pada produk makanan yang sering anda beli. Ingat, setiap kali membeli produk makanan haruslah lihat label dan tarikhnya untuk mengelakkan pembaziran apabila kita membeli produk yang hampir atau melepasi tarikh luputnya.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma