Kenapa Pengeluaran Khas KWSP Ada Semakan Status Lulus Atau Tidak Lulus? Ini Penjelasan KWSP

Kerajaan pada 16 Mac 2022 telah bersetuju membenarkan pencarum membuat pengeluaran khas sehingga RM10,000 daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Keputusan itu dibuat berdasarkan hasil kajian dan penelitian secara menyeluruh dalam kalangan rakyat yang masih terkesan dari segi ekonomi, kehilangan pendapatan dan sedang membina semula kehidupan.

Ahli KWSP boleh buat pengeluaran simpanan sehingga RM10,000 di bawah Pengeluaran Khas. Seperti dimaklumkan, syarat permohonan mudah sahaja dan semua Ahli KWSP boleh memohon. Namun ada juga yang persoalkan kenapa perlu ada semakan status kelayakan? Akan ada status lulus dan tidak lulus ke?

Berikutan dengan persoalan tersebut, KWSP telah memberi penjelasan jelas yang mampu mengurangkan kebimbangan orang ramai berkenaan isu tersebut.

KENAPA ADA SEMAKAN STATUS KELAYAKAN?

Timbul soalan seorang pengguna Facebook tentang mengapa perlu ada status kelayakan jika semuanya masing-masing sudah layak memohon. Berikut adalah antara persoalan yang ditanya:

Pasti ramai lagi yang tertanya-tanya dan risau permohonan tidak lulus kan? Kalau boleh semua pemohon nak permohonan berjaya apabila buat semakan kelayakan nanti.

Jangan risau, KWSP di ruangan komen membalas tanda tanya dan kegelisahan individu tersebut berkaitan persoalan itu. Berikut adalah maklum balas daripada pihak KWSP:

Seperti dinyatakan, pemohon tidak perlu risau permohonan tidak diluluskan. Syarat Pengeluaran Khas sangat mudah! Anda hanya perlu berumur di bawah 55 tahun  dan mempunyai jumlah simpanan sekurang-kurangnya RM150.

Semakan status permohonan adalah prosedur umum permohonan bagi membolehkan pemohon membuat semakan dan memastikan permohonan yang dihantar tidak mempunyai isu-isu lain.

Selagi anda memenuhi syarat kelayakan dinyatakan, anda tidak perlu risau permohonan anda gagal! Semakan status kelayakan boleh dibuat secara online mulai 9 April 2022 dengan ikut panduan berikut:

PANDUAN SEMAKAN KELAYAKAN PENGELUARAN KHAS

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma