gordinha mamando na vara.makeporngreatagain.pro asian teen showing how she sucks cock. yeahporn.top pornforbuddy.com bigtits stepsis jerking fat prick.

Kenali Apa Itu Ujian SPiER  & Senarai Agensi / Jabatan Yang Mempunyai Ujian Saringan SPiER

Pengambilan anggota keselamatan beruniform baharu berdasarkan kompetensi psikologi merupakan satu inisiatif dalam mengenalpasti calon-calon yang bermasalah. Justeru satu set instrumen yang dinamakan sebagai SPiER telah dibangunkan bagi tujuan penyaringan pengambilan anggota keselamatan baharu.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) merupakan sebuah kementerian di bawah Kerajaan Malaysia dengan visi “Peneraju Keselamatan dan Keamanan Dalam Negeri”. Misi utama KDN adalah untuk memastikan keselamatan dan keamanan dalam negara terjamin dan kesejahteraan rakyat juga terpelihara.

Secara umumnya, ujian SPiER akan membantu KDN pilih calon yang berkelayakan dan memenuhi kriteria sesuai dengan jawatan sebelum diserap masuk ke agensi/jabatan.

APA ITU SPIER?

SPiER atau ringkasan kepada (Sistem Pemprofilan Rekrutmen) ialah satu sistem yang menggunakan ujian psikologi sebagai satu kaedah saringan awal dalam pemilihan dan pengambilan pegawai baru. Tujuan sistem SPiER adalah untuk mengenal pasti calon yang mampu memenuhi kriteria jawatan dari segi Personaliti, Kesihatan Mental, Integriti, Kompetensi dan Patriotisme.

Ujian Psikometrik di bawah SPiER dijadikan sebagai saringan pertama sebelum calon layak ke fasa temu duga dan ujian fizikal.

PSIKOMETRIKS SPiER

SPiER merupakan 3 sistem ujian psikometrik secara berkomputer dan boleh digunakan dalam proses pembangunan kendiri pegawai.

 • Ujian Minat Kerjaya
 • Ujian Personaliti
 • Ujian Nilai Pekerjaan

Aspek yang dititikberatkan ialah elemen psikologi dan minda keselamatan berdasarkan norma dan keperluan jabatan atau agensi.

OBJEKTIF SPiER

Secara umumnya, ujian SPiER akan membantu KDN pilih calon yang berkelayakan bagi mengelakkan wujudnya bias dan diskriminasi serta membantu pengurusan sumber manusia KDN mengenalpasti kriteria individu yang dikehendaki sebelum diserap masuk.

Objektif khusus psikometrik SPiER adalah untuk:

 • Memilih calon yang sesuai dari perspektif psikologikal untuk berkhidmat di bawah KDN
 • Menyaring calon yang kompeten dengan nilai dan kriteria yang diperlukan oleh KDN
 • Menyaring calon yang berwibawa dengan menggunakan pendekatan yang lebih objektif
 • Menyaring calon yang mempunyai tahap kesihatan mental yang baik serta kestabilan dan pengurusan emosi yang baik

AGENSI/ JABATAN TERLIBAT

SPiER dibangunkan secara spesifik mengikut keperluan setiap agensi/jabatan di bawah KDN yang mempunyai visi dan misi berbeza.

 • Jabatan Imigresen Malaysia (JIM)
 • Jabatan Penjara Malaysia (PENJARA)
 • Agensi Kawalan Sempadan (AKSEM)
 • Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA)
 • Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK)
 • Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM)

Dalam kata lain, setiap agensi/ jabatan akan mempunyai SPiER khas sebagai ujian saringan sebelum ke proses pemilihan seterusnya iaitu temuduga dan ujian fizikal.

Baca: Contoh Soalan Ujian SPiER Penguasa Imigresen KP41

Semoga perkongsian ini dapat memberi penjelasan kepada calon yang bakal hadapi ujian SPiER mahupun calon yang berminat untuk bekerja di bawah agensi atau jabatan berkaitan.

Baca juga: Tips Menjawab & Kaedah Penilaian Ujian SPiER Yang Calon Perlu Tahu

CONTOH SOALAN SPIER PENGUASA IMIGRESEN

Untuk mendapatkan lebih banyak Contoh Soalan SPIER Penguasa Imigresen KP41 (Psikometrik/Personaliti) anda boleh terus dapatkan rujukan SPiER Imigresen di bawah.

Klik pautan tempahan dan buat pembelian segera.

TEMPAH RUJUKAN SPIER IMIGRESEN

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

https://baseofporn.com
www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma