Kelebihan & Kelemahan Program Asasi/Foundation Yang Anda Perlu Tahu

Melanjutkan pengajian ke program Asasi selepas SPM adalah antara laluan yang menjadi pilihan selain Diploma dan Matrikulasi. Ada juga yang keliru nak pilih antara Matrikulasi atau Asasi. Yang mana lebih baik? Sebenarnya penilaian yang mana lebih baik adalah atas pendapat masing-masing.

Sebab itu anda perlu tahu kelebihan dan kelemahan 2 program tersebut supaya mudah untuk menilai yang mana bakal memberi kemudahan kepada anda.

Baca: Kelebihan & Kelemahan Program Matrikulasi Yang Perlu Anda Tahu

SYARAT KELAYAKAN PROGRAM ASASI

Berikut adalah syarat kelayakan untuk memasuki program Asasi:

  • Memiliki sijil SPM untuk memohon ke asasi awam
  • Memiliki sijil SPM, O-Level, IGCSE atau setaraf untuk permohonan ke asasi swasta
  • Mempunyai sekurang-kurangnya 5 kredit dalam subjek SPM
  • Syarat kelayakan bergantung kepada institusi selain memenuhi syarat khas kursus pengajian

KELEBIHAN PROGRAM ASASI

Persediaan Melanjutkan Pengajian Ke Peringkat Ijazah

Program asasi dapat membantu pelajar membuat persediaan bagi melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah kelak dalam bidang pilihan selepas tamat pengajian asasi. Suasana pembelajaran asasi juga sudah seakan di universiti dan juga lokasi pengajian di dalam kampus universiti.

Struktur Pengajian Merangkumi Kemahiran

Selain daripada pembelajaran akademik, pelajar program asasi juga akan didedahkan dengan struktur pengajian yang merangkumi kemahiran (soft skills) yang penting untuk kegunaan di universiti dan alam kerja nanti.

Penilaian dalam program asasi merangkumi:

  • Kerja kursus – 40%
  • Peperiksaan – 60%

Tawaran Pengajian ke Peringkat Degree, Tak Perlu mohon

Sekiranya pelajar asasi memperolehi keputusan yang cemerlang, mereka akan terus ditawarkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang berkaitan oleh universiti. Pelajar yang mendapat tawaran tidak perlu memohon lagi melalui UPU.

Namun jika keputusan kurang cemerlang, anda perlu memohon melalui UPU semula untuk pengajian degree.

KELEMAHAN PROGRAM ASASI

Tiada Pilihan Jika Gagal

Sekiranya anda tamat pengajian asasi dengan keputusan yang GAGAL, anda tiada pilihan lain selain menggunakan semula kelayakan SPM untuk melanjutkan pengajian ke peringkat sijil atau diploma. Ini bermaksud sijil asasi yang gagal memang tidak boleh diguna pakai.

Sebelum memohon kemasukan ke program asasi, pastikan anda yakin bahawa anda betul-betul mampu untuk mengikuti program pengajian ini.

Sijil Asasi Tidak Boleh Digunakan Untuk Mohon Kerja

Tidak sama seperti Matrikulasi, Sijil asasi yang diperolehi tidak kira dengan keputusan yang bagus atau tidak, memang tidak boleh digunakan untuk memohon pekerjaan. Sijil asasi adalah tiket untuk anda memasuki universiti, bukan untuk bekerja. Ingat tu!

Tidak Berpeluang Sambung Degree Ke UA Lain

Pelajar lepasan asasi selain UiTM dan UM tidak diterima untuk sambung pengajian peringkat Ijazah ke universiti awam lain. Pelajar hanya boleh mohon sambung pengajian di universiti yang mereka ikuti untuk program asasi.

Tidak Berpeluang Ke Universiti Luar Negara

Berbeza dengan Matrikulasi, majoriti universiti luar negara tidak menerima lepasan asasi untuk pengajian degree. Sijil asasi boleh digunakan untuk sambung pengajian ke universiti dalam negara sahaja.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda membuat pilihan dengan tepat. Sebelum buat pilihan, pastikan anda betul-betul yakin anda mampu menerima kelebihan dan kelemahan yang ada. Apa jua pilihan yang anda buat, kejayaan pasti datang sekiranya anda usaha.

Selamat maju jaya!

Kelebihan & Kelemahan Program Asasi/Foundation Yang Anda Perlu Tahu

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma