SIFIRLICIOUS: Kaedah Mudah Hafal Dan Bina Sifir Anak-anak

Ramai murid yang tidak minat subjek Matematik kerana anggap ianya sukar. Ini menyebabkan murid bermasalah untuk menjawab soalan berbentuk ayat dan KBAT. Murid-murid hadapi masalah tersebut kerana tidak memahami kehendak soalan selain tidak menghafal rumus asas Matematik termasuk hafalan sifir.

Sifir itu umpama jantung dalam Matematik. Tanpa jantung, mustahil manusia akan hidup. Dalam Matematik, tanpa kuasai sifir mustahil murid akan dapat A. Nak lulus pun belum pasti. Sifir merupakan satu perkara asas yang perlu dihafal oleh murid untuk menguasai Matematik.

Baca juga: Latih Tubi Modul Pantas Matematik Khas Untuk Pelajar UPSR

Kadang-kadang ada sebab kenapa murid sukar untuk hafal sifir. Ibu bapa perlulah pantau kebolehan anak dalam menghafal sifir seawal usia 9 tahun.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui antara sebab anak sukar untuk hafal sifir dan penyelesaian yang boleh ibu bapa lakukan dalam memudahkan anak menghafal sifir.

KENALPASTI PUNCA ANAK TIDAK MAHU HAFAL SIFIR

Antara masalah utama yang mungkin menyebabkan murid tidak hafal sifir adalah:

 • Menganggap matematik terlalu sukar
 • Tidak minat dengan matematik
 • Hafal sekejap, lepas itu asyik lupa
 • Tidak tahu kepentingan menghafal sifir dalam penggunaan harian
 • Mindset ” Ada kalkulator, buat apa nak hafal sifir”

MASALAH ANAK DALAM MENGHAFAL SIFIR

Antara masalah anak dalam menghafal sifir  adalah:

 • Bila hafal satu sifir, lupa pula yang lain
 • Anak asyik lupa dan malas nak hafal
 • Gagap
 • Mak ayah tegas pun tidak dapat hafal
 • Penguasaan operasi tambah dan congak mereka tidak mantap
 • Tidak didedahkan dengan teknik-teknik PENDARABAN yang diterima dalam peperiksaan
 • Mind set murid yang anggap Matematik itu sukar tidak dapat diubahkan

PENYELESAIAN BAGI MEMUDAHKAN ANAK HAFAL SIFIR

Bukan anda seorang yang menghadapi anak sukar untuk menghafal sifir, sebenarnya ramai ibu bapa lain juga menghadapi masalah yang sama. Setiap ibu bapa pastinya ingin melihat anak mereka hafal sifir seawal mungkin.

Malangnya kita tidak tahu teknik-teknik yang berkesan untuk membantu mereka.

Bagi ibu bapa yang inginkan penyelesaiannya, anda boleh dapatkan Ebook SIFIRLICIOUS yang dikeluarkan oleh Cikgu Mohd. Fadli Salleh sebagai panduan membantu anak menghafal sifir menggabungkan 3 elemen penting iaitu AUDIO, VISUAL dan LATIHAN. 

SIFIRLICIOUS: KAEDAH MUDAH HAFAL DAN BINA SIFIR

SIFIRLICIOUS Kaedah Mudah Hafal Dan Bina Sifir

Sifirlicous adalah himpunan 9 tips dan teknik, 8 video pengajaran dan 1 BONUS kuasai sifir secara hafalan dan bina sifir.

Ebook ini dapat bantu memudahkan anak untuk menguasai sifir mengikut kemampuan mereka. Anak-anak yang menguasai teknik-teknik dalam Ebook Sifirlicous pastinya dapat kuasai sifir.

Walaupun mereka tidak mampu menghafal dalam masa yang singkat, mereka pastinya dapat kuasai teknik BINA SIFIR yang pasti membantu mereka dalam peperiksaan.

Berdasarkan silibus semasa KPM, murid seawal darjah 2 (8 tahun) wajib kuasai sifir. Maka ebook ini sesuai untuk murid darjah 2 hingga darjah 6.

BAGAIMANA SIFIRLICIOUS MEMBANTU ANAK

Dengan Sifirlicious, ia dapat membantu anak anda:

 • Menguasai sifir.
 • Membantu menghafal sifir dengan membina sifir.
 • Menguasai operasi tambah dan congak
 • Mengenali teknik-teknik lain dalam PENDARABAN seperti Teknik Lattice dan Box Method yang mana teknik ini diterima pakai dalam peperiksaan.
 • Menukar mind set anak yang anggap Matematik itu sukar dan membosankan kepada menyeronokkan.

KELEBIHAN EBOOK SIFIRLICIOUS

Antara kelebihan Sifirlicious ini adalah:

 • Set lengkap Sifilicious boleh diulang cetak berkali-kali dengan grafik yang menarik. Jika anak anda ramai, anda boleh berikan satu set kepada setiap anak.
 • Setiap set mengandungi 2 modul, satu modul penuh warna warni dan satu lagi modul jimat ink.
 • Panduan ini terus disertakan dengan latih tubi agar kefahaman murid dapat dikukuhkan. Malah, anda juga boleh turut serta membimbing anak melakukan latihan.
 • Mudah difahami kerana penerangan ringkas dan padat.
 • Membantu menarik minat murid mengenai sifir.
 • Membantu persediaan calon yang bakal menduduki peperiksaan.
 • Memperkenalkan kaedah-kaedah baru membina sifir besar untuk menyelesaikan masalah bahagi nombor besar.

APA YANG ADA DALAM SIFIRLICIOUS

Jika anda dapatkan Sifirlicious, anda akan dapat banyak perkara iaitu:

SIFIRLICIOUS Kaedah Mudah Hafal Dan Bina Sifir

Asas Darab

Modul asas paling penting yang wajib dikuasai dari darjah 2. Apabila anak menguasai asas penting ini, pemahaman terhadap konsep hafalan dan bina sifir menjadi lebih mudah.

10 Tips Menghafal Sifir

Anak anda akan diperkenalkan dengan 10 tips untuk membantu menghafal sifir. Setiap anak mempunyai tahap dan daya menghafal yang berbeza. Maka tips yang terdapat dalam modul ini disesuaikan mengikut kemampuan anak-anak.

Hafalan Sifir Kuno

Teknik hafalan kaedah lama. Bahagian ini direka seperti poster yang anda boleh cetak dan tampal di dinding bilik anak-anak untuk latihan.

SIFIRLICIOUS Kaedah Mudah Hafal Dan Bina Sifir

Teknik Lattice

Teknik yang viral di laman sosial disertakan dengan 8 langkah mudah bergambar dan berwarna. Teknik ini banyak mendapat sambutan kerana ia seolah-olah sebuah puzzle yang merangsang minda. Sesuai untuk menyelesaikan soalan yang bernombor besar.

Teknik Box Method

Teknik yang menggunakan kotak segiempat untuk memecahkan angka besar kepada angka kecil. Teknik ini memudahkan anak mengira dan mengelak kekeliruan.

Teknik Bina Sifir Fall

Teknik ini sesuai untuk anak-anak yang mempunyai masalah menghafal. Ia menggunakan teknik gandaan untuk membina jadual sifir tanpa perlu menghafal sebarang nombor.

SIFIRLICIOUS Kaedah Mudah Hafal Dan Bina Sifir

Teknik Bina Sifir Piramid

Menggunakan konsep yang sama dengan Teknik Bina Sifir Fall, teknik ini sesuai untuk anak yang tidak menguasai sifir tetapi mempunyai asas penambahan yang kukuh.

Teknik Bina Sifir

Teknik ini tidak memerlukan sebarang gandaan atau penambahan seperti teknik bina sebelum ini. Anak anda hanya perlu menyusun nombor mengikut urutan tertentu.

9 VIDEO IRINGAN UNTUK SETIAP TIPS DAN TEKNIK

SIFIRLICIOUS Kaedah Mudah Hafal Dan Bina Sifir

Selain daripada teknik hafalan, tips cara menghafal, teknik bina sifir besar dan teknik selesaikan masalah darab guna pelbagai teknik yang mudah, jika anda dapatkan Sifirlicious anda juga akan dapat 9 video iringan untuk setiap tips dan teknik.

 • Anda bersama anak dapat menonton berulang-ulang kali rakaman video sehingga faham.
 • Tidak perlu upah guru tutor beratus-ratus.
 • Video penerangan ini sangat jelas dan anak anda dapat buat latihan berdasarkan panduan yang diberikan dari video tersebut.
 • Bukan setakat itu, ia boleh ditonton di mana-mana sahaja, bila-bila masa.
 • Penerangan video bagi setiap tips dan teknik yang dikongsikan sangat penting untuk kefahaman murid.

HARGA SET LENGKAP SIFIRLICIOUS

Jumlah keseluruhan yang sebenar adalah RM990.00 bagi set lengkap Sifirlicious. Tetapi anda TIDAK PERLU bayar sebanyak itu jika anda DAPATKAN SEKARANG.

 

Anda boleh dapatkan kesemua 9 Teknik 8 Video termasuk 1 video bonus dalam satu pelaburan sekali seumur hidup dengan harga istimewa RM80 SAHAJA.

DAPATKAN SEKARANG DENGAN HARGA RM80!

SIFIRLICIOUS Kaedah Mudah Hafal Dan Bina Sifir

Murid yang menguasai teknik-teknik dalam Ebook Sifirlicous pastinya dapat kuasai sifir. Jika pun mereka tidak mampu menghafal dalam masa yang singkat, saya yakin mereka dapat kuasai teknik BINA SIFIR yang pasti membantu mereka dalam peperiksaan.

Jangan judikan masa depan anak. Anak ini bagaikan kain kanvas putih. Kita yang menentukan corak pada kain tersebut. Kita jugalah membantu membentuk masa depannya. Dapatkan Sifirlicious sekarang!

KLIK UNTUK ORDER SIFIRLICIOUS

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma