Kad Touch ‘n Go Baharu Boleh Ditambah Nilai Melalui Telefon, Ini Cara Beli Kad TnG Baharu

Berita baik buat orang ramai terutama pengguna jalan raya! Pihak Touch ‘n Go kini telah mengemaskini paparan baru di Aplikasi Touch ‘n Go eWallet yang memperkenalkan kad Touch ‘n Go versi baharu dengan teknologi baharu yang membolehkan pengguna menambah nilai pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja dengan mudah!

Kad Touch ‘n Go Yang dipertingkatkan dilengkap sepenuhnya dengan teknologi NFC untuk membolehkan pengguna menambah nilai baki kad terus melalui Touch ‘n Go eWallet. Kad Touch ‘n Go baharu yang diperkenalkan ini kini boleh dibeli pada harga RM10 sahaja melalui aplikasi Touch ‘n Go eWallet atau kedai TnG.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut kemudahan Touch ‘ N Go yang baru diperbaharui dan panduan buat pembelian kad TnG baharu secara online.

MAKSUD NFC

NFC adalah ringkasan bagi terma Near-Field Communication, sebuah teknologi yang membolehkan telefon pintar anda berhubung dengan sesebuah peranti lain secara jarak dekat. Sambungan NFC ini tidak memerlukan peranti untuk berhubung dengan apa jenis saluran internet(Wifi/4G/3G dsb.) dan ia sebenarnya dilakukan melalui sambungan Bluetooth.

Akan tetapi, melalui NFC anda tidak perlu susah payah untuk menghubungkan(pairing) antara dua peranti seperti yang perlu dilaksanakan apabila menggunakan Bluetooth. Selain telefon pintar, NFC juga boleh digunakan untuk berhubung dengan peranti lain seperti fon kepala atau pembesar suara tanpa wayar.

Caranya adalah sama, anda hanya perlu sentuhkan panel belakang telefon pintar dengan sensor yang ada pada peranti yang ingin dihubungkan. Biasanya, ia ditandakan dengan logo NFC itu sendiri.

KEMUDAHAN KAD TOUCH N GO VERSI BAHARU

Antara kemudahan baharu yang diperkenalkan melalui Kad Touch ‘n Go baharu adalah:

 • Tambah nilai melalui TnG eWallet dengan NFC
 • Semak baki kad bila-bila masa & di mana-mana sahaja

Untuk melakukan tambah-nilai, pengguna perlu menggunakan aplikasi TNG eWallet terkini, dan seterusnya melakukan tambah nilai dengan hanya menyentuh pada bahagian NFC di telefon. Ini sekaligus mengelak sebarang surcaj dan tidak perlu ke kiosk untuk melakukan tambah-nilai.

HARGA KAD TOUCH ‘N GO BAHARU

Pembelian setiap kad Touch ‘n Go baharu boleh dibuat pada kadar harga:

 • Harga: RM10

CARA BELI KAD TOUCH ‘N GO BAHARU

Berikut adalah panduan buat pembelian kad Touch ‘n Go versi baharu melalui aplikasi Touch ‘n Go eWallet:

 1. Muat turun aplikasi Touch ‘n Go eWallet di telefon pintar anda. Bagi yang dah ada aplikasi Touch ‘ Go eWallet, anda perlu update ke versi yang terkini
 2. Selesai update, anda akan mendapati paparan baharu dalam aplikasi tersebut ada “TNG Card
 3. Klik pada ikon TNG Card tersebut.
 4. Klik Upgrade Now untuk memperbaharui atau buat pembelian kad Touch n Go versi baharu
 5. Masukkan jumlah kad Touch n Go baharu yang anda ingin beli. Harga bagi setiap kad adalah RM10 dan RM5 akan dikenakan untuk caj penghantaran.
 6. Klik Buy Now untuk teruskan pembelian
 7. Masukkan maklumat untuk penghantaran. Klik Review Order untuk lihat pesanan
 8. Maklumat pesanan anda dipaparkan. Klik Pay RM–.– untuk teruskan pembayaran
 9. Pembayaran dibuat menggunakan TnG eWallet anda. Anda perlu ada baki dalam aplikasi untuk buat pembayaran
 10. Selesai buat pembayaran, anda hanya perlu tunggu kad TnG baharu anda dihantar ke rumah

Mudah kan? Untuk maklumat lanjut berkenaan pengenalan kad Touch ‘n Go baharu ini, anda boleh rujuk di laman https://www.touchngo.com.my/.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma