Ramai Tak Tahu, Ini Cara Isi Minyak Guna RFID Dengan Mudah. Terus Pam Minyak Sahaja

Setelah lebih 20 tahun memudahkan pembayaran tol pengguna lebuh raya, Touch ‘n Go dan SmartTAG akan dihentikan secara berperingkat dalam memberi peluang untuk lebih banyak lorong Radio Frequency Identification (RFID) disediakan di lebuh raya seperti yang dimaklumkan oleh Kementerian Kerja Raya Malaysia.

Sudah ramai ke dah beralih ke penggunaan RFID? Bagi yang tidak tahu, sebenarnya anda boleh isi minyak kereta anda dengan mudah menggunakan RFID sahaja! Tak perlu ke kaunter pembayaran dah selepas ini, anda boleh terus pam minyak ke kenderaan anda.

Macam mana RFID berfungsi dalam pengisian minyak petrol? Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui cara isi minyak guna RFID dengan mudah.

Rujuk: Cara Mudah Aktifkan RFID & Pasang RFID Tag Pada Kenderaan

4 LANGKAH MUDAH ISI MINYAK GUNA RFID

Bagi yang masih tidak tahu bagaimana nak isi minyak guna RFID di kenderaan anda, berikut adalah 4 langkah mudah mulakan pengisian minyak menggunakan RFID:

Langkah 1 – Aktifkan RFID Fuelling

Langkah pertama yang anda perlu lakukan adalah aktifkan RFID Fuelling di aplikasi TnG eWallet anda. Pengaktifan ini hanya sekali sahaja! Pengaktifan RFIED Fuelling boleh dibuat dengan ikut langkah berikut:

  1. Buka TnG eWallet
  2. Tekan ikon Shell
  3. Aktifkan butang isian semula
  4. Dari situ anda boleh memilih jumlah isian semula dan hubungkan dengan kad BonusLink untuk mendapat mata ganjaran.
  5. Masukkan nombor enam digit OTP yang diberikan dan pengaktifan selesai
  6. Pelanggan hanya perlu memastikan jumlah dalam e-dompet mereka mempunyai baki mencukupi untuk isian semula itu.

Langkah 2 – Pandu Kenderaan Ke Stesen Minyak Shell

Pandu kenderaan anda ke mana-mana stesen minyak Shell berdekatan dan parkir kenderaan anda di ruangan pam spesitik yang ada tanda RFID seperti berikut:

Langkah 3 – Verifikasi Kenderaan

Letak kenderaan anda dalam petak sepatutnya dan lihat skrin LED ( di atas atau di atas tanah, bahagian depan ruang tersebut) untuk verifikasi kenderaan. Sebaik sahaja pengimbas mengesan kenderaan anda, sistem akan ‘reserve’ pam berkenaan.

Langkah 4 – Mulakan Pengisian Minyak

Sebaik sahaja pengimbas mengesan kenderaan anda, sistem akan ‘reserve’ pam berkenaan, dan bila skrin memaparkan ikon hijau, pelanggan mempunyai 80 saat untuk memulakan proses isian semula tersebut. Anda hanya perlu angkat pam minyak dan isi dalam kenderaan anda seberapa banyak anda mahu.

Selesai, transaksi berkenaan akan terpampang dalam History dalam e-dompet pelanggan. Apa berlaku jika pelanggan pam kurang daripada jumlah yang dimasukkan? Sebarang jumlah yang berbaki akan dikembalikan ke e-dompet pengguna.

Baca juga: Cara Dapatkan Balik Bayaran Baki Kad Touch ‘N Go Yang Luput Atau Tukar Ke RFID

PANDUAN ISI MINYAK GUNA RFID

Untuk panduan isi minyak kenderaan guna RFID dengan lebih jelas, anda boleh rujuk panduan dalam bentuk video yang disediakan di bawah:

@iivanstephanosPump petrol with RFID tng ewallet at Shell petrol station.♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Baca juga: Pelekat RFID Yang Rosak Boleh Diganti Secara Percuma Dengan Ikut Langkah Ini

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma