Inisiatif SPA Untuk Bantu Calon Jalani Temuduga Termasuk Temuduga Secara Online

Suruhanraya Perkhidmatan Awam (SPA) tidak akan meminggirkan mana-mana calon di kawasan luar bandar yang berhadapan dengan masalah terutama ketika proses temu duga secara maya dilaksanakan.

Pengerusinya, Tan Sri Zainal Rahim Seman, memaklumkan bahawa pihak SPA telah melaksanakan beberapa inisiatif dalam memberikan pilihan dan fleksibiti kepada calon khususnya kepada yang berhadapan dengan masalah gangguan internet termasuk ketika perlaksanaan beberapa perintah kawalan pergerakan sebelum ini.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pelaksanaan inisiatif bagi kemudahan calon temuduga bagi jawatan SPA.

INISIATIF SPA UNTUK KEMUDAHAN CALON TEMUDUGA

Antara inisiatif yang diperkenalkan bagi memberi kemudahan kepada calon temuduga adalah:

  • memberi lebih peluang untuk calon-calon mendapatkan capaian yang lebih baik dengan proses temu duga secara atas talian diadakan di jabatan kerajaan yang terdekat dengan kediaman masing-masing.
  • Sekiranya kaedah berkenaan masih lagi tidak membuahkan hasil, SPA akan melaksanakan temu duga secara fizikal.

Peluang Kedua Jika Temuduga Calon Terganggu

“Kita bagi banyak pilihan (dari segi temu duga), macam (calon-calon di pedalaman) Sabah (dan) Sarawak, bila kami guna ICT (atau kaedah atas talian) untuk temu duga, ada calon ketika temu duga terganggu, kami beri sekali lagi bagi peluang untuk dia, (untuk) kali kedua.

Penangguhan Temuduga Ke Hari Lain

“Pada masa sama kalau tidak boleh juga (atau berdepan dengan masalah internet), kami akan tangguhkan temuduga itu kepada hari yang lain menggunakan ICT, andai kata tidak dapat juga, disebabkan capaian internet, kita buat secara fizikal.

Pembukaan Pusat Temuduga

“Katakan (juga semasa) kita buat di rumah tak boleh capai, kita (atau calon-calon buat di Pusat ICT, di Jabatan-jabatan kerajaan, guna kemudahan ICT mereka, (tetapi kena) beritahu SPA, (yang mana kami) akan hubungi mereka dan boleh temu duga pada masa berkenaan, ini kemudahan yang sangat fleksibel

Dalam perkembangan sama, dengan pembukaan pusat temu duga berkenaan diharapkan dapat memudahkan calon-calon dari negeri itu khususnya dari segi kos dan logistik.

“Sebelum ini, calon dari negeri Perlis ini) ada kita temu duga di Penang, di Kedah, di Putrajaya, tetapi dia orang Perlis, apabila ada pusat ini, ramai nanti akan minta untuk buat (temu duga) di sini.

“Ini disebabkan (jika) hendak pergi Putrajaya atau Pulau Pinang atau Kedah (untuk temuduga) boleh menyukarkan mereka, harapan kami gunakanlah peluang (ini), kalau boleh temuduga di sini, senang sikit, takdalah sampai bermalam di Kuala Lumpur dan sebagainya kecuali mereka (memang) berada di sana,”

SISTEM PENDAFTARAN TEMU DUGA (IREG)

Bukan itu sahaja, seiring dengan teknologi semasa, semua pusat temuduga SPA kecuali Sabah dan Sarawak akan dilengkapi dengan Sistem Pendaftaran Temu Duga (IREG) yang berfungsi sebagai:

  • Sistem temuduga secara layan diri

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma