axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Petua Mudah Untuk Hilangkan Kerak Hangus Pada Kuali & Periuk Di Rumah Untuk Bapa-bapa Sepanjang PKP

Setiap kali nak memasak bila tengok periuk atau kuali hitam legam pasti rasa malas sebab bukannya mudah nak sental. Tambahan lagi kalau masak nasi atas api, kerak nasi punya lah susah nak kikis.

Selalunya pasti ramai yang cuba kikis menggunakan pisau atau sudu. Sampai ada yang putus asa, terus buang dan beli yang baru. Stress kan bila tengok kerak periuk?

Jangan membazir! Jangan pula anda buang periuk kuali anda hanya disebabkan oleh kerak.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui petua mudah dan hanya menggunakan bahan yang ada di dapur. Jimat kos!

CARA HILANGKAN KERAK PERIUK & KUALI

1. Garam & Limau

Petua Mudah Untuk Hilangkan Kerak Hangus Pada Kuali & Periuk Di Rumah

Perah beberapa biji limau nipis, ikut kesesuaian kebesaran periuk atau kuali. Kemudian campurkan dengan satu sudu garam. Biarkan periuk direndam selama satu jam. Akhir sekali sental dan cucilah seperti biasa.

2. Cuka Masakan & Serbuk Penaik

Petua Mudah Untuk Hilangkan Kerak Hangus Pada Kuali & Periuk Di Rumah

Didihkan air dan satu cawan cuka ke dalam periuk atau kuali yang sudah hangus.  Selepas itu padam api dan campurkan dengan dua sudu serbuk penaik atau soda bikarbonat. Sental sehingga kesemua kerak hangus pada kuali tertanggal. Jika kerak tebal tambahkan lagi soda bikarbonat.

Cara ini amat sesuai untuk kesan hangus yang tidak berapa nak tebal seperti air menjadi kering didalam cerek dan sebagainya.

3. Sabun Mandi

Petua Mudah Untuk Hilangkan Kerak Hangus Pada Kuali & Periuk Di Rumah

Anda tidak perlu guna sehingga seketul sabun. Potong sabun mandi kepada empat bahagian. Ambil satu bahagian sabun mandi tersebut dan rendamkan ke dalam periuk atau kuali yang hangus sehingga kembang. Kemudian, sental periuk atau kuali dengan sabun tersebut. Selepas itu, sental guna berus dawai.

4. Asam Jawa

Petua Mudah Untuk Hilangkan Kerak Hangus Pada Kuali & Periuk Di Rumah

Ambil segenggam asam jawa dan masukkan dalam kuali atau periuk yang anda ingin cuci. Tambah sedikit air dan biarkan ia mendidih di atas api buat seketika. Selepas didihkan, tunggu sehingga sejuk dan sental permukaan kuali atau periuk menggunakan asam jawa tadi sehingga kesan hangus tertanggal.

5. Tomato

Petua Mudah Untuk Hilangkan Kerak Hangus Pada Kuali & Periuk Di Rumah

Jika anda ingin menggunakan tomato, pastikan anda cari tomato yang tidak terlalu masak, kerana kandungan asidnya lebih tinggi. Caranya, anda lenyekkan saja beberapa biji tomato ke dalam periuk atau kuali yang hangus tadi. Biarkan selama semalaman sebelum anda teruskan kerja menyental dan mencuci.

Mudah kan? Yang penting semua bahan untuk tanggalkan kerak anda boleh dapatkan dalam rumah sahaja. Tak perlu keluarkan wang mahal-mahal hanya untuk tanggalkan kerak periuk.

Anda juga tidak perlu lagi membeli periuk baru hanya kerana stress nak kikis kerak di periuk. Rutin di dapur anda pasti lebih mudah lepasni. Jom kongsikan petua mudah ni kepad jiran juga!

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma