axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

12 Perkara Wajib Para Isteri Tahu Tentang Harta Peninggalan Jika Suami Meninggal Dunia

Walaupun anda masih mempunyai suami yang sihat walafiat sekarang, tidak salah untuk anda tahu beberapa perkara wajib tahu mengenai harta peninggalan suami terutama bagi para isteri di luar sana. Pengetahuan asas ini sangat penting agar tidak berlaku kekeliruan atau kesilapan di kemudian hari.

Bila lihat pada zaman sekarang, ramai orang muda yang meninggal dunia tanpa dijangka sehinggakan ada yang tidak sempat membuat wasiat dan sebagainya.

Siapa sangka kan bila ajal tiba?

Untuk para isteri, ini 12 perkara wajib anda tahu mengenai harta peninggalan jika suami meninggal dunia yang dikongsikan oleh Majlis Agama Islam Selangor.

12 Perkara Wajib Para Isteri Tahu Tentang Harta Peninggalan Jika Suami Meninggal Dunia

12 PERKARA MENGENAI HARTA PENINGGALAN SUAMI

1) Harta Tidak Berwasiat Diwarisi Isteri Dan Waris Lain

Jika suami meninggal dunia dan meninggalkan harta tanpa membuat wasiat atau tanpa menghibahkan hartanya semasa hidup, maka semua harta-harta yang halal yang ditinggalkan adalah merupakan harta pusaka yang akan diwarisi oleh isteri dan waris-waris lain mengikut hukum faraid.

2) Waris Lain Yang Berhak Selain Isteri

Jika suami meninggal dunia meninggalkan anak lelaki, anak perempuan, ibu dan bapa, maka mereka juga adalah waris-waris yang berhak mewarisi harta pusaka arwah suami selain daripada isteri.

3) Adik Beradik Tiada Hak

Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan, bapa dan adik-beradik, maka waris yang berhak ke atas harta pusaka arwah suami adalah isteri, anak perempuan dan bapa sahaja. Adik-beradik arwah suami tidak berhak.

4) Suami Tinggalkan Isteri, Anak Perempuan & Adik Beradik

Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan dan adik beradik, maka semua itu adalah merupakan waris-waris yang layak mewarisi harta pusaka arwah suami.

5) Suami Tinggalkan Isteri, Anak Perempuan 8 Tahun Dan Anak Lelaki Umur 2 Hari

Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan berumur 8 tahun dan anak lelaki berumur 2 hari, maka adik-beradik arwah suami tidak berhak ke atas harta pusaka arwah suami walaupun anak lelaki tersebut baru berumur 2 hari.

6) Isteri Masih Berhak Jika Diceraikan 2 Hari Sebelum Meninggal

Jika suami meninggal dunia dan 2 hari sebelum itu telah menceraikan isterinya dengan perceraian secara talak 1, maka isteri tersebut masih lagi berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya.

7) Suami Meninggal Dunia Selepas Akad Nikah

Jika suami meninggal dunia sebaik sahaja selepas akad nikah dengan isterinya, isterinya tetap berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya.

8) Tetap Berhak Walaupun Suami Mengharamkan Hartanya Sebelum Meninggal

Jika suami sebelum meninggal dunia menyatakan mengharamkan harta-hartanya diwarisi oleh isteri dan kemudiannya meninggal dunia, isteri tersebut tetap berhak mewarisi harta pusaka arwah suaminya.

9) Harta Yang Dikongsikan

Jika suami meninggal dunia meninggalkan harta yang berkongsi bahagian dengan isteri, bahagian yang dimiliki oleh arwah suami merupakan harta pusaka yang perlu dibahagikan kepada waris-waris termasuk isteri mengikut hukum faraid.

10) Simpanan KWSP, Tabung Haji, Takaful atau Seumpamanya

Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri sebagai penama kepada simpanan KWSP, Tabung Haji, Takaful atau seumpamanya, maka isteri hendaklah bertindak sebagai pentadbir untuk membahagikan wang-wang tersebut kepada dirinya dan waris-waris lain yang berhak mengikut hukum faraid.

11) Harta Yang Tidak Layak Diwarisi Isteri

Jika suami meninggal dunia namun harta yang ditinggalkan merupakan harta yang dipinjam, harta yang diamanahkan, harta yang telah diwakafkan, harta yang telah dihibahkan atau harta yang telah dijual, harta-harta tersebut bukan merupakan harta pusaka yang layak diwarisi oleh isteri.

12) Harta Sepencarian Boleh Dituntut di Mahkamah Syariah

Harta pusaka arwah suami yang diperolehi dalam tempoh perkahwinan dengan isteri boleh dituntut oleh isteri sebagai harta sepencarian melalui Mahkamah Syariah.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat para isteri dan waris-waris di luar sana. Kongsikan juga kepada kenalan yang lain agar perkara asas ini tidak menjadi kekeliruan dalam kalangan kita jika berlaku sebarang kematian.

Baca juga: Cara Tukar Nama Geran Kereta & Motosikal Sekiranya Pemilik Meninggal Dunia

Peringatan buat semua! Penting untuk ambil Autolife Insurance supaya waris tidak perlu lagi tanggung hutang pinjaman kereta yang tidak dilangsaikan sekiranya pemilik meninggal dunia. Hanya perlu bayar sekali seumur hidup! Ada boleh semak Cara Apply Autolife Insurance dan Kepentingannya.

Waris juga boleh buat Tuntutan Khairat Kematian Ahli KWSP berjumlah sehingga RM2,500.

Sumber

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma