Gerak Malaysia: Cara Daftar Mudah & Semakan Permohonan Rentas Negeri

Berikutan penularan wabak COVID-19 yang melanda seluruh Malaysia dan serata dunia, Malaysia telah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan mulai 18 Mac 2020 dan masih dilanjutkan sehingga kini.

Arahan Perintah Kawalan Pergerakan ini bersesuaian dengan saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi mengekang wabak coronavirus ini merebak dan menjangkiti orang ramai.

Selaras dengan itu, Gerak Malaysia iaitu aplikasi pergerakan rentas negeri telah diperkenalkan bagi memantau pergerakan rakyat Malaysia. Permohonan permit pergerakan ini bagi mereka yang sebelum ini terkandas di kampung halaman, sebaik sahaja PKP diumumkan kerajaan dan ingin pulang ke kediaman sendiri atau tempat bekerja.

Kerajaan kini telah memberi sedikit kelonggaran dengan membenarkan orang awam untuk merentasi negeri dengan alasan tetapi perlu memohon permit rentas negeri melalui aplikasi “Gerak Malaysia”.

Berikut merupakan info terkini mengenai Gerak Malaysia: Cara Daftar Mudah & Semakan Permohonan Rentas Negeri untuk rujukan anda.

APLIKASI GERAK MALAYSIA

Aplikasi Gerak Malaysia telah dibangunkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Polis Diraja Malaysia (PDRM)  serta sokongan dari syarikat telekomunikasi di Malaysia.

Ianya dilengkapi sistem GPS bagi mengesan lokasi semasa pengguna serta pengesanan jarak dekat sesama peranti sahaja apabila Bluetooth diaktifkan. Data ini akan digunakan SKMM untuk menyokong usaha pengesanan dan mengurangkan penyebaran COVID-19.

PERMOHONAN MELALUI APLIKASI GERAK MALAYSIA

Sidang Media Majlis Keselamatan Negara oleh Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 22 April 2020 beliau berkata, orang ramai yang terperangkap di rumah semasa pulang ke kampung dan kini berada di Kampung halaman, mereka yang berkeinginan untuk pulang ke ibu kota boleh mendaftar diri melalui aplikasi Gerak Malaysia (telefon pintar) mulai 26 April 2020.

Setelah memohon, kemaskini permohonan perlu dibuat pada 29 April 2020 untuk mengesahkan destinasi perjalanan pemohon. Semakan status permohonan boleh dibuat pada 1 Mei 2020 dan tempoh antara negeri yang dibenarkan adalah antara 1 hingga 3 Mei

Gerak Malaysia: Cara Daftar Mudah & Semakan Permohonan Rentas Negeri

MAKLUMAT YANG PERLU DILAPORKAN

Berdasarkan Siaran Media MKN, pemohon yang ingin mendaftar pergerakan rentas negeri perlulah melaporkan perkara berikut:

  • Nama pemohon
  • Jumlah keluarga untuk pulang
  • Lokasi asal (dari kampung mana)

Untuk makluman. Bagi yang kurang faham berkaitan dengan Residential Address. Anda perlu meletakkan alamat tempat tinggal yang terkandas

Anda wajib aktifkan GPS jika ingin permohonan diluluskan.

DOWNLOAD APLIKASI GERAK MALAYSIA

Berikut dikongsikan pautan untuk memuat turun aplikasi Gerak Malaysia bagi pengguna Android dan juga iOS.

DOWNLOAD GERAK MALAYSIA – ANDROID

DOWNLOAD GERAK MALAYSIA – IOS

Berikut adalah maklumat lanjut mengenai Pergerakan Rentas Negeri melalui aplikasi Gerak Malaysia berdasarkan Siaran Media, Polis DiRaja Malaysia.

Gerak Malaysia: Cara Daftar Mudah & Semakan Permohonan Rentas Negeri Gerak Malaysia: Cara Daftar Mudah & Semakan Permohonan Rentas Negeri Gerak Malaysia: Cara Daftar Mudah & Semakan Permohonan Rentas Negeri Gerak Malaysia: Cara Daftar Mudah & Semakan Permohonan Rentas Negeri

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma