Fly2Campus KPT: Daftar & Dapatkan Tawaran Harga Penerbangan Terbaik Pulang Ke Kampus

Sukacita dimaklumkan bahawa pihak Kementerian Pendidikan Tinggi telah memperkenalkan sistem Fly2Campus yang merupakan satu inisiatif untuk membantu pelajar dalam pergerakan untuk kembali ke kampus.

Sistem ini dibuka kepada seluruh pelajar IPT (berstatus warganegara) di bawah KPT yang memerlukan perkhidmatan penerbangan untuk kemasukan ke kampus bagi sesi akademik 2021/2022 secara fizikal yang akan bermula pada 15 Oktober 2021.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut tawaran Fly2Campus.

TARIKH TAWARAN FLY2CAMPUS

Sistem Fly2Campus ini dibuka sepanjang tempoh berikut:

 • 1 Oktober hingga 6 Oktober 2021 (tamat jam 12 tengah hari)

SISTEM FLY2CAMPUS

 • Aplikasi ini adalah bertujuan bagi pengumpulan maklumat perancangan pergerakan pulang ke kampus oleh pelajar yang berminat menggunakan perkhidmatan penerbangan.
 • Pengisian maklumat hanya terpakai kepada pelajar IPT (berstatus warganegara) yang berdaftar di bawah KPT dan telah menerima pemakluman untuk masuk ke kampus secara fizikal daripada IPT masing-masing.
 • Hanya pelajar yang berminat menggunakan kemudahan penerbangan perlu mengisi maklumat melalui aplikasi ini.
 • Pelajar hendaklah mengemaskini maklumat peribadi yang terkini dan tepat bagi memudahkan perancangan di pihak pengurusan.
 • Pelajar yang tidak mempunyai sebarang rekod dalam pangkalan data KPT perlu mendaftar dan mengisi maklumat yang tepat dan terkini terlebih dahulu.
 • Pelajar yang telah mendaftar melalui aplikasi ini adalah dinasihatkan untuk menunggu pemakluman dari pihak syarikat penerbangan/KPT sebelum membeli sebarang tiket penerbangan bagi memastikan dapat menerima manfaat inisiatif ini.
 • Penentuan tarikh, jadual penerbangan dan penyedia perkhidmatan penerbangan adalah tertakluk kepada penyelarasan di peringkat KPT dan penyedia perkhidmatan penerbangan.
 • Pelajar yang telah mendaftar melalui aplikasi ini akan dihubungi oleh pihak penyedia perkhidmatan penerbangan bagi pengesahan dan urusan pembelian tiket penerbangan.

CARA DAFTAR FLY2CAMPUS

Pelajar yang ingin dapatkan tawaran harga terbaik untuk penerbangan pulang ke kampus melalui Fly2Campus boleh buat pendaftaran melalui Aplikasi Fly2Campus yang boleh diakses mulai 1 Oktober 2021.

Berikut adalah langkah pendaftaran dan penerbangan melalui Fly2Campus:

 1. Aplikasi Fly2Campus boleh diakses bermula 1 Oktober 2021 di https://iptpelajar.mohe.gov.my/
 2. Pelajar IPT (berstatus warganegara ) di bawah KPT yang telah menerima pemakluman kembali semua ke kampus dan berminat untuk menggunakan perkhidmatan penerbangan boleh menggunakan aplikasi Fly2Campus
 3. Pengemaskinian maklumat peribadi yang terkini dan sahih oleh pelajar
 4. Pelajar mendaftar pilihan tarikh penerbangan, balai pelepasan penerbangan dan destinasi
 5. Penyelarasan jadual penerbangan akan dilakukan oleh penyedia perkhidmatan penerbangan berdasarkan maklumat melalui aplikasi Fly2Campus
 6. Penyedia perkhidmatan penerbangan akan menghubungi pelajar bagi pemakluman harga tiket, urusan pengesahan penerbangan, tempahan dan pembelian tiket
 7. Pelajar menggunakan perkhidmatan penerbangan mengikut penyedia perkhidmatan penerbangan terpilih bagi tujuan pergerakan ke kampu

Pembelian Tiket

Untuk makluman anda, pelajar tidak boleh membeli tiket melalui sistem ini. Pelajar yang memerlukan/ berminat menggunakan kemudahan penerbangan untuk pergerakan ke kampus hanya membekalkan maklumat seperti tarikh penerbangan, balai berlepas dan balai ketibaan bagi tujuan penyelerasan. Pihak penyedia perkhidmatan penerbangan akan menghubungi pelajar bagi tujuan pembelian tiket penerbangan.

Berikut adalah soalan lazim berkenaan Fly2Campus:

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma