Calon Yang Mohon Guru SPP Akan Terima Email Pengesahan Dari SPP. Jika Tidak Terima, Ini Tindakan Yang Anda Perlu Buat

Dalam webinar oleh pegawai Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) sebelum ini, beliau telah memberi penjelasan terhadap beberapa perkara berkaitan pengambilan khas guru SPP secara one-off. Antara info penting yang anda perlu tahu adalah calon tidak dibenarkan memilih penempatan dan calon yang mohon tidak akan ditempatkan di negeri kelahiran masing-masing. Nak tahu lebih lanjut penjelasan webinar SPP tersebut, baca DI SINI.

Untuk makluman anda, bermula 13 Julai 2021 pihak SPP akan membuat semakan permohonan calon melalui email. Calon akan menerima pengesahan “Telah diterima” melalui email masing-masing bagi permohonan yang diterima.

Apa nak buat jika anda masih tidak terima sebarang email pengesahan dari pihak SPP? Ketahui jawapannya di perkongsian bawah.

TARIKH PERMOHONAN GURU SPP

Permohonan bagi pengambilan khas guru SPP mestilah dibuat dapat tempoh berikut:

  • 7 Julai hingga 21 Julai 2021

Hanya permohonan dalam tempoh tersebut dan lengkap sahaja akan dipertimbangkan.

Rujuk: Step by step mohon pengambilan khas guru SPP

PERLU KE EMEL SEMULA JIKA TIDAK DAPAT PENGESAHAN DARI SPP

Anda tidak terima sebarang emel pengesahan daripada pihak SPP, perlu ke anda emel semula sehingga dapat pengesahan?

  • TIDAK. Anda tidak perlu emel semula kerana terdapat beberapa penambahbaikan dari bahagian pengesahan emel pada 13 Julai 2021
JAWAPAN SPP: Kami mengambil masa untuk memberi maklum balas tersebut memandangkan beribu-ribu emel yang diterima. Untuk memastikan emel anda selamat sampai, pastikan Gmail memberi kata “Sent”. Jika gmail memberi respon “Emel tidak diterima” (Tersimpan dalam draft sahaja), maka, anda perlu menghantar emel sekali lagi.
Bagi yang tersilap format emel (tersilap tulis opsyen/nama kelulusan/major/minor), anda TIDAK PERLU hantar emel sekali lagi. Pihak SPP akan rujuk dokumen dan maklumat yang dihantar dalam folder Google Drive.

CARA KETAHUI DOKUMEN TELAH DILIHAT ATAU TIDAK

Macam mana nak tahu dokumen yang anda upload telah dilihat oleh pihak SPP? Jika anda masih was-was, anda boleh buat semakan status dokumen yang dihantar dengan langkah berikut:

  1. Buka Google Drive menggunakan akaun Google masing-masing
  2. Klik Folder (pilih folder yang anda muat naik dokumen)
  3. Tekan titik 3 (…) di bahagian atas folder
  4. Pilih Details & Activity
  5. Anda boleh tengok dokumen anda sudah dilihat atau tidak

Mudah kan? Bagi yang yang dah hantar permohonan guru khas SPP, pastikan permohonan anda betul-betul lengkap, iaitu memenuhi CHECKLIST INI. Hanya permohonan yang lengkap sahaja akan dipertimbangkan. Jangan sia-siakan peluang ini! Namun jika anda dapati dokumen anda masih belum dibuka, anda diminta untuk sabar dan tunggu makluman SPP nanti.

Semoga bermanfaat.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma