Permohonan Program Dermasiswa Pengajian Asasi Sastera Terbuka Buat Lepasan SPM

Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK) dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Veteran Angkatan Tentera Malaysia, Kementerian Pertahanan Malaysia telah mengambil langkah inisiatif persefahaman untuk menawarkan peluang bagi setiap anak-anak veteran ATM mencapai impian melanjutkan pelajaran ke peringkat pendidikan tinggi.

Di era norma baharu dengan arus lanskap global yang bergerak pantas dan sentiasa berubah serta keadaan negara yang beransur pulih setelah dilanda arus pandemik, impian menyambung pendidikan di institusi pendidikan tinggi kini amat mudah dengan adanya program Dermasiswa Pengajian Asasi Sastera (Foundation in Arts).

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut Program Dermasiswa Pengajian Asasi Sastera yang ditawarkan dan cara mohon.

PROGRAM DERMASISWA PENGAJIAN ASASI SASTERA

Program Dermasiswa Pengajian Asasi Sastera  ini merupakan program pengajian peringkat asasi selama setahun bagi persediaan ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di UNIRAZAK atau mana-mana institusi pendidikan tinggi di Malaysia.

Setiap pelajar yang berjaya akan mendapat Tajaan Penuh (Dermasiswa) Yuran Pengajian selama satu (1) tahun oleh UNIRAZAK. Program ini juga merangkumi pengetahuan asas mengenai pelbagai bidang di dalam jurusan perniagaan, perakaunan, ekonomi, pengurusan, bahasa dan pendidikan.

OBJEKTIF DERMASISWA

Tawaran Dermasiswa ini adalah dengan matlamat untuk:

  • Menyediakan peluang bagi anak-anak veteran ATM yang terkesan oleh pandemik Covid-19 untuk melanjutkan pelajaran di peringkat institusi pendidikan tinggi.
  • Membuka peluang bagi anak-anak veteran ATM untuk melanjutkan pelajaran di insitusi pendidikan tinggi di Malaysia dalam jurusan perniagaan, perakaunan, ekonomi, pengurusan, bahasa dan pendidikan.
  • Menyokong usaha pembangunan negara dalam meningkatkan generasi berpendidikan tinggi dalam semua lapisan masyarakat.
  • Membuka peluang serta membantu menjayakan visi negara dalam melahirkan generasi berpendapatan tinggi.
  • Melahirkan generasi yang pakar dalam bidang perniagaan, ekonomi, perakaunan, pengurusan, bahasa dan pendidikan.

SYARAT KELAYAKAN

Tawaran adalah terbuka kepada calon yang memenuhi syarat kelayakan berikut:

  • SPM – Lulus SPM/ SPMV dengan keputusan minimum 5 kredit
  • O-Level – Lulus O-Level dengan keputusan Gred C di dalam 5 subjek
  • Kelayakan lain yang setaraf dan diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA)
  • Keputusan percubaan SPM juga diterima pakai untuk kemasukan ke Program Asasi UNIRAZAK

CARA MOHON

Sekiranya anda berminat dengan program ditawarkan dan memenuhi syarat kelayakan di atas, anda boleh buat permohonan sekarang melalui laman web rasmi UNIRAZAK di pautan berikut:

Untuk maklumat lanjut berkenaan program ditawarkan, anda boleh hubungi Universiti Tun Abdul Razak di talian 03 2730 7000 atau melalui email amirsaini@unirazak.edu.my.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma