Contoh Resume Untuk Lepasan SPM: Download Format Resume Lengkap, Ringkas & Padat Ini

Setiap permohonan kerja pasti tidak dapat dipisahkan dengan permintaan resume oleh majikan. Resume merupakan satu dokumen ringkas tetapi padat yang menggambarkan profil diri, pendidikan, kelayakan profesional serta pengalaman anda.

Baca juga: 5 Maklumat Ini Dah Tak Relevan Dalam Resume 2022 Anda. Sila Semak dan Buang

Hanya melalui resume yang dihantar, majikan akan dapat pelbagai maklumat mengenai diri anda secara ringkas. Penyediaan resume yang baik sememangnya amat membantu anda mendapatkan pekerjaan yang diingini.

Perkongsian di bawah adalah mengenai format contoh resume lengkap untuk lepasan SPM serta beberapa maklumat penting yang perlu ada dalam resume anda.

SUSUNAN MAKLUMAT DALAM RESUME

Dalam membuat resume, susunan maklumat adalah antara perkara yang penting untuk anda peka. Disebabkan oleh lepasan SPM tidak mempunyai banyak pengalaman kerja, ikuti susunan ini dalam mendapatkan resume yang kemas dan padat.

 1. Maklumat Ringkas Dalam Diri
 2. Latarbelakang Pendidikan / Akademik
  – Sekolah Menengah
  – Sekolah Rendah
 3. Penglibatan Luar Kelas/Sekolah
 4. Penglibatan Luar Akademik/ Jawatan
  – Kepimpinan
  – Kelab/Persatuan
  – Sukan
 5. Pencapaian Luar Akademik
 6. Rujukan

Susunan setiap butiran perlu mengikut tarikh/bulan/tahun terkini diikuti bulan/tahun yang berikutnya. Anda perlu utamakan penglibatan dan pencapaian peringkat tertinggi seperti antarabangsa dan kebangsaan memandangkan penglibatan adalah perkara utama yang dilihat majikan untuk menilai keaktifan anda di sekolah.

Setelah selesai menyusun maklumat, pastikan anda semak tanda bacaan seperti noktah dan koma. Tanda bacaan yang betul menunjukkan yang anda seorang yang teliti dalam melakukan satu kerja.

FAKTOR RESUME MENARIK

Berikut merupakan beberapa perkara yang akan membuatkan resume anda kelihatan menarik di mata majikan.

 • Bahasa yang digunakan merujuk kepada iklan bahasa yang dipohon
 • Format tulisan Arial atau Times New Roman dengan saiz font 12
 • 2 muka surat
 • Guna kertas A4 putih
 • Sertakan gambar jika diminta

Dalam membuat resume anda lebih menarik, pastikan bahasa yang digunakan adalah seperti bahasa iklan maklumat kerja tersebut. Gunakan format tulisan Arial atau Times New Roman dengan saiz 12 untuk memastikan resume anda kelihatan kemas.

Resume ada tidak boleh melebihi 2 muka surat kerana resume hanyalah ringkasan jadi tidak perlu panjang. Gunakan kertas A4 putih dan sertakan gambar jika diminta.

FORMAT RESUME

Berikut adalah format resume yang lengkap yang boleh anda ikuti. Perhatikan penyusunan maklumat berikut untuk pastikan resume anda kelihatan kemas dan padat dengan maklumat  yang penting untuk menjelaskan tentang diri anda secara ringkas.

Contoh Resume Lepasan SPM

DOWNLOAD FORMAT RESUME

Tidak mustahil jika resume menjadi punca anda gagal dipanggil ke temuduga atau mendapat kerja. Sama ada anda sedar atau tidak kadangkala kesilapan dalam menulis menjadi punca resume anda ditolak. Pastikan anda teliti dengan perkongsian format membuat resume di atas supaya resume anda diterima majikan.

Tak kiralah anda cari kerja sebagai lepasan SPM, lepasan STPM atau fresh graduate sekalipun, jangan pandang remeh tentang resume. Majikan sebenarnya peduli dan mahu semua informasi penting diletakkan dalam resume. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk lepasan SPM yang buntu mencari format resume.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma