Cara Semak Penyata KWSP Secara Online, Boleh Juga Buat Pengeluaran. Tak Payah Beratur Panjang & Buang Masa

Dalam zaman yang serba boleh ini, semuanya hanya di hujung jari. Kini anda boleh semak penyata KWSP anda di atas talian sahaja. Dah semak, terus print senang kan? Jika anda berhasrat ingin menyemak penyata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau EPF, anda kini tidak perlu bersusah payah beratur dan tunggu giliran lagi untuk berurusan di kaunter.

Baca juga: Permohonan Pengeluaran i-Lestari KWSP

Dengan perkhidmatan  i-Akaun, ahli KWSP dan majikan boleh mengakses akaun KWSP dan menyemak simpanan KWSP di mana sahaja anda berada samada di rumah atau pejabat, pada bila-bila masa saja.

Contohnya dalam keadaan terdesak kerana penularan wabak Covid-19 ini, jika anda berhasrat ingin keluarkan wang simpanan untuk kegunaan harian kalau ada caruman yang mencukupi, boleh guna duit KWSP dan tak perlu guna wang simpanan lagi.

Ikuti perkongsian ini untuk cara untuk menyemak penyata anda hanya di atas talian.

CARA SEMAK PENYATA KWSP ONLINE

1. Dapatkan Kod Pengaktifan

Pertama sekali, anda perlu pergi ke mana-mana Kios atau Kaunter KWSP untuk mendapatkan Kod Pengaktifan dengan menggunakan MyKad sebelum menggunakan perkhidmatan i-Akaun.

Di kaunter nanti, anda akan diberi ID sementara atau Kod Pengaktifan untuk disimpan

2. Login Laman Web Rasmi KWSP

Cara Semak Penyata KWSP Secara Online, Boleh Juga Buat Pengeluaran

Seterusnya, layari laman web KWSP (kwsp.gov.my) seperti dalam paparan skrin di atas. Klik pada ‘Login Ke i-Akaun (Ahli) >> Pengaktifan i-Akaun’.

Masukkan Kod Pengaktifan yang telah diberi semasa di kaunter KWSP tadi. Ingat, kod ini perlu diaktifkan dalam tempoh 30 hari ya. Kalau balik rumah dan terlupa nak aktifkan hingga melebihi 30 hari, kenalah minta kod yang baru.

Cara Semak Penyata KWSP Secara Online, Boleh Juga Buat Pengeluaran

3. Tukar ID & Kata Laluan

Selepas selesai, terus tukarkan ID dan kata laluan pilihan anda. Pastikan pilih kata laluan yang mudah diingat supaya senang nak login dengan mudah pada masa akan datang.

Imej sekuriti dan frasa rahsia akan diberikan untuk pengesahan. Bila dah settle, anda akan diberi hyperlink untuk login semula dengan menggunakan ID dan kata laluan yang baru dicipta tadi.

4. Semak Penyata KWSP Online/ Baki Terkini

Selepas login dengan kata laluan baru, anda boleh terus semak penyata anda.Untuk menyemak baki akaun KWSP, terus klik pada pautan ‘Penyata Tahun Semasa / Tahun Sebelumnya’.

Boleh print terus untuk kegunaan permohonan pinjaman perumahan atau urusan-urusan lain.

Cara Semak Penyata KWSP Secara Online, Boleh Juga Buat Pengeluaran

CARA MEMOHON PENGELUARAN

Jika sudah didaftarkan dengan i-Akaun, anda juga boleh buat pengeluaran atas sebab yang dibenarkan dan mengemaskini maklumat dengan mudah.

Dengan kemudahan KWSP online, pelbagai kemudahan yang disediakan seperti:

  • Memohon e-Pengeluaran
  • Menyemak Penyata KWSP tahun terkini dan tahun sebelumnya
  • Menyemak status permohonan pengeluaran dan sejarah pengeluaran
  • Menyemak maklumat penamaan
  • Mengira anggaran jumlah layak untuk pengeluaran, simpanan dan pelaburan
  • Mengemaskini profil termasuk alamat surat-menyurat
  • Menyemak transaksi caruman KWSP terkini
  • Menyemak log aktiviti i-Akaun

Senang kan? Tak perlu beratur panjang-panjang lagi ikut giliran di kaunter selepas ini hanya untuk urusan yang mudah. Gunakan kemudahan yang ada ini untuk mudahkan urusan harian anda. Selamat mencuba!