6 Cara Pastikan Internet Mesti Laju Di Rumah Jika Anda Follow Step Ini

Dalam keadaan dunia yang serba tidak tentu sekarang dengan semua orang terpaksa duduk di rumah untuk membendung penularan wabak COVID-19, pasti ramai yang tambah stress bila sambungan Internet di rumah pula asyik putus. Dengan Internet lah kita bergantung harap untuk hilangkan kebosanan di rumah.

Bagi yang work from home pula, lagi tertekan bila nak hantar kerja melalui emel atau buat pembentangan prosposal melalui sidang video terganggu akibat daripada Internet yang asyik tersekat atau putus. Jangan pening lagi, sebenarnya ada cara mudah untuk pastikan internet di rumah laju.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui 6 cara dalam memastikan Internet laju.

6 CARA PASTIKAN INTERNET LAJU DI RUMAH

1Cari Point Sambungan Wifi Terbaik

Ingat, setiap sudut di rumah rangkaian adalah berbeza-beza. Kalau anda ada pakej Internet yang laju pun tak guna kalau penempatan router tidak strategik. Mungkin ramai yang tidak tahu sebenarnya kedudukan router menentukan kelajuan Internet anda di rumah. Seeloknya, letakkan router di tempat tinggi di tengah rumah, tidak terhalang dengan dinding, objek besi atau peralatan wireless untuk minimakan interferens.

Untuk sambungan Wifi yang lebih laju, gunakan frekuensi 5GHz. Jika anda duduk jauh dari router pula gunakan 2.4GHz sebab ia mempunyai capaian yang lebih jauh dan transmisi yang lebih baik melalui dinding dan objek solid.

2 Set & Sambung Semula Modem

Sedar tak yang anda layari Internet sepanjang hari? Kadang kala ada yang tidak turn off router seharian walaupun tidak digunakan. Sekali sekala, reset modem dan router korang untuk elakkan gangguan sambungan Wifi lepas penggunaan yang lama.

Kadangkala, sambungan Wifi boleh terganggu ketika digunakan dalam tempoh yang panjang atau ketika trafik rangkaian sedang sesak. Dengan reset modem, anda boleh refresh semula sambungan Internet sekaligus tingkatkan prduktiviti kerja anda.

3 Sekat Iklan Pada Browser

Dengan menyekat iklan pada browser, anda dapat mengurangkan penggunaan bandwidth.

Dengan peningkatan bilangan pengguna Internet ketika PKP, cara ini boleh mengurangkan kesesakan rangkaian dan membuatkan proses muat turun lebih pantas ketika melayari Internet. Selain tu, anda juga juga boleh menghindari iklan yang mengandungi perisian hasad atau virus.

Bagi anda yang menggunakan hotspot semasa bekerja dari rumah, anda juga boleh sekat iklan melalui tetapan Google. Takdelah stress iklan asyik ‘pop up’ sana sini.

  • Pengguna Android
    Buka tetapan > Google > Ads > klik ‘Opt out of interest-based ads’ atau ‘Opt out of Ads Personalisation’
  • Pengguna iPhone
    Matikan ‘Ad Personalisation’ dalam panel Ad Personalisation dan tetapan.

4 Guna Antivirus

Bukan manusia sahaja yang perlu elakkan dari virus, peranti komputer juga perlu dilindungi. Anda perlu pasang perisian antivirus untuk melindungi peranti dari sebarang virus jahat yang terdapat atas talian. Kerap kali kosongkan cache dan pantau penggunaan Internet anak-anak. Jangan lupa sekat laman web yang tidak elok kerana di situlah sarang pelbagai virus.

5 Nyah Aktifkan Penyegarakan Automatik (Automatik-sync) Aplikasi Yang Jarang Digunakan

Fungsi auto-sync ini memastikan data dalam peranti anda sentiasa dikemaskini dengan maklumat terbaru. Antara aplikasi yang menggunakan fungsi ini ialah Dropbox, Google Drive, Slack dan Todoist. Jika anda jarang gunakan aplikasi yang libatkan penyimpanan data atas talian atau cloud storage, lebih baik anda matikan sahaja fungsi auto-sync dalam peranti.

Dengan mematikan fungsi ini, anda boleh menghentikan penggunaan data belakang tabir sekaligus mempercepatkan proses muat turun data dari Internet.

6 Gunakan Kabel Ethernet Untuk Sambungan Lebih Pantas Dan Stabil

Jika anda perlu menghantar kerja penting menggunakan Internet atau membentang proposal penting melalui sidang video, sebaiknya gunakan kabel ethernet. Dengan kabel ini, anda dapat melayari internet dengan kelajuan dua atau tiga kali ganda lebih laju berbanding menggunakan sambungan tanpa wayar. Tidak perlu lagi risau sidang video tersekat atau Internet terputus lagi.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat rakyat Malaysia untuk terus konsisten duduk di rumah sambil nikmati kelajuan Internet yang berganda sepanjang PKP.  Gunakan masa dan peluang ini untuk anda tenangkan diri dan luangkan masa bersama yang tersayang dengan duduk di rumah. Selamat mencuba!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma