axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Sepanjang PKP Ini Cara Mengajar Yang Boleh Cuba Dipraktikkan Guru di Rumah

Walaupun bukan dikategorikan sebagai petugas barisan hadapan, peranan guru juga penting untuk memastikan pelajar tidak tercicir dalam pembelajaran sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kebanyakan guru, memanfaatkan pelbagai pelantar pembelajaran yang disediakan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan aplikasi alternatif lain bagi memastikan setiap pelajaran, latihan atau kuiz yang diberikan, sampai kepada pelajar mereka.

Namun terdapat beberapa cara lain juga yang boleh dijadikan alternatif untuk guru mengajar di rumah. Ikuti perkongsian di bawah.

CARA MENGAJAR YANG BOLEH GURU PRAKTIKKAN

1Google Classroom

Google classroom adalah platform untuk berinteraksi antara pengajar/pendidik dengan murid yang sekarang ini banyak digunakan. Terutama beberapa minggu sejak mula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan semua pembelajaran berlaku di rumah.

Secara automatik kebanyakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran yang biasanya dilakukan secara bersemuka secara langsung di dalam kelas bertukar secara dalam talian. Google Classroom adalah salah satu platform yang  sering dipilih oleh pendidik.

2 Telegram Chanel

Faham dengan situasi bahawa anak-anak tidak mempunyai telefon pintar. Melalui ibu bapa, sememangnya guru-guru perlukan kerjasama. Telegram digunakan memandangkan aplikasi ini boleh menjadi penyambung pembelajaran mudah alih.

Segala bahan soalan atau nota boleh dikongsikan dalam Telegram. Murid akan dibimbing step by step. Kiranya seperti dalam kelas, ada set induksi, sesi penyampaian isi, penilaian dan juga plenary.

Cadangannya adalah seperti ini. Guru akan berada di talian sekurang-kurangnya 90-120 minit bersama murid pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat. Dalam selang masa yang ada, murid boleh membuat latihan atau bacaan. Sekiranya ada yang kurang faham, boleh ajukan soalan dalam group Telegram.

3 Whatsapp App

Aplikasi ‘whatsapp’ juga menjadi pilihan kerana beberapa keistimewaannya berbanding aplikasi lain. Para guru boleh menambah nombor telefon pelajar-pelajarnya ke dalam satu kumpulan. Melalui kumpulan tersebut, guru boleh menyalurkan maklumat berkaitan pelajaran kepada pelajarnya.

Kaedah ini juga pada masa ini dikenali pembelajaran teradun (blended learning), bermaksud pembelajaran secara atas talian di samping penyampaian secara bersemuka di dalam kelas bersama gurunya. Pelajar masih lagi belajar walaupun tidak bersama guru. Konsep ini dipanggil “belajar di dalam kelas, mengajar di rumah”.

Walau bagaimanapun, tugas sebegini memerlukan pengorbanan guru dari segi tuntutan masa dan tenaga. Guru perlu mengambil sedikit masa di rumah untuk menghantar maklumat-maklumat pembelajaran secara atas talian ketika berada di rumah.

4 Google Drive

Guru juga boleh memberi latihan atau kuiz kepada setiap pelajar menggunakan Google Drive. Setiap pelajar yang hantar (kuiz atau latihan), guru boleh senaraikan nama mereka dan catat. Jadi, guru akan mudah dapat tahu mana pelajar yang buat dan mana tidak.

Dengan menggunakan google drive, tak adalah alasan jika pelajar terpadam latihan yang diberi dan sebagainya. Semuanya pasti tersimpan rapi dalam fail. Guru-guru juga lebih mudah untuk menyebarkan nota atau latihan kepada pelajar dalam bentuk Google Drive.

5 Kahoot

Salah satu  game  yang muncul di platform pembelajaran yang digunakan  dalam  institusi pendidikan  adalah  Kahoot.  Kahoot  adalah aplikasi online dimana kuiz  dapat  dikembangkan  dan  disediakan  dalam  bentuk  “permainan”.  Point diberikan untuk jawapan yang betul dan peserta yang menyertai akan  segera  dapat lihat  hasil  tanggapan  mereka.

Pembelajaran  berbentuk  permainan memiliki  potensi  untuk  menjadi  alat  pembelajaran  yang  efektif kerana dapat merangsang komponen visual dan verbal pelajar. Kahoot  ini tersedia secara percuma, sebuah platform pembelajaran berbentuk game real-time yang telah mendapat penerimaan luas secara global dengan lebih dari  30  juta  pengguna  diseluruh  dunia.

Hal  ini membolehkan guru  membuat game  berbentuk  kuiz,  survei,  dan  lain-lain. Dan yang pastinya pelajar lebih minat untuk belajar.

Layari: Kahoot

Mungkin ada pelajar yang tidak mempunyai telefon bimbit dan laptop sendiri, selain mempunyai masalah akses internet dan sebagainya. Bagi pelajar yang tidak mempunyai akses internet, peranti digital atau elektronik mereka digalakkan belajar menerusi buku teks dan buku latihan.

Namun dengan kemudahan yang ada, para guru patut gunakan untuk mengajar walaupun berada di rumah sepanjang tempoh PKP dan berharap pelajar tidak melepaskan peluang untuk menimba ilmu walaupun berada di rumah. Semoga bermanfaat!

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma