Cara Mohon Bantuan PRIHATIN Rakyat Bagi Golongan B40 dan M40 Sekiranya Nama Tiada Dalam Database

Pada 27 Mac lalu, Perdana Menteri kita telah mengumumkan berkenaan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Perihatin Rakyat atau PRIHATIN iaitu bantuan one-off dengan peruntukan sebanyak 10 bilion kepada beberapa penerima yang layak.

Bantuan ini adalah bagi meringankan beban rakyat dalam menangani kesusahan akibat daripada penularan wabak Covid-19 yang telah menyebabkan ramai orang kehilangan sumber pendapatan.

Manfaat ini akan diterima oleh golongan B40 dan M40 yang layak. Ikuti perkongsian di bawah untuk mengetahui tentang kelayakan memohon dan cara membuat semakan dan permohonan.

KELAYAKAN BANTUAN PRIHATIN NASIONAL B40 & M40

1 Golongan B40

Penerima yang layak menerima Bantuan Prihatin Nasional B40 adalah bagi yang sudah berkahwin dan mempunyai keluarga ataupun Ibu atau bapa tunggal yang ada melaporkan maklumat anak pada permohonan BSH 2020. Pendapatan isi rumah adalah RM2,000 ke dan ke bawah.

Manakala bagi bujang golongan B40 pula adalah bujang atau balu/janda/duda yang tidak melaporkan maklumat anak pada permohonan BSH 2020 dan berumur 21 tahun dan ke atas termasuk kategori warga emas (60 tahun dan ke atas). Pendapatan bujang adalah RM2,000 dan ke bawah.

2 Golongan M40

Bagi penerima yang layak menerima Bantuan Prihatin National M40 iaitu pembayar cukai berdaftar dengan LHDN  yang berstatus berkahwin ataupun ibu atau bapa tunggal/balu/janda/duda berdasarkan data percukaian dan mempunyai agregat bulanan RM4,001 hingga RM8,000 berdasarkan Borang Nyata CUkai Pendapatan (BNCP) terkini.

Penerima bujang golongan M40 pula adalah individu yang berstatus bujang dan berumur 21 tahun dan ke atas dalam data percukaian. Pendapatan bulanan adalah RM2,001 hingga RM4,000 berdasarkan Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP)

3 Golongan T20

Golongan T20 adalah tidak layak menerima Bantuan Prihatin Nasional. Siapa golongan T20? Golongan ini adalah yang mempunyai kumpulan isi rumah berpendapatan tertinggi iaitu bulanan sebanyak RM9,620 ke atas. Golongan ini adalah penggerak ekonomi dan majikan kepada M40 dan B40.

KRITERIA KELAYAKAN

Pembayaran BPN akan dibuat dalam dua fasa iaitu pada akhir bulan April dan Mei 2020 mengikut kelayakan berikut:

Cara Mohon Bantuan PRIHATIN Rakyat Bagi Golongan B40 dan M40

Bagi yang belum berdaftar, permohonan baru boleh dibuat mulai 1 April 2020 menerusi laman web rasmi LHDN. Semua urusan boleh dilakukan secara atas talian sahaja bagi memudahkan semua orang.

KAEDAH PEMBAYARAN

Kaedah bayaran Bantuan Prihatin Nasional B40 adalah seperti berikut:

Pembayaran sekiranya:

  1. Ada maklumat akaun – bayaran adalah secara kredit ke akaun; atau
  2. Jika status bayaran adalah gagal kredit – bayaran adalah secara tunai di Bank Simpanan Nasional
  3. Tiada akaun – bayaran adalah secara tunai di Bank Simpanan Nasional (BSN)

Kaedah bayaran Bantuan Prihatin Nasional M40 adalah seperti berikut:

  1. Bayaran akan dibuat melalui akaun bank yang dinyatakan di dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) terkini yang telah dikemukakan.
  2. Bayaran akan dikreditkan ke akaun bank ketua isi rumah.
  3. Jika taksiran bersama telah dipilih semasa mengemukakan BNCP, bayaran akan dikreditkan ke akaun bank atas nama pembayar cukai yang ditaksir.

CARA MEMBUAT SEMAKAN DAN PERMOHONAN BARU

Penerima yang layak menerima Bantuan Prihatin Nasional B40 & M40 boleh membuat semakan status mulai 1 April 2020. Pangkalan data BPN adalah berdasarkan:

  1. Untuk B40, senarai penerima BSH yang diluluskan, dan
  2. Untuk M40, senarai pembayar cukai pendapatan yang memenuhi kriteria pendapatan BPN yang ditetapkan

Semakan status dan permohonan baru boleh dibuat di Portal Rasmi berikut:

NAMA TIADA DALAM DATABASE SEMAKAN?

Kepada pemohon yang tiada nama dalam database setelah membuat semakan perlulah membuat pendaftaran dan permohonan baru Bantuan Prihatin Nasional juga melalui 3 pautan yang disediakan di atas.

Ini termasuk pemohon yang telah menerima BRIM dahulu tetapi tidak menerima BSH dan tiada rekod dengan LHDN. Jadi sebelum mohon sila buat semakan dahulu.

Permohonan dan pendaftaran boleh di buat sepanjang April ini. Jadi sekiranya anda tidak boleh membuat semakan, pendaftaran atau permohonan pada 1 April maka anda boleh mencuba sepanjang April ini untuk memohon.

Cara Mohon Bantuan PRIHATIN Rakyat Bagi Golongan B40 dan M40 Cara Mohon Bantuan PRIHATIN Rakyat Bagi Golongan B40 dan M40 Cara Mohon Bantuan PRIHATIN Rakyat Bagi Golongan B40 dan M40 Cara Mohon Bantuan PRIHATIN Rakyat Bagi Golongan B40 dan M40 Cara Mohon Bantuan PRIHATIN Rakyat Bagi Golongan B40 dan M40

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma