axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Guna 5 Daun Tepi Rumah Ini Untuk Halau Tikus & Keturunannya Dari Rumah

Tidak dapat dinafikan bahawa kehadiran tikus merupakan salah satu masalah yang setiap rumah akan hadapi. Namun pernahkah anda terfikir bahawa kita sebenarnya boleh menghalau tikus di dalam rumah hanya dengan menggunakan 5 jenis daun yang mudah didapati di sekitar rumah kita?

Kehadiran tikus terutama sekali di bahagian dapur sangat mengerikan apatah lagi jika seseorang itu bersendirian di dapur dan tikus tiba-tiba muncul dengan pantasnya di dapur.

Tikus bukan sahaja menjadi agen perosak makanan dan barangan kita malah jika tidak dibendung mungkin boleh menjadi punca penyakit yang boleh membawa maut. Bahayanya tikus adalah kerana tikus membawa kotoran serta kuman kecil yang tidak dapat dilihat dari mata kasar ke dalam rumah manusia dan akan menular melalui air kencingnya serta gigitannya.

Berikut dikongsikan 5 jenis daun yang mudah didapati di sekitar rumah bagi menghalau tikus.

5 JENIS DAUN UNTUK HALAU TIKUS

1. Daun Durian Belanda

Cara menggunakan daun durian belanda sebagai penghalau tikus adalah sangat mudah. Anda hanya perlu letakkan daun tersebut di tempat yang kerap menjadi laluan tikus di rumah anda seperti di bawah dapur masakan, di stor simpanan barang, tempat simpanan makanan dan almari pakaian.

Bagi kesan yang lebih efektif cari daun durian belanda yang matang dan siat-siat atau ramas daun durian belanda tersebut bagi menghasilkan bau yang lebih kuat. Bau yang terhasil amat tidak digemari oleh tikus. Gantikan daun tersebut 2 hingga 3 hari sekali.

2. Daun Pudina

Guna 5 Daun Tepi Rumah Ini Untuk Halau Tikus & Keturunanya Dari Rumah

Aroma segar daun pudina sangat digemari oleh manusia selain daripada manfaatnya kepada kesihatan manusia. Namun, aroma pudina ini sebenarnya mengancam tikus.

Kaedah penyediaannya adalah dengan tumbuk atau kisar daun pudina sehingga halus, kemudian campurkan dengan sedikit air lalu ditapis. Ambil air tapisan daun pudina tersebut dan masukkan ke dalam botol penyembur.

Sembur di sekeliling rumah dan kawasan yang sering menjadi laluan tikus sekurang-kurangnya seminggu sekali. Jangan risau, aroma daun pudina ini pasti akan menyegarkan lagi rumah kita.

3. Daun Pandan

Pasti kebanyakan rumah ada tanam pokok daun pandan bukan? Daun pandan adalah paling mudah didapatkan kerana sering digunakan dalam masakan. Namun ada juga yang menggunakan daun pandan sebagai agen pewangi untuk kediaman.

Walaupun aroma daun pandan digemari kita, tetapi tikus amat tidak menggemari aroma daun pandan. Dalam menghalau tikus menggunakan daun pandan, anda juga boleh mengharumkan kediaman dengan aroma daun pandan.

4. Daun Semambu

Daun semambu biasanya digunakan sebagai penawar demam campak pada manusia. Namun daun semambu juga berguna untuk menghalau tikus dalam kediaman.

Anda hanya perlu meletakkan daun semambu di bahagian yang kerap menjadi laluan tikus.

5. Serai Wangi

Serai wangi juga sudah lama digunakan untuk menghalang serangga atau haiwan termasuklah tikus. Serai wangi sangat terkenal dalam tindakannya yang dapat menghalau tikus di dalam rumah.

Jangan biarkan tikus dan keturunannya sentiasa bermaharajalela di dalam kediaman anda. Walaupun kecil, tikus amat berbahaya kepada kesihatan kita. Semoga perkongsian ini bermanfaat bagi mengurangkan tikus di kediaman anda. Selamat mencuba!

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma