axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Semua Sekolah Tutup Sehingga 31 Mac. Ini 13 Aktiviti Kreatif Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Anak-anak Di Rumah

Sejak 15 Mac 2020, peningkatan kes Covid-19 berlaku secara mendadak di Malaysia iaitu sehingga 190 kes disusuli dengan 125 kes baharu semalam menjadikan jumlah keseluruhan individu yang dijangkiti wabak kini adalah sebanyak 553 orang di dalam negara.

Peningkatan penularan yang berlaku secara mendadak ini menyebabkan Kerajaan telah mengambil tindakan serious dalam mengawal pergerakan rakyat Malaysia untuk mengurangkan penularan wabak penyakit ini.

Perdana Menteri Malaysia dalam siaran langsung semalam telah membuat pengumuman mengenai Perintah Kawalan Pergerakan bagi semua rakyat Malaysia bermula 18 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020 disebabkan pandemik Covid-19.

Salah satu perkara yang disebutkan dalam perintah kawalan pergerakan tersebut adalah penutupan semua taska,sekolah kerajaan/swasta/harian/asrama penuh/antarabangsa, pusat tahfiz dan lain-lain.

13 AKTIVITI KREATIF YANG BOLEH DILAKUKAN DI RUMAH BERSAMA ANAK-ANAK

Semua rakyat dikehendaki untuk tidak melakukan aktiviti sosial di luar rumah. Jadi, perkongsian ini adalah mengenai aktiviti yang boleh anda lakukan di rumah bersama anak-anak dalam tempoh kawalan ini.

1 Merangsangkan Kreativiti Anak Dengan Bercerita

Semua Sekolah Tutup Sehingga 31 Mac. Ini 13 Aktiviti Kreatif Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Anak-anak Di Rumah

Sebenarnya bercerita adalah aktiviti yang menarik kepada anak-anak. Mungkin sebelum ini ramai ibubapa yang sibuk bekerja sehingga tiada masa untuk diluangkan bersama anak-anak. Ambik masa cuti dalam kawalan ini dengan melakukan aktiviti bercerita.

Bercerita bukan sahaja memberi hikmah dan pengetahuan tanpa rasa diri mereka diajar, anak-anak  juga dapat berlatih berimaginasi apabila bercerita.

Ibu bapa juga boleh memberi peluang kepada anak-anak bagi menceritakan apa yang berlaku kepada mereka dan apa yang mereka alami sepanjang di sekolah. Dari sini lah anda akan lebih mengenali dan mengetahui aktiviti anak-anak di sekolah.

Apabila anak-anak bercerita, tunjukkan respons positif supaya mereka merasakan kemampuan mereka dalam berkomunikasi dapat menarik perhatian orang yang akan menyebabkan keyakinan diri mereka meningkat.

2 Mengembangkan Kreativiti Anak Dengan Melukis

Ibu bapa boleh mula menyediakan kertas, alat melukis dan alat-alat tulis di rumah dan menyertai mereka dalam melakukan aktiviti melukis. Melukis tidak semestinya dibuat di atas kertas. Sesekali, minta anak melukis di atas objek seperti tong sampah ataupun pasu bunga

Kita juga boleh memberikan anak-anak pengalaman melukis yang berbeza dengan melukis menggunakan berus gigi lama, putik kapas, batang ais krim, kapas, kain perca, ataupun jari.

Tugas kita adalah menyokong mereka dalam meluahkan kreativiti mereka di atas sesuatu. Sentiasa berkomunikasi bersama mereka dengan menanyakan sebab memilih warna itu ataupun melukis seperti itu supaya kita tahu alasan disebalik lukisannya.

3 Melakukan Aktiviti Berlakon

Bagi anak-anak yang suka berkhayal pasti mempunyai khayalan yang tinggi, suka berlakon, suka memanfaatkan masa dengan fikiran-fikiran imaginative, dan memiliki kecenderungan yang lebih kreatif.

Reka cerita yang sederhana tetapi menarik dan cabar anak-anak untuk melakonkannya. Perkara ini sebenarnya dapat meningkatkan keyakinan diri anak-anak dalam menyerlahkan diri mereka.

Bukan itu sahaja, apabila anak-anak dicabar dalam melakonkan sesuatu cerita yang direka, mereka akan dilatih kreativitinya dalam menyelesaikan masalah selain daripada kecerdasannya.

4 Membuat Permainan Sendiri

Ibu bapa juga boleh melakukan aktiviti seperti membuat atau mereka permainan sendiri dengan menggunakan benda-benda yang ada di rumah.

Contohnya membuat kereta mainan menggunakan kotak yang terpakai, roket menggunakan batang aiskrim dan banyak lagi. Banyak contoh karya yang boleh dibuat berasaskan benda-benda yang ada di sekitar. Apa yang diperlukan adalah kerajinan dan kreativiti dalam mencari sumber dan contoh.

Mana tahu anak anda dapat mengeluarkan idea yang sangat kreatif ketika membuat permainan sendiri?

5 Bermain Jigsaw Puzzle

Sebenarnya anda boleh membuat jigsaw puzzle sendiri daripada bazirkan wang beli di kedai.

Apa yang anda perlu lakukan adalah cari gambar dalam surat khabar ataupun majalah lama, gunting dan tampal di atas kertas tebal. Selepas itu gunting menjadi beberapa bahagian.

Menyatukan kepingan-kepingan gambar menjadi gambar yang lengkap akan membantu mengembangkan kemahiran anak-anak dalam berfikir.

6 Menyusun Blok-blok Seperti Lego

Dalam permainan ini, anak-anak digalakkan membina bangunan dengan blok-blok yang berlainan bentuk dan saiz. Walaupun permainan ini kelihatan seperti hanya menyusun, sebenarnya ini bagus dalam menjadikan daya imaginasi dan kepandaian istimewa anak-anak terangsang.

Prinsip permainan Lego sebenarnya sama dengan bermain blok tetapi bentuk yang dihasilkan oleh Lego lebih banyak dan pelbagai yang boleh menarik minat anak-anak dalam membina sesuatu.

7 Mempamerkan Hasil Kerja Anak

Jika anda ada ruang lapang di kediaman, anda boleh wujudkan ruang yang mempamerkan karya-karya anak anda. Anda boleh masukkan karya-karya mereka ke dalam bingkai yang menarik.

Pasti tidak semua orang tahu bahawa sebenarnya perkara ini akan membuatkan anak-anak berasa dihargai dan bertambah yakin serta semangat mereka dalam terus berkarya.

8 Beri Anak Bermain Tanah Liat Dan Plastisin

Semua Sekolah Tutup Sehingga 31 Mac. Ini 13 Aktiviti Kreatif Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Anak-anak Di Rumah

Ajak anak-anak bermain dengan tanah liat atau plastisin dan ajar mereka dalam menghasilkan bentuk-bentuk yang menarik. Ibu bapa hanya perlu mengajar anak-anak cara menggunakan dan membentuknya. Kemudian beri kebebasan kepada mereka untuk membentuk apa sahaja mengikut kreativiti.

Pelbagaikan pilihan warna tanah liat dan plastisin untuk menarik minat anak-anak untuk bermain.

9 Aktiviti Mencampur Cat Atau Warna

Semua Sekolah Tutup Sehingga 31 Mac. Ini 13 Aktiviti Kreatif Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Anak-anak Di Rumah

Sediakan cat air daripada warna-warna utama iaitu merah, kuning dan biru kemudian minta anak campurkan dan tanyakan kepada mereka tentang warna yang dihasilkan.

Selain mengandungi kemahiran seni, pasti ramai yang tidak tahu bahawa aktiviti ini juga sebenarnya merangsang kecerdasan visual.

Untuk anak yang berusia kurang daripada tiga tahun, ibu bapa harus mendampingi mereka semasa bermain cat supaya perkara-perkara yang tidak diingini terhindar daripada berlaku.

10 Bersenam Dan Menari

Semua Sekolah Tutup Sehingga 31 Mac. Ini 13 Aktiviti Kreatif Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Anak-anak Di Rumah

Walaupun aktiviti ini kelihatan seperti sekadar hiburan, sebenarnya aktiviti akan mengajar anak-anak dalam mengawal badan dan otak bagi menghasilkan gerakan yang sesuai dengan muzik.

Sebagai permulaan, biarkan anak-anak melakukan gerakan sendiri sambil mendengar muzik. Selepas mereka dapat mengikuti muzik dengan baik, baru kita ajarkan gerakan baru namun elakkan terlalu memaksa.

Jadikan aktiviti ini sebagai hiburan kepada anak-anak supaya mereka seronok dalam melakukannya.

11 Bermain Dengan Bola

Perbanyakkan aktiviti permainan menggunakan bola seperti melempar dan menangkap bola, menendang bola, memasukkan bola ke dalam keranjang ataupun memukul bola.

Aktiviti ini sebenarnya akan meningkatkan tahap anak-anak dalam fokus terhadap objek. Pastikan anda sesuaikan tahap kekerasan bola itu dengan usia anak anda untuk mengelakkan kecederaan.

Selain bola, anda juga boleh gunakan belon sebagai ganti.

12 Bermain Muzik

Bermain muzik tidak semestinya kita harus miliki alat-alat muzik. Sebenarnya banyak barang di rumah yang kita boleh gunakan bagi menghasilkan bunyi-bunyian seperti botol, tin, kuali, cerek, piring, gelas dan lain-lain mengikut kreativiti.

13 Berimaginatif Membentuk Komunikasi Yang Unik

Aktiviti ini dilakukan  dengan menggunakan tangan untuk berkomunikasi dengan cara yang unik, lucu serta menarik.

Kita boleh menggunakan anak patung tangan ataupun benda-benda yang kita bayangkan suatu objek. Contohnya botol sebagai orang, pencedok air sebagai helicopter, kasut sebagai kereta, topi keledar sebagai kura-kura, dan sebagainya.

Selain menyeronokkan, sebenarnya aktiviti ini dapat meningkatkan imaginasi anak-anak. Jika anda tidak tahu, daripada imaginasilah terhasilnya pelbagai idea kreatif.

Pada zaman yang serba canggih ini, tidak ada alasan bagi tiada aktiviti yang anda boleh lakukan dalam mengasah kreativiti anak. Gunakan cuti kawalan yang diberikan oleh Kerajaan dalam mengawal pergerakan masyarakat ini sebagai masa untuk anda mengasah kreativiti anak-anak di samping meluangkan masa bersama mereka.

Pastikan anda hanya lakukan aktiviti di rumah bersama anak-anak bagi mengelakkan berlakunya penularan jangkitan virus yang giat merebak sekarang.

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma