5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

Bila kita sebut photographer saja, pasti ramai yang memikirkan untuk shoot wedding. Maklumlah, ramai photographer di Malaysia ini suka dan hanya tahu peluang untuk shoot wedding sahaja.

Mungkin ramai yang tidak tahu ada cara lain lagi untuk cari makan selain daripada shoot wedding.

Banyak sebenarnya peluang untuk photographer ini, cuma ramai tidak tahu sahaja. Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui 5 cara lain lagi untuk menjana pendapatan melalui fotografi dan langkah untuk memulakannya.

5 CARA LAIN CARI DUIT DENGAN FOTOGRAFI

1. Fotografi Makanan

5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

Biasa bila kita duduk kat restoran, mesti tengok menu sebelum order kan? Di dalam menu dan papan tanda restoran itu mesti dipenuhi gambar makanan. Sebenarnya restoran perlukan gambar makanan untuk letak dalam menu dan buat pengiklanan. Jadi anda boleh ambil gambar dimana modelnya ditukar dari manusia jadi makanan.

Baca juga Jana Pendapatan RM7K Sebulan Hanya Dengan Jual Air Balang

Nak shoot makanan ini memang mudah bagi yang sudah pakar dalam fotografi, tetapi apa yang mencabar adalah mencari pelanggan. Restoran di Malaysia ini memang banyak tetapi kita perlu networking dengan ramai orang dalam industri supaya boleh tahu mana restoran baru nak buka dan perlukan servis kita.

2. Fotografi Fesyen

5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

Banyak tau bisnes butik dan seller tudung di luar sana! Dalam fotografi fesyen, anda perlu ambil gambar model yang peragakan produk fesyen mereka untuk digunakan buat jualan produk. Jika anda pandai shoot potrait, inilah peluang besar anda! Lagi bagus jika anda ada modal sewa studio, lagi besar kelebihan untuk berjaya dalam industri ini.

Namun persaingan untuk fotografi fesyen ini agak ramai, sama seperti shoot wedding. Makin ramai photographer yang shoot wedding juga ambil peluang shoot muslimah fashion. Anda hanya perlu bersedia untuk bersaing sama kuat macam nak cari pelanggan shoot wedding juga.

3. Fotografi Korporat

5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

Setiap syarikat pasti akan mengeluarkan annual report setiap tahun. Masa itulah banyak corporate headshots, group photo, corporate video diperlukan. Syarikat korporat banyak duit tau. Jika anda dah bosan dengan pengantin yang asyik minta diskaun, cuba pergi ke syarikat korporat pula! Anda hanya perlu pandai negotiate dengan orang korporat sahaja.

Namun anda kena faham, dunia korporat ini formal. Perniagaan atau syarikat fotografi anda mestilah berdaftar, kena ada akaun syarikat, kena sediakan dokumentasi dan sebagainya. Banyak lagi benda yang perlu anda belajar.

4. Microstock

5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

Inilah genre yang paling flexible dalam list ini, sangat disarankan terutamanya untuk yang nak cari pendapatan part time dengan fotografi. Ada banyak gambar disimpan dalam hard disk? Upload lah di website microstock. Mereka bertindak sebagai penjual gambar anda. Kalau gambar anda berjaya dijual, keuntungan akan dibahagikan antara photographer dan pemilik website yang ambil sedikit upah jualan.

Banyak tau genre yang boleh anda masuk ke microstock. Contohnya fesyen, lifestyle, makanan, sukan, haiwan dan banyak lagi. Sesetengah orang pandang rendah, kata income berapa sen sahaja satu gambar. Tetapi jika rajin shoot dan upload gambar, banyaklah pendapatan yang diperolehi!

5. Photojournalism

5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

Surat khabar dan portal berita memerlukan berita dan gambar dengan pantas. Jadi inilah genre paling susah dalam list ini. Dari tangkap gambar atlet bersukan, tangkap gambar orang kenamaan di majlis-majlis, sertai tentera pergi ke medan peperangan, pergi meredah hutan untuk mencari haiwan dan bermacam lagi lah.

Banyak cabaran untuk fotografi ini. Photojournalist biasanya pakai kamera dan lens mahal untuk kepantasan dan ketahanan yang tinggi. Gear set photojournalist biasanya sangat mahal setanding harga kereta. Biasanya perlukan orang dengan kelayakan sijil atau pengalaman yang relevan untuk mula berkerja dalam bidang ini.

FOTOGRAFI IALAH SATU BISNES YANG PALING MUDAH DAN PALING CEPAT BUAT DUIT

Tahukah anda? Dengan fotografi kahwin sahaja, anda boleh dapat RM500 – RM1000 sebulan dalam tangan kerana fotografi jenis ini ialah yang paling popular dan mempunyai permintaan yang sangat tinggi di mana-mana negara sekalipun. Yang penting anda perlu tahu selok-belok bagaimana untuk bermula. Apakah peralatan kamera DSLR paling basic anda perlu miliki walaupun dengan bajet yang sedikit?

Anda tahu cara untuk bermula, bagaimana nak buat iklan dengan modal RM10 sahaja dan pandai meniru – mudah sahaja untuk anda dapat panggilan dari pelanggan untuk tempahan dan bayaran deposit. Tetapi mungkin anda masih skeptikal. Jika jana pendapatan dengan fotografi adalah semudah itu sahaja, mengapa ramai yang tidak merebut peluang ini?

LANGKAH MULA BUAT DUIT DENGAN FOTOGRAFI

Hobi fotografi ini bukan sahaja menyeronokkan, malah ia sangat menguntungkan. Tidak perlu modal yang besar dan peralatan yang canggih pun, sesiapa sahaja termasuk anda boleh memulakannya.

Dah tahu beberapa jenis fotografi lain selain wedding yang disenaraikan di atas? Untuk menjayakannya, anda mestilah tahu langkah-langkah yang betul bagaimana untuk bermula dari awal sehingga ke tahap mengembangkannya.

Anda tidak perlu susah-susah fikir atau tanya kepada photographer lain untuk mendapatkan strategi dalam fotografi ini, anda hanya perlu dapatkan ebook PANDUAN MEMULAKAN BISNES FOTOGRAFI yang dikeluarkan oleh Lightworks Picture™ yang berpengalaman lebih lima tahun dalam industri fotografi dan videografi di seluruh Malaysia.

Ilmu dari orang yang berpengalaman lah yang paling berharga!

5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

PANDUAN MEMULAKAN BISNES FOTOGRAFI

Ebook ini akan membantu orang baru seperti anda bagaimana untuk bermula dengan bisnes fotografi. Tanpa mengetahui 7 rahsia dalam ebook PANDUAN BISNES FOTOGRAFI, anda akan mengalami banyak kesukaran seperti yang dihadapi ramai jurufoto baru.

Paling teruk, anda akan berhenti sekerat jalan tanpa mengetahui apakah kesilapan yang telah anda lakukan. Ebook PANDUAN BISNES FOTOGRAFI ini akan membantu anda memulakan bisnes fotografi langkah demi langkah secara betul dan teratur dengan risiko paling rendah.

5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

7 RAHSIA DALAM PANDUAN BISNES FOTOGRAFI

Dalam ebook ini, anda akan tahu 7 rahsia dalam bisnes fotografi iaitu:

  • Apakah motivasi paling penting untuk menjadi seorang photographer? Tanpa motivasi ini anda mungkin akan gagal di pertengahan jalan.
  • Apakah set peralatan fotografi yang anda perlu ada walaupun dengan bajet paling minima. Kami akan terangkan secara terperinci fungsi setiap peralatan kamera ini dan bagaimana cara nak dapatkan harga 30-50% lebih murah berbanding harga di pasaran.
  • Bagaimana nak belajar fotografi tanpa keluarkan wang satu sen pun. Tidak perlu ada sijil atau diploma fotografi yang membuang masa anda. Tak perlu pergi ke bengkel atau seminar fotografi. Anda boleh belajar fotografi dengan percuma dan cepat.
  • Selain fotografi, anda perlu tahu satu kemahiran lain. Kemahiran ini sangat mudah untuk dikuasai dan akan membantu anda dalam pengiklanan khidmat fotografi secara percuma dan juga membina kredibiliti anda dengan pantas.
  • Kepentingan portfolio fotografi. Apa yang dimaksudkan dengan portfolio? Mengapa portfolio penting dalam perniagaan fotografi? Ramai jurufoto gagal mengembangkan perkhidmatan mereka secara konsisten kerana mengabaikan portfolio. Anda akan tahu bagaimana membina portfolio secara ringkas tapi berkesan dan menguntungkan.
  • Rahsia sebenar yang tidak diketahui ramai jurufoto iaitu bagaimana mengembangkan perniagaan fotografi ke tahap profesional. Anda tahu rahsia ini, bisnes fotografi anda akan menjadi semakin kencang. Yang penting anda ikut panduan kami satu persatu..
  • Alang-alang dah buat bisnes fotografi, apa salahnya jika anda pergi ke tahap yang lebih tinggi. Bagaimana nak jadi terkenal di dalam industri sekaligus berpeluang mendapat banyak job-job besar bertaraf antarabangsa. Panduan ini sangat berguna untuk jurufoto yang bercita-cita besar mengembangkan kerjaya dan mencipta nama dengan fotografi.

KELEBIHAN PANDUAN BISNES FOTOGRAFI

Banyak kelebihan yang anda akan nikmati selepas membaca ebook PANDUAN BISNES FOTOGRAFI kerana anda akan tahu bagaimana cara untuk bermula dari A-Z dengan risiko paling minima.

Dengan mengetahui rahsia yang terkandung dalam ebook ini, anda akan mempunyai banyak kelebihan berbanding jurufoto di luar sana yang tidak tahu tentang selok-belok perniagaan fotografi cara pantas dengan mudah.

Daripada ebook ini, anda akan tahu:

Dengan mempraktikkan panduan daripada ebook ini, anda boleh terus memulakan bisnes fotografi anda tanpa berasa ragu-ragu lagi. Ikut panduan satu-persatu dan anda akan nampak hasilnya sedikit demi sedikit. Dengan usaha dan komitmen terbaik yang anda berikan dalam fotografi, tidak mustahil untuk anda mendapat lebih banyak bayaran sebagai jurufoto.

DAPATKAN SEKARANG DENGAN HANYA RM30!

Buat duit dengan fotografi sekarang tanpa perlu jadi pro! Baca, ikut panduan ebook ini dan anda boleh start minggu depan. Jana pendapatan lumayan secara berterusan tanpa modal yang besar dan tanpa kerja keras sepanjang tahun. Dapatkan sekarang dengan harga RM30 SAHAJA!

Klik butang di bawah untuk dapatkan ebook ini.

KLIK UNTUK ORDER EBOOK PANDUAN BISNES FOTOGRAFI

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma