Tarikh Bayaran Bantuan Bulanan JKM Bagi Bulan Mei 2022, Diawalkan Sempena Aidilfitri

Anda salah seorang penerima bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)? Berita baik buat anda! KPWKM telah maklumkan akan awalkan bayaran bantuan bulanan bagi bulan Mei 2022. Penerima bantuan bulanan JKM dah boleh semak tarikh baru bayaran bantuan bagi bulan Mei 2022 yang akan dibayar pada bulan April 2022.

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) memaklumkan bayaran bantuan bulanan itu dipercepatkan sempena Aidilfitri yang akan disambut tidak lama lagi. KPWKM berharap bayaran yang diawalkan itu dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh penerima bantuan bulanan JKM bagi sambutan aidilfitri.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut tarikh baru bayaran bantuan bulanan JKM bulan Mei 2022 yang diawalkan sempena Aidilfitri.

BANTUAN KEBAJIKAN JKM

Skim bantuan kebajikan JKM adalah Perkhidmatan bantuan kewangan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat disediakan kepada kumpulan sasar yang memerlukan supaya dapat meneruskan kelangsungan hidup dengan sempurna.

Secara prinsipnya, di dalam melaksanakan pemberian bantuan kepada rakyat, Kerajaan Malaysia tidak sesekali mengamalkan konsep Negara Kebajikan (Welfare State). Skim bantuan yang diwujudkan adalah sebagai alat dalam proses menolong klien ke arah pemulihan, pencegahan, pembangunan dan pengintegrasian, yang merupakan satu kaedah dalam kerja sosial.

Proses pemberian bantuan kebajikan juga mengambil kira potensi yang ada pada setiap penerima bantuan yang masih produktif ke arah hidup berdikari.

TARIKH BAYARAN BANTUAN BULANAN JKM MEI 2022

Seperti dimaklumkan, bayaran bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi Mei 2022 akan dikreditkan kepada penerima pada:

  • Tarikh bayaran bantuan Mei 2022: Mulai 25 April hingga 30 April 2022

Bayaran bantuan bagi Jun 2022 akan dikreditkan pada tarikh asal, iaitu:

  • Tarikh bayaran bantuan Jun 2022: Antara 1 Jun hingga 20 Jun 2022

Untuk maklumat lanjut berkenaan Bantuan Bulanan JKM kepada kategori golongan sasar yang berkelayakan, anda boleh rujuk jenis bantuan ditawarkan olej JKM di laman https://www.jkm.gov.my/

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma