Tarikh Akhir Pengeposan Barang Jika Nak Barang Sampai Sebelum Raya

Orang ramai yang ingin menggunakan perkhidmatan penghantaran barang dinasihatkan untuk ambil perhatian dengan tarikh akhir pengeposan barang bagi beberapa syarikat perkhidmatan penghantaran sempena Hari Raya Aidilfitri. Pengumuman ini juga khas untuk peniaga online yang ingin gunakan perkhidmatan penghantaran dan inginkan barang yang dihantar sampai sebelum hari raya tiba.

Bagi yang berhasrat nak beli baju raya atau barangan untuk kegunaan hari raya secara atas talian dah boleh mula beli sekarang kerana dikuatiri baju yang dipesan sampai selepas raya. Anda dinasihatkan untuk hantar sebelum atau selewat-lewatnya tarikh yang dinyatakan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk semak tarikh akhir pengeposan barang oleh PosLaju, Ninja Van, GDEX, DHL dan J&T sempena hari raya 2022.

TARIKH AKHIR PENGEPOSAN BARANG SEMPENA HARI RAYA 2022

Sekiranya anda inginkan barang anda sampai sebelum raya, pastikan anda buat pengeposan sebelum atau selewat-lewatnya pada tarikh yang ditetapkan oleh beberapa syarikat perkhidmatan  penghantaran di bawah:

PosLaju

 • 25 April 2022
  – Semenanjung Malaysia – Malaysia Timur (Sabah/ Sarawak)
  – Malaysia Timur – Semenanjung Malaysia
  – Dalam Malaysia Timur
 • 27 April 2022
  – Dalam Semenanjung Malaysia

Barangan yang dipos selepas tarikh yang disyorkan di atas akan dihantar selepas 5 Mei 2022. Pihak PosLaju akan selesaikan urusan penghantaran barangan sebelum atau pada tarikh tersebut terlebih dahulu bagi memastikan barangan sempat sampai kepada penerima menjelang hari raya.

Ninjavan

 • 23 April 2022 : Semenanjung Malaysia
 • 26 April 2022: Malaysia Timur

DHL eCommerce

 • 23 April 2022 (Ke Malaysia Timur)
 • 27 April 2022 (Lain-lain lokasi di Malaysia Barat/ Semenanjung)

Syarikat DHL akan tutup atau tidak beroperasi pada 2 hingga 4 Mei 2022 sempena hari raya. Pengoperasian semula adalah bermula pada 5 Mei 2022.

GDEX

 • Semenanjung Malaysia: 28 April 2022 (Jangkaan tarikh sampai 30 April 2022)
 • Malaysia Timur: 26 April 2022 (Jangkaan tarikh sampai 30 April 2022)

J&T

Buat masa ini, J&T masih belum mengeluarkan kenyataan berhubung tarikh akhir pengeposan barang semepena hari raya 2022. Walaubagaimanapun, anda boleh semak maklumat dari masa ke semasa  melalui laman Facebook rasmi J&T di bawah:

Tarikh-tarikh yang dinyatakan di atas bagi setiap syarikat perkhidmatan penghantaran adalah tarikh akhir yang disyorkan untuk orang ramai membuat pengeposan sekiranya mahu barang yang dihantar sampai ke penerima sebelum hari raya.

Bagi pengeposan barang selepas tarikh yang dinyatakan, barang yang dihantar mungkin akan sampai ke penerima atau dihantar selepas hari raya. Pastikan anda rancang pengeposan anda sebaiknya.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma