5 Tips Penggunaan Aircond Untuk Jimat Elektrik & Bil Tidak Melambung

Jika anda pengguna penyaman udara di rumah, pasti anda tahu bagaimana ‘kuat’ nya elektrik ditarik apabila menggunakan penyaman udara ini. Tambahan lagi dalam musim PKP ini anak-anak sentiasa berada di rumah pasti penggunaan elektrik harian meningkat.

Penggunaan alat penyaman udara pula menjadi satu kewajipan sekarang untuk keluarga yang berkemampuan untuk mendapatkan suasana yang lebih selesa. Namun apabila bil elektrik sudah melambung, mula lah pening kepala nak bayar!

Baca juga: Tips Mudah Jimat Penggunaan Elektrik Di Rumah Sepanjang PKP

Bagi yang ingin tahu bagaimana nak jimatkan penggunaan elektrik ketika menggunakan aircond, ikuti tips di bawah.

5 TIPS PENGGUNAAN AIRCOND UNTUK JIMAT ELEKTRIK

1. Tetapkan Mod Penyaman Udara Kepada Mod Kering/ Dry

5 Tips Penggunaan Aircond Untuk Jimat Elektrik & Bil Tidak Melambung

Untuk pengetahuan anda, kompressor alat penyaman udara akan menggunakan tenaga elektrik yang tinggi apabila anda tetapkan suhu bilik di bawah 24°C.

Di dalam mod Kering/Dry ini, suhu terendah yang boleh dicapai adalah 25°C, maka kompressor alat penyaman udara tidak akan menggunakan tenaga elektrik yang terlampau tinggi di dalam mod ini.

Penggunaan elektrik oleh penyaman udara adalah pada tahap maksimum sekiranya anda menetapkan mod Sejuk/ Cool dengan suhu terendah 16°C

Jadi anda disarankan meletakkan mod Kering/ Dry pada waktu malam untuk menjimatkan penggunaan elektrik.

2. Menggunakan Penyaman Udara Jenis Inverter

Dalam memilih penyaman udara, anda digalakkan untuk pilih yang jenis inverter. Teknologi inverter sama fungsinya dengan pemecut dalam kereta iaitu hanya memberikan kuasa yang lebih atau kurang seperti yang diperlukan.

5 Tips Penggunaan Aircond Untuk Jimat Elektrik & Bil Tidak Melambung

Penyaman udara yang dilengkapi dengan inverter akan berjalan secara berterusan untuk memastikan kelajuan dan kekuatan pemampat disesuaikan dengan sewajarnya.

Kuasa elektrik yang diperlukan tidak banyak untuk memastikan suhu stabil pada tahap yang diperlukan.

3. Pastikan Penapis Sentiasa Bersih

Pasti ramai yang kurang ambil berat mengenai penukaran penapis udara kan? Tahu tak kecekapan penyaman udara anda akan berkurangan jika penapis kotor.

Penapis kotor akan melambatkan aliran udara dan menjadikan penyaman udara anda bekerja lebih keras dan menggunakan lebih banyak tenaga sehingga bil elektrik anda melambung.

5 Tips Penggunaan Aircond Untuk Jimat Elektrik & Bil Tidak Melambung

Selain pembersihan penapis, lakukan penyelenggaraan sekurang-kurangnya setahun sekali untuk mengekalkan kecekapan penyaman udara anda.

4. Mengekalkan Suhu Dengan Tepat

5 Tips Penggunaan Aircond Untuk Jimat Elektrik & Bil Tidak Melambung

Apa yang dimaksudkan dengan tetapan suhu terbaik untuk penyaman udara? Antara fahaman popular yang kurang tepat adalah jika anda menetapkan penyaman udara pada suhu yang tinggi ketika anda meninggalkan rumah ia akan menggunakan lebih banyak tenaga.

Kajian membuktikan bahawa sebenarnya ia adalah langkah penjimatan tenaga kerana ia melambatkan pengumpulan haba di dalam rumah dan mengekalkan suhu bilik tanpa memerlukan pemampat untuk dihidupkan dan dimatikan dalam jangka panjang.

Suhu ideal untuk keselesaan dan kecekapan tenaga rumah yang maksimum adalah antara 22°C hingga 25°C

5. Cara Set Suhu Yang Betul

Suhu yang biasa kita setkan untuk tidur adalah 23°C dengan kelajuan kipas tahap 2 daripada 4, kemudian biar sehingga pagi baru ditutup. Bagi menjimatkan elektrik, anda dicadangkan apabila sampai di rumah, buka penyaman udara pada suhu terendah, contohnya 16°C dengan kelajuan kipas pada tahap paling kuat.

Biarkan sementara bilik tersebut secara tertutup selama lebih kurang 30 hingga 40 minit.

5 Tips Penggunaan Aircond Untuk Jimat Elektrik & Bil Tidak Melambung

Kemudian setkan penyaman udara pada suhu 25°C atau 26°C dan tahap kelajuan kipas pada tahap 2 semasa tidur. Bila anda guna penyaman udara, bahagian yang paling banyak guna elektrik adalah ketikan baru ‘on’.

Jadi compressor akan guna banyak tenaga untuk mula bergerak. Sama seperti kayuh basikal, pada permulaan kayuhan akan guna banyak tenaga, tetapi lama kelamaan sudah boleh maintain. Jadi kalau  anda set penyaman udara itu pada tetapan yang sama sahaja sehingga ke pagi, compressor akan kerja lebih.

Baca juga: Bil TNB Melambung Musim PKP? Ini Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Bacaan Anggaran

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda menjimatkan elektrik ketika menggunakan penyaman udara. Tidak susah pun untuk ikut tips mudah ini, anda hanya perlu amalkan mulai sekarang dan lama kelamaan anda akan terbiasa. Selamat mencuba!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma