axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Tips Mudah Jimat Penggunaan Elektrik Di Rumah Sepanjang PKP

Seperti arahan Perdana Menteri untuk terus kekal berada di rumah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pasti ada yang risau jika bil elektrik di rumah melambung. Maklumlah, semua orang berkumpul di dalam rumah sepanjang hari kerana tidak dapat keluar.

Tidak seperti hari biasa sebelum ini, pada waktu siang mesti rumah sunyi sepi kerana semua keluar bekerja atau ke sekolah. Jangan risau lagi, anda sebenarnya boleh kawal penggunaan elektrik di rumah dengan mudah sahaja.

Untuk kurangkan bayaran bil elektrik, anda haruslah jimatkan penggunaan tenaga elektrik. Jika tahu cara jimat elektrik yang betul, maka perbelanjaan bulanan dapat dikurangkan dan akan membantu memperbaiki aliran tunai dengan lebih baik.

Ikuti perkongsiap di bawah untuk tips jimatkan penggunaan elektrik di rumah sepanjang tempoh PKP.

TIPS JIMATKAN ELEKTRIK

Mengehadkan Penggunaan Penghawa Dingin & Suhu

Ibu bapa boleh hadkan masa anak-anak menggunakan penghawa dingin. Kalau boleh, hanya buka penghawa dingin di ruang tamu dan semua berkumpul di ruang tamu dan lakukan sebarang aktiviti bersama keluarga. Jangan asyik duduk dalam bilik sahaja buat hal sendiri.

Anda juga boleh hadkan penggunaan suhu ke 25 hingga 27 darjah cercius untuk penggunaan elektrik yang lebih jimat.

Kurangkan Penggunaan Lampu Di Siang Hari

Anda boleh kurangkan penggunaan lampu di waktu siang dan lebihkan menggunakan cahaya matahari yang anda. Sentiasa buka langsir dan tingkap pada waktu siang supaya cahaya dan udara yang segar masuk ke rumah.

Ibu bapa perlu pantau penggunaan lampu di setiap ruang di rumah agar tidak digunakan jika tidak perlu.

Tutup Suis Alatan Eletrik jika Tidak Guna

Tutup suis alatan eletrik jika tidak digunakan seperti alat pengecas telefon bimbit, komputer riba, televisyen, microwave dan lain lain. Tahukah anda elektrik tetap mengalir jika anda tidak tutup suis walaupun anda tidak menggunakan alat tersebut?

Contohnya jika anda buka suis alat pengecas telefon bimbit, tetapi tidak cas telefon bimbit anda, sebenarnya elektrik berjalan dan itu adalah pembaziran.

Cabut Soket Jika Tidak Digunakan

Soket yang tidak dicabut juga sebenarnya boleh menyebabkan aliran elektrik tidak berhenti sama seperti jika suis tetap dibuka walaupun tidak digunakan.

Mengehadkan Penggunaan Televisyen

Hadkan penggunaan televisyen di rumah anda dengan tetapkan pada masa-masa tertentu sahaja boleh guna televisyen. Untuk langkah ini, anda mestilah fikirkan aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama anak-anak di rumah selain daripada menonton televisyen.

Simpan Air Panas Dalam Termos

Jika anda menggunakan cerek elektrik untuk panaskan air, kurangkan penggunaannya dengan menyimpan air panas di dalam termos. Panaskan air banyak dan simpan supaya anda kurang gunakan cerek untuk panaskan air.

Jangan Kerap Membuka Pintu Sejuk

Tahukah anda jika anda membuka peti sejuk di rumah selalu akan meningkatkan penggunaan elektrik? Mungkin ramai yang tidak sedar perkara ini. Semakin ramai penghuni di rumah, semakin keraplah peti sejuk di rumah dibuka.

Semoga perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada anda dalam menjimatkan penggunaan eletrik seharian dirumah anda ketika ini. Jika anda dapat mengurangkan penggunaan, ini tidak langsung anda juga dapat mengurangkan jumlah bil eletrik bulanan anda. Selamat beramal!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma