Pelaksanaan Program Vaksinasi Pelajar IPT. Ini Cara Dapatkan Vaksin Segera Pelajar IPT

Susulan daripada perjumpaan Menteri Kementerian Pengajian Tinggi, Dato’ Dr Noraini Ahmad dengan YB Khairy Jamaluddin, Menteri Kesihatan Malaysia pada minggu lalu, kerajaan telah bersetuju supaya pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang masih belum divaksin boleh mendapatkan secara walk in di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) terbuka.

Keputusan ini telah diumumkan oleh Dato’ Seri Dr Adham Baba, Menteri Sains Teknologi dan Inovasi (MOSTI) yang merupakan Pengerusi Bersama Pasukan Petugas Khas Imunisasi Covid-19 (CITF) hari ini.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pelaksanaan program vaksinasi pelajar IPT & cara dapatkan vaksinasi segera pelajar IPT.

KEPENTINGAN VAKSINASI PELAJAR IPT

Vaksinasi pelajar IPT ini sangat penting bagi:

  • Membentuk imuniti kelompok dan komuniti sosial yang selamat di dalam kampus kelak

CARA DAPATKAN VAKSINASI SEGERA PELAJAR IPT

Bagi memenuhi tujuan tersebut, pelajar yang ingin dapatkan vaksinasi boleh dapatkan vaksinasi dengan:

  • Bawa kad pengenalan dan kad matrik pelajar bagi tujuan pengesahan di PPV yang berkenaan
  • Bagi pelajar baharu, mereka boleh mengemukakan surat tawaran kemasukan dan kad pengenalan untuk maksud tersebut

Besarlah harapan Kementerian agar setiap warga IPT dapat mengambil peluang ini untuk divaksinasi sepenuhnya bagi membentuk imuniti kelompok di dalam kampus IPT masing-masing.

TARIKH KEMASUKAN IPT

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) merancang membuka semula institusi pengajian tinggi (IPT) untuk kemasukan pelajar secara fizikal bagi Sesi Akademik 2021/2022 dalam semua fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula:

  • Oktober 2021.

Rancangan itu adalah melalui Pelan Pemulihan IPT (PEMULIH IPT) dan langkah tersebut selari dengan usaha membolehkan pelajar pulang ke IPT apabila kesemuanya lengkap divaksin seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam perutusan khas beliau pada 22 Ogos lepas.

Pelajar IPT yang masih belum mendapat vaksin dinasihatkan untuk pergi ke PPV berdekatan untuk dapatkan vaksin segera sebelum kemasukan ke IPT demi menjaga keselamatan dan kesihatan diri masing-masing.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma