Cara Tukar Nama Kereta Atau Motosikal Secara Online Melalui MySIKAP JPJ

Mudah betul kebanyakan urusan pada zaman sekarang ini kerana kebanyakannya boleh dibuat secara online sahaja tanpa perlu ke kaunter. Kemudahan ini dapat menjimatkan masa orang ramai sekaligus mengurangkan pergerakan dari satu tempat ke sesuatu tempat.

Sekiranya anda nak tukar nama kenderaan, kini anda boleh buat secara online dengan mudah melalui MySikap JPJ. MySikap JPJ menyediakan pelbagai kemudahan urusan JPJ yang boleh dibuat secara online.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui cara tukar nama kenderaan secara online melalui MySikap JPJ.

DAFTAR MYSIKAP JPJ

Bagi yang belum pernah mendaftar MySikap JPJ, anda boleh daftar sekarang untuk gunakan pelbagai kemudahan urusan JPJ secara online. Klik pautan di bawah untuk daftar MySIKAP JPJ:

DAFTAR MYSIKAP JPJ

Terdapat 38 jenis urusan JPJ yang boleh dibuat secara atas talian iaitu:

CARA TUKAR NAMA KENDERAAN SECARA ONLINE

Berikut adalah panduan tukar nama kenderaan secara online di MySikap:

  1. Setelah daftar MySikap, anda perlu log masuk ke MySikap di pautan https://public.jpj.gov.my/public/
  2. Klik pada Kenderaan

  3. Pilih menu Penukaran Hak Milik (Pemilik Berdaftar)
  4. Masukkan nombor plat kenderaan di No. Pendaftaran Kenderaan. Lengkapkan maklumat diminta dan klik Teruskan
  5. Bayar duit proses online & selesai

Sekiranya pemilik baru pun ada MySikap, mereka juga perlu buat step yang sama, cuma di langkah nombor 3, iaitu Penukaran Hak Milik mereka perlu pilih “Pemilik Baru”.

Siap! Kemudian anda boleh pergi ke JPJ bila-bila masa untuk cetak geran baru.

Baca juga: Cara Tukar Nama Geran Kereta & Motorsikal Pemilik Meninggal Dunia

Pemilik Baru Tiada MySikap?

Sekiranya pemilik baru tiada MySikap, tidak menjadi masalah. Namun mereka perlu pergi ke cawangan JPJ berdekatan dalam masa 7 hari (selepas pemilik berdaftar selesaikan langkah di atas & terima bukti proses) untuk thumbprint dan print geran baru.

Sekiranya pemilik baru tidak hadir ke JPJ dalam tempoh 7 hari pendaftaran online, pemilik berdaftar perlu buat pendaftaran baharu.

Geran tak kisah berapa lama nak print, korang tak nak print pun boleh kalau takde keperluan sebab semuanya dah update dalam sistem, nak renew roadtax insurans pun sekarang tak perlu geran. Tapi kalau kata nak kabo kat orang GERAN DI TANGAN, pi la print.

Mudah kan. So kalau korang ada berurusan kat JPJ, register sekali MySikap. Nak register kali pertama kena pergi kaunter sebab kena thumbprint, pastu segala urusan boleh buat online. Takyah susah² beratur, boleh buat tukar nama sambil baring atas katil.

Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma