Cara Tukar Nama Bil Elektrik Rumah Ke Nama Penyewa / Pemilik Baru Secara Online

Pernah tak anda dengar kes penyewa lama biarkan bil elektrik tertunggak sehingga berbulan-bulan dan pergi begitu sahaja selepas pindah dari rumah sewa? Masalah ini bukan masalah baru lagi di Malaysia kerana sangat kerap perkara ini berlaku disebabkan oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Yang terpaksa menanggung beban ini adalah pemilik rumah kerana bil elektrik tersebut atas nama mereka!

Tahu tak, sebenarnya anda boleh tukar nama bil elektrik rumah anda ke nama penyewa apabila ada penyewa baru masuk menyewa di rumah milik anda? Sekarang ni dah boleh buat secara online dengan mudah! Tak perlu risau dah jika penyewa lari dengan bil tertunggak kerana bil tersebut atas nama mereka sepanjang mereka menyewa.

Langkah ini dapat mengurangkan risiko pemilik rumah mengalami kerugian tau! Nak tahu caranya, ikuti perkongsian di bawah untuk panduan tukar nama bil elektrik kepada nama penyewa secara online.

PANDUAN TUKAR NAMA BIL ELEKTRIK KE NAMA PENYEWA

Berikut adalah panduan membuat pertukaran nama bil elektrik rumah kepada nama penyewa secara online dengan mudah:

  1. Buat pendaftaran pengguna di laman https://www.mytnb.com.my/
  2. Selepas daftar dan log masuk MyTNB, anda boleh monitor bil, bayar bil, lihat penggunaan semasa dan lain-lain dengan mudah selepas ini.
  3. Dekat sini kita boleh add berapa banyak akaun TNB yang kita nak, boleh letak rumah sendiri, rumah parents rumah mertua.
  4. Untuk permohonan, tekan garisan tiga dekat atas tu.
  5. Tekan apply
  6. Untuk tukar nama dari owner lama ken owner baru atau tukar nama dari owner kepada penyewa, tekan: I am moving in, get me started.
  7. Dekat property address, isi alamat sama dengan alamat semasa bil TNB, dia akan automatic keluar
  8. Then, pilih ‘i’m applying as’
  9. Pilih individual.
  10. So kalau unit tu residence, kita hanya perlukan ic copy sahaja untuk new owner.
  11. Then, isi semua personal details owner baru.
  12. Ok dekat sini, electric supply date adalah bacaan akhir meter akaun yang lama, so penggunaan eletrik pada tarikh yang kita pilih tu akan di bil kan kepada owner baru.

    Pilih jugak masa untuk bacaan akhir meter tue. Kalau meter tu boleh access by TNB, tick je. Yang address tu, just click dekat same address kalau kita nak bil hantar dekat adress yang sama.
  13. Choose date dan choose time
  14. Click same premise address
  15. Step 1 tu, boleh download permohonan kita, just untuk reference kita. Step 2, upload ic copy new owner.
  16. Then, click all the requirement tu and click submit!
  17. In sehari dua macam tu, TNB akan hantar email beritahu nombor akaun yang baru, lepas tu berapa deposit yang kena bayar.
  18. Ni deposit yang kena bayar, berbeza jumlah berdasarkan jenis kediaman. Kalah apartment, RM 263.
  19. Lepas bayar deposit, kita akan terima satu email macam ni, so settle urusan tukar nama tanpa pergi kaunter.

Mudah kan? Semoga bermanfaat!

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma