axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Dah Habis Bayar Loan Kereta/ Motosikal, Ini Cara Tukar Kenderaan Jadi Hak Milik Anda Sepenuhnya

Habis bayar pinjaman kereta dan motosikal adalah antara satu kejayaan buat kita. Siapa tak suka kan bila dah habis bayar hutang? Dah habis bayar, kenderaan tersebut akan menjadi hak milik anda!

Namun cuba anda lihat pada bahagian bawah geran kenderaan anda. Nampak tak ada satu ayat yang tertera bahawa hak milik kenderaan tersebut dituntut oleh Bank pinjaman anda? Apa yang perlu anda lakukan untuk tuntut kenderaan tersebut jadi hak milik anda?

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui perkara penting yang perlu anda lakukan sebaik sahaja tamat bayar loan kereta atau motosikal.

BATALKAN NAMA BANK PINJAMAN DENGAN E-BATAL

Dah habis bayar pinjaman kereta atau motosikal, anda perlu batalkan nama Bank pinjaman itu dengan E-Batal.

Maksud E-Batal adalah kenderaan tersebut masih menjadi hak milik bank atau pemberi pinjaman kewangan. Jadi, kenderaan tersebut bukanlah hak milik anda sepenuhnya lagi.

Bagi mendapatkan hak anda sebagai pemilik kenderaan terbabit, langkah penting adalah dengan menghapuskan status hak milik dari pemiutang kepada hak milik anda secara mutlak.

Urusan menyelesaikan hak milik dari pemberi pinjaman dipanggil E-Batal. Syarat utama untuk E-Batal adalah:

  • Bayaran pinjaman hendaklah sudah habis dibayar sepenuhnya

CARA TUKAR JADI HAK MILIK ANDA SEPENUHNYA

Berikut adalah panduan menukar hak milik dari pemberi pinjaman kepada hak milik anda sepenuhnya atau buat E-Batal:

  1. Selesai sahaja pembayaran terakhir, anda akan diberikan geran asal oleh syarikat kereta yang anda berurusan.
  2. Pastikan dan dapatkan surat pelepasan dari Bank peminjam untuk meneruskan prosedur pembatalan ini. Namun, lebih baik lagi jika surat pelepasan tersebut terus mereka hantarkan kepada JPJ.
    Kerap bertanya kepada Bank peminjam sama ada surat pelepasan sudah dikeluarkan dan telah dihantar ke JPJ ataupun tidak. Jika sudah dihantar, terus ke cawangan JPJ berhampiran tempat tinggal anda.
  3. Kemudian, anda perlu hadir ke cawangan JPJ berhampiran untuk mematikan dan/atau membatalkan hak milik Bank peminjam itu. Tujuan ini adalah untuk mengeluarkan nama Bank peminjam daripada geran asal kenderaan tersebut.
  4. Di cawangan JPJ tersebut juga, jangan lupa untuk pastikan terdapatnya cop E-Batal pada geran kenderaan anda mengikut prosedur mereka. Jangan risau, proses mengecop E-Batal bukanlah perkara yang rumit. Selepas geran tersebut telah di cop, kereta tersebut telah menjadi milik anda sepenuhnya.

Prosedur selesaikan E-Batal di JPJ amat mudah sebenarnya. Ramai yang masih belum mengetahui perkara yang perlu dilakukan selepas habis bayar pinjaman kereta.

Ada juga sehingga bertahun-tahun masih tidak membatalkan lagi hak milik itu jadi, bagi anda yang masih belum batalkan hak milik kereta, sila berbuat sedemikian untuk memudahkan urusan anda di kemudian hari.

Sumber

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma