Tukar Cat Kenderaan Tanpa Kebenaran JPJ Boleh Disaman, Ini Cara Dapatkan Kebenaran JPJ Tanpa Bayaran

Pasti ramai yang tak tahu kan sebenarnya kita perlu isi borang di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) selepas cat kenderaan? Biasanya orang ramai cat sahaja kenderaan tanpa ke pejabat JPJ untuk kemaskini sistem. Tak perlu sebarang bayaran pun, prosedur nak mohon tukar cat pun mudah sahaja!

Kegagalan pengguna buat permohonan kebenaran JPJ cat kenderaan, ubahsuai ekzos dan tanpal benda tidak berkaitan di cermin kereta boleh dikenakan saman tau! Jangan ambil mudah jika anda tidak mahu bazirkan wang anda untuk bayar saman.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui panduan mohon kebenaran JPJ setelah membuat pertukaran cat atau warna kenderaan.

SEKSYEN (12) AKTA PENGANGKUTAN JALAN 1987

Arahan permohonan kebenaran JPJ selepas menukar cat atau warna kenderaan adalah tertakluk dalam Seksyen (12) Akta Pengangkutan Jalan 1987 – Pemeriksaan kenderaan motor dan pemberian maklumat kepada Ketua Pengarah.

Merujuk Seksyen (12) APJ 1987, setiap pemilik kenderaan yang menukar warna perlu diberi suatu Notis Arah Periksa atau PG1. Notis tersebut diberikan supaya pemilik memaklumkan kepada JPJ setiap perubahan warna kenderaan berkenaan.

Sebagai contoh, dalam situasi sekatan jalan raya, pegawai JPJ memeriksa sebuah kenderaan dan mendapati warna kenderaan yang ditahan tidak sama dengan maklumat yang dinyatakan dalam sistem. Biasanya, pegawai akan mengeluarkan surat arahan pemeriksaan yang memerlukan pemilik kenderaan untuk hadir ke pejabat JPJ untuk membuat pengisytiharan perubahan warna dan semakan lanjut. Sekiranya pemilik gagal hadir, saman akan dikeluarkan atas kesalahan ingkar Notis Arah Periksa dan bukannya disebabkan oleh penukaran warna kenderaan.

CARA MOHON KEBENARAN JPJ TUKAR CAT/ WARNA KENDERAAN

Berikut adalah langkah demi langkah yang perlu anda lakukan untuk mohon kebenaran tukar cat/ warna kenderaan:

  1. Cat dahulu kenderaan anda
  2. Apabila siap dicat, hadir ke pejabat JPJ. Jika melebihi dari 1 warna, warna yang paling banyak atau dominan dianggap warna kenderaan
  3. Isi Borang JPJ K8 (pindaan butir-butir kenderaan) dan serah kepada Pegawai Bertugas
  4. Pegawai bertugas akan mengemaskini dalam sistem MySikap dan tiada bayaran dikenakan

Urusan pertukaran cat atau warna kereta hanya boleh dibuat di kaunter JPJ sahaja. Walaubagaimanapun, anda boleh dapatkan Borang JPJ K8 yang disediakan di laman https://www.jpj.gov.my/ untuk memudahkan urusan nanti.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma