Top 5 Kerja Freelance Yang Boleh Jana Income Sehingga RM3,000 Sebulan, Semak Senarai Ini

Apa itu kerja freelance? Freelance ini ditafsirkan sebagai seseorang yang bekerja di atas kaki sendiri iaitu berdikari dan tidak terikat dengan komitmen mana-mana majikan.

Kerja ini biasanya melibatkan pelbagai bidang seperti penulisan, penerbitan, novelis, skrip, jurnal gambar, aturcara, pengurusan, dan bermacam lagi.

Dengan kemahiran yang anda ada, anda boleh mencari pendapatan secara sampingan atau tetap. Tidak mustahil untuk anda dibayar secara lumayan selagi hasil kerja anda ditonton umum kerana anda biasanya anda dibayar royalti.

Ketahui 5 Top kerja freelance ini yang boleh menjana pendapatan sehingga RM3,000 mengikut kemahiran yang anda ada.

5 TOP FREELANCE PENDAPATAN LUMAYAN

1. Photographer/ Videographer

Pendapatan bagi kerja freelance ini boleh mencecah sehingga RM20,000 jika anda mendapat kerja bagi majlis perkahwinan, event dan sebagainya. Jika anda rajin mempromosikan hasil kerja anda di platform Facebook, Instagram dan Twitter, semakin mudah untuk anda memperoleh pelanggan.

Keuntungan lagi mudah diperoleh jika tibanya musim perkahwinan seperti setiap hujung tahun iaitu bersamaan dengan cuti sekolah yang panjang. Pasti ramai yang memerlukan photographer untuk majlis perkahwinan mereka. Anda hanya perlukan kemahiran untuk tangkap gambar serta camera yang bagus untuk shooting.

Tak tahu nak mula bisnes fotografi bukan masalah. Anda boleh dapatkan panduan memulakan bisnes fotografi di bawah:

5 Cara Lain Buat Duit Melalui Fotografi Selain Dari Gambar Wedding

KLIK UNTUK ORDER EBOOK PANDUAN BISNES FOTOGRAFI

2. Pemandu Grab

Ramai yang tidak tahu sebenarnya menawarkan perkhidmatan Grab ini sebenarnya mampu meraih pendapatan yang lumayan iaitu sehingga RM4,500 sebulan. Sebagai contoh jika anda memperoleh RM150 sehari, maka sebulan pendapatan anda boleh mencecah RM4,500.

Lebih untung jika anda tawarkan perkhidmatan ini di kawasan bandar di mana ramai yang memerlukan pengangkutan untuk ke sesuatu tempat. Waktu yang sesuai juga dapat menjadi faktor peningkatan pendapatan anda.

3. Agen Dropship

Menjadi agen dropship ini sesuai bagi yang berminat untuk berniaga. Dropship adalah seseorang yang berada di bawah agent/stokis di mana anda tidak perlu memegang atau menyimpan barang-barang yang dijual. Anda hanya perlu membantu dalam mempromosikan secara online atau offline dan mendapat keuntungan melalui setiap barang yang anda jual.

Menjadi dropship ini adalah mudah kerana anda tidak perlukan modal tetapi anda hanya perlukan internet, elektrik dan masa. Semakin rajin anda mempromosikan barang, semakin banyak keuntungan yang akan anda perolehi.

Ok tak tahu nak promote produk dropship juga kini bukan masalah, anda boleh terus sahaja join channel Telegram UNICO melalui pautan di bawah.

CHANNEL DROPSHIP MUDAH

4. Programmer

Kerjaya sebagai Programmer adalah salah satu kerjaya yang agak tinggi dan ada ‘class’ dalam bidang IT. Kerjaya ini memang menjanjikan gaji yang lumayan lagi-lagi kalau anda dah expert dalam Programming dan boleh digelar senior Programmer.

Tetapi jika anda ingin menjadi seorang Programmer anda mestilah seorang yang jenis suka menyelesaikan masalah, suka mencipta sesuatu dan paling penting anda perlu suka bekerja dengan komputer.

5. Wedding Planner

Jika anda seorang yang kreatif dan suka menghias, anda boleh mulakan kerjaya anda sebagai Wedding Planner. Tugas utama Wedding Planner adalah sebagai koordinator atau penyelaras sesebuah majlis perkahwinan.

Mungkin dahulunya peranan Wedding Planner ini hanya digunakan oleh golongan atasan yang berpendapatan tinggi atau golongan VVIP sahaja. Namun sekarang khidmat Wedding Planner telah banyak diguna pakai oleh pelbagai golongan.

Sangat untung jika anda lakukan perkhidmatan ini tambahan pada musim perkahwinan!

Sebenarnya pendapatan dalam bekerja sebagai freelance ini adalah berdasarkan kerajinan individu itu sendiri. Semakin rajin anda mendapatkan pelanggan, semakin banyaklah untung yang diperoleh. Gunakan kemahiran anda sebaiknya dalam menambah pendapatan. Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma