Ini Tips Pilih Hand Sanitizer Yang Betul Mengikut Keperluan Semasa Supaya Tiada Kesan Sampingan

Ketika negara dilanda wabak penyakit COVID-19 yang semakin meningkat. Hand sanitizer pula makin menjadi buruan masyarakat kerana fungsinya yang dapat membersihkan tangan dari segala virus dan kotoran lain apabila menggunakannya.

Penggunaan hand sanitizer adalah sangat penting dalam membersihkan tangan ketika air dan sabun tiada atau apabila anda berada di luar kawasan dan tempat awam. Hand Sanitizer bila dipakai dengan betul, ia dapat membunuh virus, kuman dan bakteria.

Pelbagai jenama hand sanitizer kini di pasaran berikutan permintaannya yang tinggi. Namun, adakah anda pasti semuanya sesuai digunakan?

Ketahui cara memilih hand sanitizer dalam perkongsian di bawah supaya anda tidak salah memilih.

TIPS MEMILIH HAND SANITIZER

Walaupun semua hand sanitizer fungsinya sama iaitu bagi membunuh virus dan kuman, namun kandungan dalam setiap hand sanitizer adalah berbeza-beza bergantung pada jenama. Pastikan anda ikuti tips ini dalam memilih hand sanitizer yang sesuai.

1 Pilih Yang Mengandungi 60 – 95% Alkohol

Kebanyakan produk hand sanitizer mengandungi alkohol tetapi setiap produk kandungannya adalah berbeza-beza. Menurut pakar, sebaiknya pilih produk yang mengandungi paling kurang 60% alkohol.

Hand sanitizer yang lebih efektif membunuh virus dan bakteria adalah apabila mengandungi 60 hingga 95% alkohol.

Hand sanitizer yang mengandungi jumlah alkohol yang kurang dari 60% tidak mampu membunuh virus yang kuat seperti coronavirus. Penggunaannya juga dilihat sebagai kurang efektif.

2 Pilih Yang Tidak Mengandungi Bahan Berbahaya

Sebenarnya terdapat beberapa produk hand sanitizer yang mengandungi bahan kimia yang tidak penting kewujudannya dalam membunuh virus atau bakteria malahan kewujudan bahan ini dapat membahayakan kesihatan manusia.

Sebelum membeli hand sanitizer, pastikan anda menyemak isi kandungannya dan pastikan ia tidak mengandungi triclosan, paraben, dan bahan kimia lain yang merbahaya. Bahan-bahan ini sebenarnya tidak berfungsi dalam membunuh virus.

3 Pilih Yang Mengandungi Pelembab Dan Vitamin

Semua orang tahu bahawa hand sanitizer mengandungi alkohol yang boleh menyebabkan kulit tangan menjadi kering. Jadi solusinya anda perlu cari hand sanitizer yang mengandungi pelembap dan vitamin bagi mengelakkan tangan anda tidak kering.

Jika hand sanitizer anda tidak mengandungi pelembab, anda juga boleh gantikannya dengan memakai pelembab tangan lain selepas memakai hand sanitizer.

HAND SANITIZER TERBAIK YANG DICADANGKAN

1. The Body Shop Mango Hand Cleanse Gel

Pilih Hand Sanitizer Yang Betul Mengikut Keperluan Semasa Supaya Tiada Kesan Sampingan

Hand sanitizer ini adalah sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya kulit yang sensitif kerana produk ini mengandungi esen chamomile yang bersifat anti iritasi dan dapat menenangkan kulit sensitif. Wangian mangga yang fresh bagi hand sanitizer ini juga sebagai terapi yang menenangkan.

2. Antabax Anti-Bacterial Sanitizer Spray

Pilih Hand Sanitizer Yang Betul Mengikut Keperluan Semasa Supaya Tiada Kesan Sampingan

Hand sanitizer yang dikeluarkan dalam bentuk spray ini sangat mudah untuk digunakan kerana mengandungi serum pelembab mikro yang tidak mengeringkan kulit. Selain digunakan untuk membasmi kuman pada tangan, hand sanitizer Antabax ini juga boleh digunakan pada permukaan seperti meja, mainan kanak-kanak dan barangan bagi tujuan bebas bakteria

3. Lifebuoy Total 10 Instant Hand Sanitizer

Pilih Hand Sanitizer Yang Betul Mengikut Keperluan Semasa Supaya Tiada Kesan Sampingan

Produk ini telah terbukti dalam membunuh sehingga 99% kuman dan berkesan membunuh bakteria serta menyahaktifkan virus di tangan. Ianya dapat mengeringkan dengan cepat, tidak melekit dan mengandungi pelembab serta Vitamin E untuk memastikan tangan sentiasa lembut dan licin.

4. Betadine Natural Defense Nourishing Manuka Honey Hand Sanitizer

Pilih Hand Sanitizer Yang Betul Mengikut Keperluan Semasa Supaya Tiada Kesan Sampingan

Pemakaian hand sanitizer terus menerus dapat membuat kulit menjadi kering kerana kandungannya. Jadi jika dibiarkan akan menimbulkan masalah, Tetapi produk ini mengandungi manuka honey yang bersifat antibakteria sekaligus menutrisi kulit anda. Bagi tujuan melembabkan kulit, produk ini juga mengandungi Aloe Vera.

5. Dettol Hand Sanitizer Fresh

Pilih Hand Sanitizer Yang Betul Mengikut Keperluan Semasa Supaya Tiada Kesan Sampingan

Kandungan produk ini diperkaya dengan Aloe Vera yang menyebabkan tangan anda akan sentiasa lembab jika menggunakannya. Tangan anda juga tidak akan berasa melekit dan sentiasa segar sepanjang hari.

Apa jua pilihan cecair pembersih tangan pilihan anda, yang penting jaga kebersihan diri dan elakkan daripada ke tempat-tempat umum jika anda rasa kurang sihat. Jangan malas juga untuk mencuci tangan dan pastikan anda periksa kandungan hand sanitizer yang dipilih.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma