axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Tips Memilih Universiti “Last Minutes”. Buat Ini Jika Anda Tak Pasti

Antara dilema yang sering dilanda oleh para pelajar adalah memilih universiti mana yang terbaik untuk menyambung pelajaran. Ramai di kalangan pelajar lepasan SPM yang tidak tahu apakah pilihan yang boleh diambil dan apa kepentingan laluan tersebut dalam menentukan masa depan mereka.

Permohonan kemasukan ke universiti melalui UPU Online tahun ini bakal ditutup pada 17 April 2020. Sebagai persiapan agar tidak lupa, pasti ramai di kalangan pelajar sudah selesai mengisi UPU Online namun pasti ada juga yang memilih untuk mengisi ”last minute” atau ubah pilihan ”last minute”.

Bagi yang isi atau ubah pilihan “last minute” pasti tidak berasa yakin dengan pilihan yang dibuat kan? Kadang-kadang keliru, rasa tidak sedap hati dengan pilihan yang dibuat.

Oleh itu, untuk mengatasi masalah ini, perkongsian ini dikongsikan bagi memberi tips untuk pelajar yang memilih universiti last minute agar tidak gusar dengan pilihan yang dibuat. Ikuti perkongsian di bawah.

TIPS MEMILIH UNIVERSITI “LAST MINUTE”

1 Semak Keputusan Dengan Syarat Kemasukan

Menyemak syarat kemasukan adalah perkara yang paling penting dalam memilih universiti. Jika anda tidak lepas syarat kemasukan, awal-awal lagi permohonan akan ditolak. Ambil sedikit masa untuk semak melalui laman web universiti.

Namun difahamkan sekarang lebih mudah, sistem UPU sudah sesuaikan secara automatik senarai bidang pengajian yang layak dipohon mengikut keputusan. tetapi anda tetap perlu membuat sedikit kajian mengenai syarat kemasukan agar anda memilih universiti yang betul-betul memenuhi kelayakan anda.

2 Ketahui Kecenderungan Minat

Mungkin sebelum ini kita banyak buat keputusan dengan kawan jika di sekolah. Namun dalam memilih pengajian di universiti kita tidak lagi boleh ikut keputusan kawan atau ibu bapa. Keputusan memilih universiti adalah berdasarkan apa yang kita minat dan betul-betul ikhlas untuk belajar.

Jika dipaksa atau pilih ikut kawan, belum tentu kita dapat berjaya. Ramai pelajar yang ‘kantoi’ di universiti dengan alasan tidak minat jurusan yang diambil. Jadi, ketahui dan fahami betul-betul minat sebelum memilih universiti atau jurusan.

3 Nilai Kemampuan Diri

Ada orang minat tapi tak mampu. Sebagai contoh, anda minat subjek sains kerana kamu mendapat A dalam biologi tetapi dapat B- bagi subjek kimia. Jika anda betul-betul ingin sambung jurusan yang anda minat ambil sedikit masa untuk semak subjek-subjek yang akan dipelajari dalam jurusan tersebut untuk ketahui kemampuan dan skop pembelajaran bidang itu nanti.

4Dahulukan Pilih Jurusan Pengajian, Kemudian Pilih Universiti

Wujud keadaan jurusan yang diingini tidak ditawarkan di universiti tersebut. Contohnya, anda nak ambil jurusan undang-undang namun tidak ditawarkan di universiti A, jadi nak mudah anda pilih sahaja mana-mana jurusan asalkan masuk universiti A. Pilihan “asal boleh” sebegini kurang baik.

Sebaiknya adalah anda lihat jurusan yang anda layak dan minat, kemudian lihat universiti mana yang tawarkan jurusan tersebut. Pilih universiti yang ada tawarkan jurusan itu.

5 Dahulukan Universiti Yang Dapat Bangunkan Kemahiran “Soft Skills”

Mendepani cabaran era IR 4.0, berkiblatkan sijil akademik tidak memberi jaminan untuk kelangsungan masa depan. Kemahiran diri, kebolehan diri akan memanjangkan hayat sijil akademik anda. Jadi, pilih universiti yang dapat membangunkan kemahiran insaniah kamu.

Selalunya masuk ke universiti yang kecil saiz bilangan pelajarnya memberi ruang besar untuk mendapat peluang mengembangkan bakat dalam aktiviti kokurikulum. Kemahiran anda lah yang mahal untuk minta kerja nanti.

6 Doa, Tawakal & Redho

Beruntungnya UPU Online kali ini ditutup beberapa hari sebelum masuknya Ramadhan. Berdoa dan bertawakal kepada Allah dalam bulan yang mulia, bulan pesta doa, bulan diangkat segala doa dengan izin Allah, mudah-mudahan diberi pilihan yang anda inginkan.

Sekiranya, berlaku sebaliknya. Anda tidak mendapat pilihan yang diinginkan atau belum rezeki anda untuk masuk universiti, redho dan bersangka baik dengan Allah. Ada seribu satu hikmah yang tersembunyi yang anda akan sedari masa akan datang apabila tersingkap tabir hikmahnya.

Teruskan berusaha, orang yang kuat berusaha tidak akan disia-siakan-Nya. Jangan pernah putus asa dalam mencari pengetahuan. Jika anda gagal UPU tidak bermakna hidup anda setakat itu sahaja. Mungkin rezeki yang lebih besar menanti anda.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda dalam membuat keputusan yang baik untuk meneruskan pelajaran.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma