Nak Lulus Temuduga Kerajaan, Jangan Sesekali Lupa Lakukan 6 Persediaan Wajib Ini

Seringkali kita dengar orang berkata nak lulus temuduga kerja kerajaan bukan satu perkara yang mudah. Memang ramai yang dapat panggilan menjawab ujian khas dan temuduga, tetapi hanya beberapa calon sahaja akan lulus temuduga.

Jadi, jika anda merupakan calon yang bakal menghadapi temuduga kerajaan dan berhasrat untuk lulus temuduga, perkongsian ini adalah khas buat anda.

Berikut adalah beberapa persediaan yang perlu anda lakukan untuk hadir temuduga yang ramai terlepas pandang.

PERSEDIAAN HADIR TEMUDUGA KERAJAAN

1. Periksa Dokumen Yang Perlu Dibawa

Apakah dokumen yang perlu dibawa semasa temuduga?

  • Borang yang diberi untuk isi
  • Resume
  • Sijil-sijil asal
  • Salinan sijil yang perlu

Pastikan borang yang diberikan diisi dengan lengkap dan semak semula dokumen-dokumen yang perlu dibawa semasa temuduga. Antara kesilapan yang selalu dilakukan oleh calon adalah terlupa bawah salinan sijil. Jadi pastikan anda semak semula dokumen sebelum hadir temuduga.

2. Jadi Resume & Salinan Sijil Seperti Buku Skrap

Satukan resume dan sijil-sijil berkaitan ke dalam satu file dan jadikan sebagai buku skrap. Ini adalah penting supaya penemuduga senang nak semak satu persatu dokumen calon. Calon boleh lihat contoh fail yang boleh digunakan untuk jadikan buku skrap dan panduan menyusun dokumen di sini:

3. Pastikan Sijil Telah Disahkan

Cuba anda lihat balik surat atau email tawaran hadir ke temuduga anda? Perasan tak ada permintaan untuk calon sahkan sijil dan dokumen yang perlu dibawa? Ramai yang terlepas pandang perkara ini dan hadir dengan sijil yang tidak disahkan. Pastikan anda sahkan semua salinan sijil yang perlu dibawa termasuk salinan IC. Semak senarai pegawai yang layak sahkan sijil DI SINI.

4. Etika Pemakaian Untuk Perempuan Dan Lelaki

Pasti semua sudah sedia maklum kan pemakaian temuduga kerajaan adalah formal. Formal dalam erti kerajaan bagi lelaki adalah kemeja, seluar slack, kasut hitam dan tali leher. Bagi perempuan pula adalah berbaju kurung dengan warna & ciri-ciri yang sesuai. Calon wanita juga perlu tahu gaya tudung yang sesuai dan tidak sesuai untuk hadir temuduga.

Baca juga: Tips Pemakaian Lengkap Buat Calon Lelaki Untuk Hadir Temuduga Yang Pasti Menarik Minat Penemuduga

5. Etika Masuk Ke Bilik Temuduga

Nama calon akan dipanggil apabila tiba giliran. Bangun dengan tenang dan jangan gopoh atau kelam kabut. Masuk ke bilik temuduga dengan tenang. Ketuk pintu temuduga sebanyak 3 kali dan masuk apabila ada arahan.

Saat langkah masuk ke bilik temuduga pun dah ada markah tau. Kalau jenis masuk tak ketuk dan tak tunggu arahan memang markah akan ditolak.

Baca: Etika Masuk Bilik Temuduga & Mengundur Diri Selepas Temuduga

6. Etika Bercakap

Untuk pengetahuan anda, anda tidak perlu cakap terlalu formal ketika temuduga seperti berpidato. Cuba control nak cakap secara formal ini selalunya hanya akan membuatkan anda berasa gentar atau tidak tahu berkata-kata. Gunakan bahasa biasa sahaja tetapi jangan terlalu santai.

Gunakan cara percakapan seperti anda  bercakap dengan boss atau guru/pensyarah. Pastikan anda bercakap tidak melebihi penemuduga, tetapi jangan kurang sangat. Jawab berdasarkan apa yang anda tahu dan jangan sesekali soalan penemuduga semula.

Semoga perkongsian ini dapat membantu calon membuat persediaan untuk hadir temuduga kerajaan.

Selamat maju jaya!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma