Penerima Dos Vaksin Sinovac Perlu Ambil Dos Penggalak Untuk Kekal Status Vaksinasi Lengkap 

Sehingga hari ini, Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah meluluskan vaksin Comimaty keluaran Pfizer-BioNTech, vaksin CoronaVac keluaran Sinova dan vaksin Astra Zeneca untuk digunakan sebagai dos penggalak. Lanjutan daripada itu, pihak Jawatankuasa Kerja Teknikal (TWG) telah mengesyorkan dos penggalak diberikan kepada semua penduduk berumur 18 tahun dan ke atas.

Bagi mengekalkan status vaksinasi lengkap, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mencadangkan beberapa kategori individu mengambil dos penggalak. Kumpulan yang dinyatakan ini perlu ambil dos penggalak dalam tempoh yang ditetapkan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pemberian dos penggalak bagi mengekalkan status vaksinasi lengkap.

KATEGORI YANG PERLU AMBIL DOS PENGGALAK UNTUK KEKALKAN STATUS LENGKAP VAKSIN

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), melalui Strategic Advisory Group of Experts on Immunisation (SAGE) telah mencadangkan agar golongan ini perlu mengambil dos penggalak bagi mengekalkan status vaksinasi lengkap:

  • Semua penerima dos lengkap vaksin Sinovac; atau
  • Semua Individu berumur 60 tahun ke atas (tanpa mengira jenis vaksin siri primer)

Cadangan ini telah disahkan oleh Mesyuarat Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi Covid-19 – Booster (CITF-B) pada 8 Disember 2021.

TEMPOH MENDAPATKAN DOS PENGGALAK

Sehubungan itu, individu dalam kumpulan yang dinyatakan di atas perlu mendapatkan suntikan dos penggalak selewat-lewatnya pada bulan:

  • Februari 2022

Kesan Jika Tidak Mendapat Suntikan Dos Penggalak Dalam Tempoh Ditetapkan

Sekiranya kumpulan individu yang dinyatakan masih tidak mendapat suntikan dos penggalak selepas bulan Februari 2022:

  • Status vaksinasi akan ditukarkan menjadi tidak lengkap
  • Individu tersebut tidak layak untuk menerima kemudahan-kemudahan yang diberikan kepada penerima dos lengkap vaksin Covid-19

Jadi, orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa alert dengan notifikasi vaksinasi di MySejahtera masing-masing bagi mengelakkan terlepas janji temu untuk suntikan dos penggalak. Pastikan juga anda sentiasa semak penjadualan vaksinasi masing-masing di MySejahtera dari masa ke semasa.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma