Tarikh Mula Pemberian Suntikan Dos Ketiga Vaksin Covid-19 & Golongan Diberi Keutamaan

Terkini! Kerajaan bersetuju untuk melaksanakan pemberian dos ketiga vaksin Covid-19 dalam usaha meningkatkan perlindungan kepada golongan rentan daripada risiko jangkitan pandemik tersebut. Langkah tersebut akan dilakukan selepas negara mencapai imunisasi populisasi dewasa di seluruh negara melebihi 80 peratus.

Sehingga Sabtu, kadar vaksinasi populasi dewasa negara bagi individu yang memperoleh dua dos vaksin Covid-19 telah mencapai 78.2 peratus manakala 93.1 peratus mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin. Keutamaan pemberian dos ketiga itu akan tertumpu kepada kumpulan beririsko tinggi terlebih dahulu.

Bila pemberian dos ketiga vaksin akan mula diberikan dan golongan mana yang akan terima dahulu? Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut.

TARIKH PEMBERIAN DOS KETIGA VAKSIN COVID-19

Pemberian suntikan dos ketiga vaksin Covid-19 dijangka akan bermula pada:

  • Oktober 2021

GOLONGAN YANG DIBERI KEUTAMAAN

Keutamaan pemberian dos ketiga itu akan tertumpu kepada kumpulan berisiko tinggi terlebih dahulu seperti:

  • Anggota barisan hadapan kesihatan
  • Pesakit kurang daya tahan imun atau “immunicimpromised”
  • Warga tua komorbiditi
  • Individu yang tinggal atau bekerja di pusat jagaan jangka panjang (long term care facilities)

Setelah pemberian dos kepada golongan tersebut selesai, orang awam akan menerima suntikan dos masing-masing pada tarikh yang akan ditetapkan. Menteri kesihatan berkata, pihaknya sudah mengenal pasti golongan rentan atau golongan berisiko untuk diberi keutamaan menerima suntikan dos penggalak tersebut.

TUJUAN PEMBERIAN DOS KETIGA VAKSIN

Pemberian dos ketiga itu adalah bertujuan untuk:

  • Meningkatkan tahap imuniti dalam kalangan individu berisiko tinggi terhadap jangkitan Covid-19 yang mungkin menurun dalam tempoh tertentu selepas dos kedua

Panel pakar perubatan dan kesihatan sedang membangunkan garis panduan pelaksanaan pemberian dos ketiga tersebut. Pelaksanaan pemberian dos ketiga vaksin Covid-19 akan diumumkan oleh Menteri Kesihatan. Bagaimanapun, pemberian dos ketiga ini tidak bermaksud hasil suntikan dua dos tidak berkesan.

Menurut Menteri Kesihatan, beliau akan mengumumkan jenis vaksin digunakan untuk suntikan dos ketiga sama ada serupa seperti sebelum ini atau campuran.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma