Pekerja Di LHDN Ini Kongsi Cara “Detect” Scammer Melalui Surat Diterima Kononnya Dari LHDN

Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) sentiasa memberi peringatan kepada orang ramai untuk waspada dengan penipu ataupun “scammer” yang menggunakan nombor telefon pejabat LHDN untuk memperdaya mangsa! Individu yang tidak bertanggungjawab ini semakin bijak dalam mencari cara menipu orang ramai.

Terkini, ada pula taktik terbaru scammer cuba memperdaya orang ramai, iaitu melalui surat rasmi yang dikeluarkan kononnya dari pihak LHDN. Surat yang dihantar kepada mangsa kelihatan seperti surat yang benar-benar dari LHDN, tidak mustahil jika ada yang menjadi mangsa!

Seorang individu yang bekerja dengan LHDN kongsikan cara kesan surat palsu yang kononnya dari LHDN yang digunakan oleh scammer untuk memperdaya mangsa.

KENAPA SCAMMER INI GUNA SURAT?

Untuk makluman anda, pihak LHDN biasanya menghantar surat atau email sahaja bagi sebarang urusan rasmi dan meminta untuk hadir terus ke pejabat LHDN. Memandangkan orang ramai sudah tahu banyak scammer menggunakan panggilan telefon, mereka mencuba taktik terbaru untuk memperdaya mangsa.

Scammer cuba memperdaya mangsa dengan menggunakan surat rasmi yang kononnya dari LHDN. Namun, orang ramai sebenarnya boleh detect surat palsu yang bukan dari pihak LHDN.

Baca juga: Waspada Scammer Guna Nombor Pejabat Menyamar LHDN, Ini Taktik & Nombor Yang Digunakan

CARA DETECT SCAMMER DARI SURAT LHDN

Berikut adalah cara kesan surat palsu yang kononya dari LHDN seperti yang dikongsikan oleh pekerja di LHDN:

  1. Scammer akan stamp surat untuk menampakkan surat tersebut adalah surat rasmi yang dihantar oleh LHDN. Namun hakikatnya, LHDN tidak stamp surat yang dikeluarkan.
  2. Surat palsu akan tertera nombor telefon beserta nombor akaun bank, sedangkan pihak LHDN tidak akan menyatakan maklumat tersebut dalam surat yang dikeluarkan
  3. Surat palsu ditandatangi oleh CEO LHDN, iaitu Datuk Mohd NizomB. Sairi. Beliau adalah CEO, jadi beliau tidak akan pernah tandatangi surat seperti tersebut. Surat yang dikeluarkan oleh LHDN akan ditandatangi oleh pegawai berkaitan
  4. Operasi percukaian tidak akan keluarkan surat seperti ini kerana bukan dalam bidang tugas mereka

Bagi mengelakkan anda menyalurkan maklumat kepada pihak yang salah, anda dinasihatkan untuk terus hadir ke pejabat untuk memberi sebarang butiran yang diperlukan. Jangan sesekali dedahkan maklumat-maklumat penting dan peribadi anda kepada sesiapa terutama individu tidak dikenali.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma