7 Sunnah Puasa Gaya Rasulullah S.A.W, Sebaik Berpuasa Adalah Mengikut Sunnah Baginda

Bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh keberkatan. Dalam bulan Ramadhan, kita bukan sahaja boleh melakukan ibadah puasa, malah ada banyak amalan sunnah puasa gaya Rasulullah yang dapat kita jejaki bagi menghidupkan lagi keimanan sebagai hamba.

Rebutlah 7 amalan sunnah berpuasa gaya Rasulullah S.A.W ini di samping menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Ramai yang terpusu-pusu ingin melakukan amal pada bulan mulia ini. Sebagai persediaan menjalani bulan penuh barakah ini, anda boleh rujuk persediaan menyambut bulan Ramadhan agar lebih diberkati

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui 7 sunnah puasa gaya Rasulullah S.A.W yang boleh anda ikut.

7 SUNNAH PUASA GAYA RASULULLAH S.A.W

1. Amalan Bersahur

Dalam islam, amat digalakkan untuk umatnya bersahur sebelum memulakan ibadah puasa iaitu menahan diri dari makan dan minum pada siang hari.

Bagaimana Rasulullah s.a.w bersahur? Bersahur bukan dilakukan ditengah malam, tetapi ia dilakukan pada awal pagi iaitu waktu yang hampir dengan waktu masuknya subuh.

Bersahur bukan saja membantu kita mengisi tenaga untuk persediaan berpuasa, tetapi ia juga adalah suatu amalan yang amat dituntut dalam Islam. Sabda Rasulullah SAW:

“Bersahurlah kerana pada sahur itu terdapat keberkatan.(HR: al-Bukhari)”

2. Segerakan Berbuka Puasa

Tidak melewat-lewatkan berbuka puasa adalah salah satu amalan berpuasa yang di ajar oleh Rasulullah. Ini kerana perbuatan ini mendatangkan kebaikan untuk kita yang seharian menahan diri dari makan dan minum.

“Manusia itu akan terus berada dalam kebaikan selagi mana dia menyegerakan berbuka puasa.(al-Bukhari & Muslim)

Perbuatan melambat-lambatkan berbuka puasa adalah salah satu perbuatan yang dilarang oleh Rasulullah s.a.w. Masyarakat kita sering memandang perkara ini sebagai satu isu yang remeh.

3. Berbuka Puasa Dengan Kruma

7 Sunnah Puasa Gaya Rasulullah S.A.W, Sebaik Berpuasa Adalah Mengikut Sunnah Baginda

Menurut riwayat, Rasulullah akan berbuka puasa dengan beberapa butir kurma muda (ruthb atau kurma basah) sebelum melakukan solat (Maghrib). Jika tidak menemukan beberapa kurma muda, maka Baginda berbuka dengan beberapa butir kurma matang (tamr atau kurma kering). Jika tidak menemukannya juga, maka Baginda berbuka dengan beberapa teguk air.

Ini adalah bagi memudahkan diriNya menunaikan solat Maghrib dalam keadaan tidak terlalu kenyang dan lapar.

Ramai diantara kita yang sering meninggalkan sunnah ini. Mereka menyegerakan berbuka puasa serta makan dan minum sehingga kekenyangan lalu melewatkan menunaikan solat Maghrib.

4. Tidur Qailulah

Nabi s.a.w mengajarkan kita agar sentiasa cergas ketika berpuasa di siang hari dan bersemangat melakukan amal ibadat pada waktu malamnya. Antara kaedah yang diajar oleh Rasulullah s.a.w adalah dengan tidur Qailulah iaitu tidur sebentar sebelum solat Zohor.

Ini adalah bagi memudahkan kita bangun pada waktu malam untuk mengerjakan amal ibadat terawih dan solat sunat.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: Dari Ibnu Abbas r.a bahawa Nabi s.a.w telah bersabda:

“Carilah kekuatan melalui sahur untuk puasa keesokan hari dan melalui Qailulah (tidur sekejap sebelum Zohor) untuk mendirikan ibadah malam”

5. Menjaga Lidah

Terlalu rugi jika kita berpuasa tetapi tidak mendapat sedikit pahala daripada amalan ini. Antara sebab berlaku kerugian rohani tersebut adalah kerana tidak menjaga lidah.

Mengumpat, mencaci, mengeluarkan kata-kata kesat dan lucah, berbohong, banyak bercakap perkara yang tidak berfaedah dan menyanyikan lagu yang melekakan adalah antara perbuatan yang tidak menjaga lidah sebaiknya.

Umumnya perbuatan ini tidak patut dilakukan walaupun bukan pada bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w bersabda dalam sepotong hadis yang diriwayat oleh Ahmad dan al Tabarani yang bermaksud:

” Ramai orang puasa, tetapi balasannya hanya lapar dan dahaga (tiada pahala) dan ramai yang berjaga malam (beribadah) balasannya hanyalah mengantuk (tiada pahala)”

Rasulullah s.a.w. bersabda lagi dalam sebuah hadis yang dilaporkan oleh Iman al-Bukhari yang bermaksud:

” Apabila seseorang daripada kamu berada dalam hari puasa, maka janganlah ia memaki dan mengherdik orang lain. Andainya dia dicela oleh seseorang atau dimusuhi, hendaklah ia berkata ‘Saya berpuasa'”

6. Memberi Makan Orang Yang Berpuasa

7 Sunnah Puasa Gaya Rasulullah S.A.W, Sebaik Berpuasa Adalah Mengikut Sunnah Baginda

Anatara amalan lain yang menjadi sunnah Rasulullah s.a.w adalah mengeluarkan sedikit harta kita untuk menyediakan juadah berbuka puasa untuk orang yang berpuasa. Terlalu besar ganjarannya seperti yang diberitahu Rasulullah:

“Sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berpuasa (untuk berbuka puasa), dia akan mendapat balasan pahala yang sama seperti pahala orang lain yang berpuasa itu tanpa dikurangkan sedikit pun daripadanya” 

(Tirmidzi dan Ibn Maja)

7. Berdoa Ketika Berbuka Puasa

7 Sunnah Puasa Gaya Rasulullah S.A.W, Sebaik Berpuasa Adalah Mengikut Sunnah Baginda

Doa orang yang berpuasa adalah mustajab di sisi Allah kerana orang yang berpuasa mempunyai kedudukan yang tinggi dan istimewa apabila mereka berpuasa kerana Allah.

Daripada Abdullah bin ‘Amr RA berkata bahawa Nabi SAW bersabda:

“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu ketika dia berbuka doa yang tidak akan ditolak”. (HR Ibn Majah)

Untuk itu, rebutlah kesempatan sepanjang bulan Ramadhan ini untuk mengecapi tawaran yang amat berharga daripada Allah. Berikut adalah doa yang amat dianjurkan, terutamanya pada 10 malam terakhir Ramadhan.

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Maksudnya: “Ya Allah sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Engkau Mengasihi untuk Mengampun, Maka ampunilah diriku.”

Walaupun ada sebahagiannya yang nampak mudah, amalan sunnah Ramadhan ini tak patut dipandang remeh. Lakukanlah sekecil-kecil sunnah kerana ia tetap akan mendapat kebaikan di sisi Allah.

Sebagaimana sabda Baginda:

“Barang siapa mencintai sunnahku, bererti dia mencintai aku dan orang-orang yang mencintaiku kelak akan masuk syurga bersama-sama aku,” 

Selamat beramal!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma